Απελευθερώνονται 70 εκατ. για τις ενεργοβόρες - Ασφυκτικές προθεσμίες

Απελευθερώνονται 70 εκατ. για  τις ενεργοβόρες - Ασφυκτικές προθεσμίες

Έως τις 12 Σεπτεμβρίου η υποβολή έκθεσης ορκωτού λογιστή στον ΔΑΠΕΕΠ

 

Υπεγράφη τελικώς, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση, από τους υπουργούς Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, η πολυαναμενόμενη απόφαση για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους ενεργοβόρων βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για την υπουργική απόφαση που καθορίζει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του μηχανισμού επιδότησης του ενεργειακού κόστους βιομηχανικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του έκτακτου σχεδίου ΤCTF που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί ακόμη και σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το ποσό που θα διατεθεί ως επιδότηση υπολογίζεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ και αφορά το επιπλέον ενεργειακό κόστος που υπέστησαν οι επιχειρήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης κατά την περίοδο από την 1η Απριλίου 2023 έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Τι προβλέπει η απόφαση

Για τη διάθεση των κονδυλίων αυτών οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν έως τις 12 Σεπτεμβρίου στον ΔΑΠΕΕΠ έκθεση ορκωτού λογιστή που θα περιλαμβάνει:

α) δήλωση ότι η επιχείρηση ανήκει στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Ως «ενεργοβόρος επιχείρηση» νοείται η νομική οντότητα στην οποία οι αγορές ενεργειακών προϊόντων ανέρχονται τουλάχιστον στο 3 % της αξίας παραγωγής ή του κύκλου εργασιών για το ημερολογιακό έτος 2021. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν δεδομένα για το πρώτο εξάμηνο του 2022, οπότε η δικαιούχος μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ενεργοβόρος επιχείρηση» εάν οι αγορές ενεργειακών προϊόντων ανέρχονται τουλάχιστον στο 6% της αξίας παραγωγής ή του κύκλου εργασιών.
β) δήλωση ότι πληρούνται τα κριτήρια που αφορούν τη μείωση των EBITDA και
γ) δήλωση για τις επιλέξιμες δαπάνες, της επιλέξιμης περιόδου για την επιχείρηση, καθώς και όλες τις παραμέτρους που απαιτούνται για τον υπολογισμό των επιλέξιμων δαπανών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση ο ορκωτός λογιστής κάνει πλήρη έλεγχο των παραμέτρων και πιστοποιεί την ακρίβεια τους, ενώ οι εν δυνάμει δικαιούχοι προσκομίζουν στον ΔΑΠΕΕΠ μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου την υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου και την έκθεση ορκωτού λογιστή.

Ασφυκτικές προθεσμίες

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές για τους ενδιαφερόμενους, γεγονός που οφείλεται στην καθυστέρηση της υπογραφής της υπουργικής απόφασης που υλοποιεί μια εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία τα ποσά των επιδοτήσεων πρέπει να δοθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Βεβαίως το μέτρο αφορά μικρό αριθμό επιχειρήσεων και συγκεκριμένα αυτές που εμφανίζουν μείωση EBITDA το δεκαπεντάμηνο Απριλίου 2023-Ιουνίου 24 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2021.

Για την εφαρμογή της απόφασης συγκρίνονται τα αθροιστικά μεγέθη της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας της επιλέξιμης περιόδου, με τα αθροιστικά μεγέθη της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου αναφοράς (1η Ιανουαρίου 2021- 31η Δεκεμβρίου 2021), κατά την οποία λαμβάνονται υπόψη δύο φορές οι τιμές του 2ου τριμήνου του 2021, ώστε να συμπληρωθεί διάστημα 15 μηνών.
Στην περίπτωση που η ενίσχυση σε μεμονωμένο δικαιούχο υπερβαίνει το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, ο δικαιούχος υποχρεούται να υποβάλει στον ΔΑΠΕΕΠ εντός ενός έτους από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, σχέδιο στο οποίο θα περιγράφει πώς θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της ενεργειακής του κατανάλωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης