Ενέργεια

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ θα καθυστερήσει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου λόγω πτώσης των τιμών

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ θα καθυστερήσει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου λόγω πτώσης των τιμών

Η αύξηση της παραγωγής κατά 180.000 bpd επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο

 

Ο ΟΠΕΚ+ συζητά να καθυστερήσει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, αφού οι τιμές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές την Τετάρτη.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν μαζί με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων λόγω ανησυχιών για μια αδύναμη παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα ήπια στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, ή OPEC+ όπως είναι γνωστό, επρόκειτο να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, μέρος ενός σχεδίου για σταδιακή χαλάρωση του πιο πρόσφατου περικοπές.

Ωστόσο, το εύθραυστο κλίμα στην αγορά πετρελαίου σχετικά με την προοπτική μεγαλύτερης προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ και το τέλος μιας διαφωνίας που σταματά τις εξαγωγές της Λιβύης, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των προοπτικών ζήτησης, έχουν προκαλέσει ανησυχίες εντός του ομίλου.
Μια καθυστέρηση στην αύξηση της παραγωγής τον Οκτώβριο φαίνεται «πολύ πιθανή», δήλωσε μια άλλη από τις τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν με την πιθανή καθυστέρηση, με το Brent να σκαρφαλώνει  σε υψηλό συνεδρίασης των 74,80 δολ. το βαρέλι και αργότερα να εγκαταλείπει τα κέρδη του για να υποχωρήσει στα 73 δολάρια περίπου, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο.
Περί τις 20:41 ώρα Ελλάδας η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 1,23% στα 72,84 δολάρια το βαρέλι και το αργό σημείωνε πτώση 1,35% σρα 69,38 δολάρια το βαρέλι.

Λιβύη και Κίνα

Μια διαμάχη μεταξύ αντίπαλων φατριών στον παραγωγό του ΟΠΕΚ, Λιβύη, σχετικά με τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας που οδήγησε σε απώλεια τουλάχιστον 700.000 bpd της παραγωγής υποστήριξε το πετρέλαιο τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, οι τιμές υποχώρησαν κατά περίπου 5% την Τρίτη λόγω της είδησης ότι μια πιθανή συμφωνία για την επίλυση της σύγκρουσης ήταν στα σκαριά. Η αδύναμη κινεζική ζήτηση και η πτώση των παγκόσμιων περιθωρίων διύλισης, που θα μπορούσαν να ωθήσουν τα διυλιστήρια να επεξεργάζονται λιγότερο αργό, έχουν επίσης επιβαρύνει το κλίμα.

Συνολικά, ο ΟΠΕΚ + μειώνει την παραγωγή κατά 5,86 εκατομμύρια bpd συνολικά, ή περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης, σε μια σειρά βημάτων που συμφωνήθηκαν από τα τέλη του 2022 για να στηρίξουν την αγορά λόγω της αβεβαιότητας για τις προοπτικές ζήτησης και της αύξησης της προσφοράς εκτός του ομίλου.
Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε τον Ιούνιο να παρατείνει 3,66 εκατομμύρια bpd από αυτές τις περικοπές μέχρι το τέλος του 2025. Συμφώνησε επίσης να παρατείνει τις πιο πρόσφατες περικοπές - 2,2 εκατ. bpd από οκτώ μέλη - κατά τρεις μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2024 και στη συνέχεια σταδιακή χαλάρωση αυτής της περικοπής από τον Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο του 2025.
Η προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής κατά 180.000 bpd τον Οκτώβριο, η οποία μπορεί τώρα να καθυστερήσει, είχε προγραμματιστεί να προέλθει από τα οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ+ που έκαναν αυτό το πιο πρόσφατο επίπεδο περικοπών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης