Η Newtrace της Ινδίας προσπαθεί να κάνει κυρίαρχο το πράσινο υδρογόνο

Η Newtrace της Ινδίας προσπαθεί να κάνει κυρίαρχο το πράσινο υδρογόνο

Η ενεργειακή εταιρεία της ασιατικής χώρας προσπαθεί να αξιοποιήσει τους «παίκτες» στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου

Το πράσινο υδρογόνο που συχνά αποκαλείται το καύσιμο του μέλλοντος, γίνεται γρήγορα πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο.
Η Ινδία εργάζεται για να συμβαδίσει με τη στροφή προς εναλλακτικά καύσιμα.

Μέσα σε αυτό, το πράσινο υδρογόνο διαφημίζεται ότι έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από τις οδικές μεταφορές και τις αερομεταφορές έως τις βιομηχανικές διεργασίες.

Πιο κάτω θα διαβάσετε για τις δράσεις της νεοφυούς επιχείρησης της Ινδίας (Newtrace) στο εν λόγω καύσιμο (ηλεκτρόλυση) και ένα σύντομο ιστορικό της.

Για τους μη μυημένους, το πράσινο υδρογόνο παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, για να χωρίσει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο μέσω ηλεκτρόλυσης. Το αποτέλεσμα είναι υδρογόνο χωρίς αποτύπωμα άνθρακα, με το νερό ως το μόνο υποπροϊόν.

Υδρογόνο_Η2_3.jpg

Ενώ η έρευνα για το υδρογόνο ξεκίνησε τον 19ο αιώνα, οι πρακτικές εφαρμογές δεν απογειώθηκαν παγκοσμίως παρά τον 20ο αιώνα.

Η εστίαση στο πράσινο υδρογόνο είναι μια πιο πρόσφατη εξέλιξη, που καθοδηγείται από την παγκόσμια ώθηση για μείωση των εκπομπών CO2 και επίτευξη μηδενικών στόχων.

Με την Ινδία να στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, η κυβέρνηση ενέκρινε την Εθνική Αποστολή Πράσινου Υδρογόνου το 2023, διαθέτοντας 19.744 INR Cr.

Η αποστολή στοχεύει να αναπτύξει την ικανότητα παραγωγής τουλάχιστον 5 Mn μετρικών τόνων (MMT) πράσινου υδρογόνου ετησίως έως το 2030.


Στο προσκήνιο η Newtrace 

Αισθανόμενη τη στροφή στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, η νεοφυής εταιρεία καθαρής τεχνολογίας Newtrace με έδρα τη Μπανγκαλούρου μπήκε στο προσκήνιο την κατάλληλη στιγμή.

Ιδρύθηκε το 2021 από τους Prasanta Sarkar και Rochan Sinha.

Η Newtrace έχει κατασκευάσει μια τεχνολογία ηλεκτρολύτη που μπορεί να επιτρέψει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και την εφαρμογή του με χαμηλότερο κόστος.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί το γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση για πράσινο υδρογόνο αναμένεται να ξεπεράσει το όριο των 100 MMT έως το 2030.

 

Πώς δημιουργήθηκε η Newtrace

Ο Sarkar και ο Sinha, αμφότεροι διδάκτορες από αναγνωρισμένα παγκόσμια πανεπιστήμια, δεν είχαν καμία πρόθεση να εγκατασταθούν στην Ινδία.

Ωστόσο, όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19 χτύπησε το 2020, βρέθηκαν κολλημένοι… στη χώρα.

Όπως θα το είχε η μοίρα, τελικά διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Entrepreneur First στο Bengaluru.

Το δίδυμο των μελετητών συγχρονίστηκε με το γεγονός ότι αμφότεροι οδηγήθηκαν από το κίνητρο της αντιμετώπισης των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, ακολουθώντας την τάση της αγοράς υπηρεσιών πληροφορικής της Ινδίας, άρχισαν να εργάζονται για την κατασκευή μιας εταιρείας λογισμικού, μιας πλατφόρμας πληροφορικής υλικού.

Μέσα σε ένα χρόνο, το δίδυμο άρχισε να εργάζεται στην τεχνολογία ηλεκτρολύτη για πράσινο υδρογόνο τον Ιούνιο του 2021.

Μετά την κατασκευή της τεχνολογίας, ενσωμάτωσαν τη Newtrace τον Οκτώβριο του 2021.

Συγκεκριμένα, το MARK 4 της startup, με στοίβα 10 kW (μπορεί να αυξηθεί στα 500 kW ανάλογα με την απαίτηση), χρησιμοποιείται ήδη πιλοτικά από την Bharat Petroleum Corporation Ltd. (BPCL).

Ο Sarkar εξήγησε ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση μεταξύ των διυλιστηρίων για υδρογόνο για την επεξεργασία αργού πετρελαίου.

Εξάλλου, όλοι στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου προσπαθούν να παράγουν υδρογόνο με αποκεντρωμένο τρόπο και στη συνέχεια να το προμηθεύουν ως καύσιμο για την επόμενη γενιά λύσεων κινητικότητας, είπε.

 

Κινήσεις της Newtrace

Ως εκ τούτου, η Newtrace προσπαθεί επί του παρόντος να αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τους παίκτες στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύντομα πραγματοποιεί την επόμενη εμπορική του ανάπτυξη με το ONGC Energy Center.

Η startup διερευνά επίσης την ανάπτυξη των ηλεκτρολυτικών της στον τομέα του χάλυβα. Ο Sarkar πιστεύει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να γίνει το υδρογόνο δημοφιλές στην κινητικότητα.

Με τη βοήθεια της καινοτομίας και της τεχνολογίας της, η Newtrace έχει επίσης τραβήξει την προσοχή των επενδυτών.

 Άρχισε να παράγει λειτουργικά έσοδα το FY24. Μέχρι στιγμής, η Newtrace έχει αναπτύξει και εξασφαλίσει παραγγελίες αξίας 300.000 $.


Ο στόχος της Newtrace στην ηλεκτρόλυση

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία της Ινδίας, περίπου 5 MMT γκρίζου υδρογόνου χρησιμοποιούνται ετησίως στη χώρα, με το 99% να προορίζεται για τη διύλιση πετρελαίου και την παραγωγή αμμωνίας για λιπάσματα.

Το γκρίζο υδρογόνο παράγεται με την καύση ορυκτών καυσίμων όπως το φυσικό αέριο και ο άνθρακας.

Μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) έδειξε ότι μέχρι το τέλος του 2021, περίπου το 47% της παγκόσμιας παραγωγής υδρογόνου προερχόταν από φυσικό αέριο, 27% από άνθρακα, 22% από πετρέλαιο (ως υποπροϊόν) και μόνο το 4% έγινε με ηλεκτρόλυση.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΗΣ_ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ_1.jpg

Η τεχνολογία της Newtrace στοχεύει να το λύσει αυτό. Ενώ οι παραδοσιακοί ηλεκτρολύτες (όπως αλκαλικό νερό, μεμβράνη ανταλλαγής ανιόντων, μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων και ηλεκτρολύτες στερεού οξειδίου) κοστίζουν από 1.200 έως 3.000 $ ανά kW, ο ηλεκτρολύτης χωρίς μεμβράνη της Newtrace το μειώνει σε μόλις 1.000 $ ανά kW.

Ενώ η Newtrace αναπτύσσει τον δικό της ηλεκτροκαταλύτη, διαφορετικοί πωλητές κατασκευάζουν τα άλλα μέρη του ηλεκτρολύτη με βάση το σχέδιο της Newtrace. Η τελική συναρμολόγηση γίνεται από τη Newtrace, με κάθε ηλεκτρόλυση να κοστίζει μεταξύ INR 1 Cr και INR 3 Cr, ανάλογα με το μέγεθός του.

 

Σχέδιο Δράσης της Newtrace

Καθώς οι εμπορικές αναπτύξεις της νεοσύστατης επιχείρησης επιταχύνονται, τώρα εστιάζει σε μεγαλύτερες βιομηχανικές εφαρμογές με ηλεκτρολύτες μεγάλου μεγέθους παρά σε μικρότερα έργα.

Η startup κατασκευάζει ένα σύστημα ηλεκτρολύτη 1 MW το οποίο σχεδιάζει να ξεκινήσει να αναπτύσσει στις αρχές του επόμενου έτους, ακολουθούμενο από ακόμη μεγαλύτερες μονάδες οι οποίες θα περιλαμβάνουν συστήματα 5 και 10 MW.

Σύντομα, καθώς η εταιρεία κλιμακώνεται και με το PLI σε ισχύ, θα έχει ισχύ 30 MW ετησίως.

Για να υποστηρίξουν αυτή την ανάπτυξη, οι ιδρυτές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια νέα μονάδα παραγωγής στη Μπανγκαλόρ το επόμενο έτος η οποία θα επιτρέψει την παραγωγή ηλεκτρόλυσης μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον, η startup εξετάζει την παγκόσμια επέκταση από το επόμενο έτος.

Για να χρηματοδοτήσει την παγκόσμια επέκταση και την παραγωγή της, η Newtrace αποσκοπεί στη συγκέντρωση ενός «σημαντικού ποσού» τους επόμενους 6 μήνες.

Ωστόσο, η εκκίνηση αντιμετωπίζει επί του παρόντος ορισμένες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος των 2-3 μηνών για την ανάπτυξη εμπορικών παραγγελιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης