Ενέργεια

Aνατροπή : Σύσκεψη όλων των μερών στις 10 Σεπτεμβρίου για το καλώδιο λένει οι Κύπριοι - WACC 7,22% αντί 9% δίνει η ΡΑΑΕΥ

Aνατροπή : Σύσκεψη όλων των μερών στις 10 Σεπτεμβρίου για το καλώδιο λένει οι Κύπριοι - WACC 7,22% αντί 9% δίνει η ΡΑΑΕΥ
Παρουσία NEXANS η σύσκεψη στις 10/9 αναφέρουν οι Κύπριοι
(upd 17.00)  Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, σύμφωνα με το sigmalive.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι: «η σημασία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου τόσο ως στρατηγικό έργο όσο και ως προς την οικονομική του διάσταση και ως προς τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας και της ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση προσεγγίζει το όλο θέμα με υπευθυνότητα και τη δέουσα επιμέλεια με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Κυπριακού λαού.

Στο στάδιο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις, με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των μερών, στην Κύπρο, την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 στις 15:30.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Kατά τον τρόπο αυτό οι Κύπριοι ανατρέπουν την αυριανή προθεσμία της 6/9 για τις 2 ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ και είναι άγνωστο τι θα κάνει τώρα η NEXANS αφού παύει κατ΄ουσία να έχει ισχύ το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για ανάσχεση της εγκατάλειψης του έργου.


Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Philenews στις 11.00 π.μ., δεν είχε κλειδώσει για την ώρα η πραγματοποίηση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου για την συζήτηση του θέματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όπως είχε ανακοινωθεί χθες από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Η πραγματοποίηση ή όχι της συνεδρίας θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις και τις διαβεβαιώσεις που ζήτησε η Προεδρία της Δημοκρατία από εμπλεκόμενα μέρη στην Κύπρο, την Ελλάδα και τις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν επίσης ότι το μεγάλο οικονομικό ρίσκο για την Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση παρεμπόδισης της διασύνδεσης από την Τουρκία έχει επανέλθει ως υπ΄ αριθμών ένα πρόβλημα για την κυπριακή κυβέρνηση.

Παράλληλα η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε WACC για το έργο 7,22% έναντι 9% που ζητούσε ο ΑΔΜΗΕ για την περίοδο του 2025. Θα ακολουθήσει νέα απόφαση για την τετραετία 2026 -2030, στην οποία εκτιμάται ότι το WACC θα είναι ελαφρώς μικρότερο.
Παράλληλα για την περίοδο 2026 - 2030 θα είναι εννιαίο το WACC για τα έργα Ελλάδας - Κύπρου.

Νωρίτερα το WEN έγραφε

Σε τεντωμένο σχοινί χρονικά εξακολουθεί να βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου καθώς η χθεσινή πολύωρη και επεισοδιακή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου δεν κατέληξε σε απόφαση παραπέμποντας την έγκριση της κατ αρχήν συμφωνίας που επετεύχθη προ διημέρου με τον ΑΔΜΗΕ σε εκ νέου συνεδρίαση σήμερα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, το πρωί έλαβαν χώρα στο Προεδρικό πολύωρες διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας, με συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Γενικού Εισαγγελέα, του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Ενέργειας και της υφυπουργού Παρά τω Προέδρων .

«Ως υπεύθυνη Κυβέρνηση, με τη δέουσα επιμέλεια και υπευθυνότητα, οφείλουμε να αξιολογήσουμε όλες τις παραμέτρους, όταν και εφόσον ληφθούν οι απαντήσεις στις διευκρινίσεις που έχουν ζητηθεί, και στη βάση αυτών των διευκρινίσεων θα ληφθεί η όποια τεκμηριωμένη, υπεύθυνη απόφαση με στόχο να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρισμού επιπρόσθετα, πριν από την ολοκλήρωση του έργου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι το Υπουργικού Συμβούλιο θα συνεχίσει σήμερα Πέμπτη 5/9 τη συζήτηση επί του θέματος, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι και ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, προσθέτοντας πως η απόφαση θα ληφθεί τη στιγμή που η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για να λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Κληθείς να σχολιάσει τις επιφυλάξεις τις οποίες εξέφρασε η Βουλή σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις εξηγήσεις που ζητά για τη συμφωνία που φέρεται να έχει επιτευχθεί μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των εμπλεκόμενων μερών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι απόφαση μπορεί να παρθεί μόνο από το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία προφανώς δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής.

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου με βάση την κατ αρχήν συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ για την απεμπλοκή του έργου θα έπρεπε να εγκρίνει χθες την ανάκτηση από τον ΑΔΜΗΕ 25 εκατ. ευρώ κατ έτος για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου του έργου (125 εκατ. σύνολο). Σε συνέχεια αυτής της απόφασης, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή (6 Σεπτεμβρίου) να εκδώσει δύο αποφάσεις . Η πρώτη θα αναθεωρεί την απόφαση του Ιουλίου ως προς την έναρξη ανάκτησης του κόστους στη βάση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου και η δεύτερη θα προβλέπει βαθμό απόδοσης της επένδυσης στο 8,3% για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις τα πράγματα δυσκολεύουν εξαιρετικά, καθώς καθίσται δυσκολότερο να βγουν μέχρι αύριο 6/9 οι κρίσιμες για την βιωσιμότητα του έργου αποφάσεις, που θα άρουν και το τελεσίγραφο αναστολής των εργασιών από τη Νexans .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης