Ενέργεια

Δημοπρασία ηλιακής ενέργειας 2,2 GW με 50,50 ευρώ/MWh στην Γερμανία (Montel)   

Δημοπρασία ηλιακής ενέργειας 2,2 GW με 50,50 ευρώ/MWh στην Γερμανία (Montel)    

Τον Δεκέμβριο ο επόμενος διαγωνισμός

 

Η ρυθμιστική αρχή δικτύου BNA της Γερμανίας ανέθεσε σχεδόν 2,2 GW επίγειων ηλιακών έργων με μέση τιμή 50,50 ευρώ/MWh στην τελευταία δημοπρασία, περίπου 1% χαμηλότερη από την τιμή που επιτεύχθηκε στον προηγούμενο γύρο, ανακοίνωσε την Παρασκευή.

 Ο διαγωνισμός υπερκαλύφθηκε, με τους συμμετέχοντες να έχουν υποβάλει συνολικά 495 προσφορές για έργα συνολικής ισχύος 4,2 GW, με επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν σε 268 έργα, πρόσθεσε η ρυθμιστική αρχή σε δήλωση.

Η δημοπρασία του Δεκεμβρίου σημείωσε τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των εποχών, καθώς υπερκαλύφθηκε πάνω από τρεις φορές.

Ο επόμενος διαγωνισμός για επίγεια ηλιακή ενέργεια είχε προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου, ανέφερε η BNA.

Η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς ανήλθε επί του παρόντος στα 92,2 GW, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από τη δεξαμενή σκέψης Fraunhofer, με στόχο τα 215 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

 
Άνοδος για την ηλιακή ενέργεια το επόμενο δεκαπενθήμερο

 Η μέγιστη ηλιακή παραγωγή θα μπορούσε να κυμαίνεται από 25-35 GW την επόμενη εβδομάδα, εκτιμά η SMHI. Η Ubimet προβλέπει 35-38 GW τη Δευτέρα, πριν τα επίπεδα υποχωρήσουν περίπου 5 GW προς τα μέσα της εβδομάδας.

 Η μέση ηλιακή παραγωγή για τις επόμενες δύο εβδομάδες εκτιμάται ότι θα είναι 10-20% πάνω από το κανονικό, σύμφωνα με το MetDesk. Η Montel Analytics προσάρτησε τον εποχιακό μέσο όρο στα 9,7 GW και 9,2 GW.

 Η παραγωγή αιολικής ενέργειας, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να κυμαίνεται από 5-15 GW την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με  τη SMHI, ενώ η MetDesk αναμένει ότι η αιολική παραγωγή θα είναι κατά μέσο όρο 9,4 GW και 10,6 GW τις επόμενες δύο εβδομάδες, αντίστοιχα. Αυτό θα το έθετε κάτω από το εποχικό πρότυπο των 13,5 GW και 14,6 GW, σύμφωνα με τα στοιχεία της Montel Analytics.

 

Βροχόπτωση πάνω από το μέσο όρο

 Η πλούσια σε υδροηλεκτρική ενέργεια περιοχή των Άλπεων προβλέπεται ότι θα έχει βροχόπτωση 20% πάνω από τα μέσα επίπεδα την επόμενη εβδομάδα, ενώ τα επίπεδα θα εξακολουθήσουν να είναι 15% υψηλότερα από τα κανονικά την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο SMHI.

 Οι θερμοκρασίες στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα παραμείνουν υψηλότερες από τις κανονικές για το επόμενο δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με την πρόγνωση της DWD. Η MetDesk ανέμενε κατά μέσο όρο 22,5 βαθμούς Κελσίου, περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, για την επόμενη εβδομάδα και 17 Κελσίου, ακόμα 1-3 Κελσίου πάνω από το κανονικό, την επόμενη εβδομάδα.

 

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κατανάλωση ενέργειας εκτιμάται κατά μέσο όρο στα 51,9 GW την επόμενη εβδομάδα, αυξημένη κατά 0,9 GW από αυτήν την εβδομάδα και 1,7 GW πάνω από το κανονικό, σύμφωνα με στοιχεία της Montel Analytics.

Το υπολειπόμενο φορτίο –η ζήτηση που δεν καλύπτεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια– θα   μειωθεί κατά 4,2 GW σε 24,9 GW, 1,5 GW κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο.

Το συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας της πρώτης εβδομάδας υποχώρησε  κατά 1,83 ευρώ την ημέρα στα 98,67 ευρώ/MWh στον EEX.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης