Ενέργεια

Η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να μειώσει τις τιμές του αργού για την Ασία τον Οκτώβριο

Η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να μειώσει τις τιμές του αργού για την Ασία τον Οκτώβριο

Η επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Οκτωβρίου για το Arab Light αναμένεται να υποχωρήσει μεταξύ 50 και 70 σεντς το βαρέλι

 

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, αναμένεται να μειώσει τις τιμές για τις περισσότερες από τις ποιότητες αργού που πουλά στην Ασία τον Οκτώβριο, μετά την υποχώρηση του δείκτη του Ντουμπάι για τη Μέση Ανατολή τον περασμένο μήνα, δήλωσαν πηγές του κλάδου τη Δευτέρα.
Η επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Οκτωβρίου για το εμβληματικό αργό Arab Light αναμένεται να υποχωρήσει μεταξύ 50 και 70 σεντς το βαρέλι, ανέφεραν τρεις από τις πέντε πηγές διύλισης σε έρευνα του Reuters, για να ακολουθήσουν παρόμοια τάση για τις διαφορές τιμών του Ντουμπάι τον περασμένο μήνα.
Μια τέτοια μείωση των τιμών θα αντανακλά επίσης τα ασθενή περιθώρια διύλισης, ειδικά στην Κίνα, όπου οι υποτονικοί τομείς της μεταποίησης και των ακινήτων συμπιέζουν τη ζήτηση καυσίμων, ανέφεραν οι πηγές.
«Τα περιθώρια είναι κακά τώρα συνολικά και χειρότερα στην Κίνα», είπε μια από τις πηγές, προσθέτοντας ότι ο Σεπτέμβριος, που είναι συνήθως ο καλύτερος μήνας για τη ζήτηση πετρελαίου, θα μπορούσε να απογοητεύσει φέτος.

Αύξηση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ

Η προσφορά του ΟΠΕΚ+ αναμένεται επίσης να αυξηθεί από τον Οκτώβριο, καθώς οκτώ από τα μέλη του ομίλου έχουν προγραμματιστεί να αυξήσουν την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα, ως μέρος ενός σχεδίου για την έναρξη της απομάκρυνσης του πιο πρόσφατου επιπέδου περικοπών της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια bpd, διατηρώντας παράλληλα άλλα περικοπές μέχρι το τέλος του 2025.

Για βαρύτερες ποιότητες - Arab Medium και Arab Heavy, αναμένεταιότι οι τιμές Οκτωβρίου θα μειωθούν κατά λιγότερο από 50 σεντς, υποστηριζόμενες από την ισχυρή ζήτηση μαζούτ, ενώ οι υπόλοιποι δύο αναμένουν μειώσεις τιμών κατά 60 έως 80 σεντς το βαρέλι. Τα OSP αργού της Σαουδικής Αραβίας ανκοινώνονται συνήθως την πέμπτη μέρα κάθε μήνα και καθορίζουν την τάση για τις τιμές του Ιράν, του Κουβέιτ και του Ιράκ, επηρεάζοντας περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού με προορισμό την Ασία.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco καθορίζει τις τιμές του αργού με βάση τις συστάσεις των πελατών και αφού υπολογίσει τη μεταβολή στην αξία του πετρελαίου του τον περασμένο μήνα, με βάση τις αποδόσεις και τις τιμές των προϊόντων.
Οι αξιωματούχοι της Saudi Aramco ως θέμα πολιτικής δεν σχολιάζουν τα μηνιαία OSP του βασιλείου.

Οι αναμενόμενες τιμές της Σαουδικής Αραβίας για τον Οκτώβριο (σε $/βαρέλι έναντι του μέσου όρου του Ομάν/Ντουμπάι):

πετρέλαιο_1.JPG

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης