Είναι κοινή η διαπίστωση των κυβερνήσεων τριών χωρών ότι το φαινόμενο της εκτόξευσης των τιμών που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης δεν είναι πρόσκαιρο αλλά αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά
Είναι κοινή η διαπίστωση των κυβερνήσεων τριών χωρών ότι το φαινόμενο της εκτόξευσης των τιμών που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης δεν είναι πρόσκαιρο αλλά αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά και οι επιπτώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με κρατικές επιδοτήσεις. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές αγορές σε σχέση με τις τιμές ρεύματος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν μεταφέρει το βάρος της ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, της οποίας η παραγωγή και οι υποδομές πλήττονται από τη Ρωσικές επιδρομές, στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Νοτιο- Ανατολικής Ευρώπης.
Το βαλκανικό μέτωπο» που συγκροτείται με εκπροσώπους τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής θα ζητήσει από την ΕΕ είτε την ενίσχυση των ροών ενέργειας από την Δυτική Ευρώπη στην Ουκρανία, είτε την χρηματοδότησή τους για την ενίσχυση επιχειρήσεων και καταναλωτών που πλήττονται.
Οι ροές ενέργειας στην περιοχή έχουν αλλάξει μετά τα πλήγματα που δέχτηκε το παραγωγικό δυναμικό της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιδρομές. Η Ουκρανία από εξαγωγική προς τα Βαλκάνια χώρα έχει μετατραπεί εδώ και πολλού μήνες σε εισαγωγική, αυξάνοντας τη ζήτηση στις διασυνδεδεμένες αγορές.
Στο μεταξύ από τον Ιούνιο οι χώρες της Νοτιο Ανατολικής Ευρώπης καλύπτουν και τη ζήτηση στην αγορά της Ουκρανίας και της Ρουμανίας που προκάλεσε ο περιορισμός των ροών ενέργειας από την Δυτική Ευρώπη μέσω της Αυστρίας και της Ουγγαρίας .
Η κατάσταση επιδεινώνεται όλο και περισσότερο καθώς τα ρωσικά χτυπήματα εστιάζουν σε σταθμούς παραγωγής και ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία , εξέλιξη που ένα δεν ληφθούν μέτρα παγιώνει το κλίμα των υψηλών τιμών ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.
Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, πέραν από το αυταπόδεικτο των μεγάλων αποκλίσεων των τιμών, θα στηρίξουν το αίτημά τους προς την ΕΕ και στα πορίσματα των αρμοδίων εθνικών ανεξάρτητων αρχών που διερευνούν το κατά πόσο πράγματι οι περιορισμένες ροές από τη Δυτική Ευρώπη στην Ουκρανία οφείλονται στη δυναμικότητα των διασυνδέσεων αλλά και το πως λειτουργούν οι αλγόριθμοι που ρυθμίζουν τις ροές ενέργειας από τις φθηνότερες στις ακριβότερες αγορές.
Το πολιτικό μέτωπο Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας έρχεται σε συνέχεια ενός βιομηχανικού μετώπου των τριών χωρών που συγκροτήθηκε μέσα στον Ιούλιο με το πρώτο κύμα εκτόξευσης των τιμών. Με κοινή επιστολή τους στην Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, οι Ενώσεις βιομηχανικών καταναλωτών Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, έθεσαν το ζήτημα των τεράστιων αποκλίσεων τιμών στις αγορές Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν εις βάρος τους. Η επιστολή στάλθηκε στις 17 Ιουλίου και μετά την απαντητική επιστολή της ΕΕ που έλαβαν στις 2 Αυγούστου ότι το ζήτημα έχει παραπεμφθεί προς διερεύνηση στον ACER (Αρχή Ευρωπαίων Ρυθμιστών) , οι τρεις βιομηχανικές Ενώσεις επανήλθαν με μια δεύτερη επιστολή διαμαρτυρίας στις 29 Αυγούστου.
Οι τιμές ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές της Νοτιο- Ανατολική Ευρώπης διαμορφώνονται σταθερά από τον Ιούλιο σε διπλάσια επίπεδα από αυτά των αγορών της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα η μέση τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε στα 186 ευρώ με τη μέγιστη τις βραδινές ώρες να φτάνει στα 911 ευρώ. Στα 246,89 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή της μεγαβατώρας στην αγορά της Ρουμανίας, στα 241 ευρώ στην Ουγγαρία, στα 238 ευρώ στο Μαυροβούνιου, στα 235,67 ευρώ στη Σερβία και στα 233, 46 ευρώ στην Αλβανία. Την ίδια στιγμή οι τιμές στην Γερμανία είναι στα 158,39 ευρώ/MWh, στη Γαλλία στα 104,22 ευρώ/MWh και στην Αυστρία στα 154, 74 ευρώ/MWh.
www.worldenergynews.gr