Ενέργεια

Philenews: Νίπτει τας χείρας της η ΡΑΕΚ για το γεωπολιτικό ρίσκο του Great Sea

Philenews: Νίπτει τας χείρας της η ΡΑΕΚ για το γεωπολιτικό ρίσκο του Great Sea
Οι Κύπριοι λένε ότι θα πρέπει να συναποφασίσουν για το ζήτημα τα υπουργεία Ελλάδας και Κύπρου και η ΕΕ
Θέση της ΡΑΕΚ παραμένει η εξής: Το κόστος του γεωπολιτικού κινδύνου, τον οποίο αναγνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, δεν είναι θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσουν οι ρυθμιστικές αρχές, αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας. Η ρυθμιστική αρχή στην Ελλάδα, ωστόσο, συναίνεσε, μετά από επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, να μεταφερθεί το γεωπολιτικό ρίσκο στους καταναλωτές ρεύματος στην Ελλάδα.

Δηλαδή, οι δύο κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίσουν, πολιτικά, την πραγματοποίηση του έργου, ώστε να κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε να διασφαλίσουν οι ίδιες τα οικονομικά συμφέροντα του φορέα υλοποίησης, δεσμευόμενες να του καταβάλουν όλα τα έξοδα αν η Τουρκία παρεμποδίσει τη διασύνδεση.

Αυτά αναφέρει και ερμηνεύει το Philenews.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας δεσμεύτηκε να ασκήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει ώστε το έργο να υλοποιηθεί. Δεν ανέλαβε όμως καμία ευθύνη -για καταβολή του κόστους των εκατοντάδων εκατομμυρίων- σε περίπτωση που τα διπλωματικά της μέσα δεν αποδώσουν αποτέλεσμα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η ΡΑΕΚ διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να αλλάξει την υφιστάμενη ρυθμιστική της απόφαση, η οποία προβλέπει πως «ενδέχεται» να επιτρέψει ανάκτηση των δαπανών του φορέα υλοποίησης αν το έργο ναυαγήσει με ευθύνες τρίτων. Η ΕΕ και ο ΑΔΜΗΕ απαιτούν να αφαιρεθεί το «ενδέχεται». Επίσημη απόφαση δεν έχει ληφθεί από τη ΡΑΕΚ, αλλά πιθανό η καθυστέρηση εκ μέρους της να αποτελεί παραχώρηση χρόνου στις κυβερνήσεις και την Κομισιόν για να διαχειριστούν το καυτό θέμα του γεωπολιτικού κινδύνου οι ίδιες, πριν η ρυθμιστική αρχή ανακοινώσει την αρνητική της απόφαση.

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως η κυπριακή Κυβέρνηση συμφωνεί με τη θέση της ΡΑΕΚ ότι δεν πρέπει να μεταφερθεί το κόστος του γεωπολιτικού κινδύνου στους καταναλωτές. Προφανώς θα πρέπει να το ανακοινώσει επίσημα τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Η εβδομάδα είναι κρίσιμη καθώς μέχρι την Παρασκευή οι τηλεδιασκέψεις με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεχιστούν για να προωθηθεί κάποια μορφή λύσης στο ακανθώδες ζήτημα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παράσχει την κάλυψη του γεωπολιτικού κινδύνου.

Από την πλευρά τους οι Κύπριοι επιχειρούν με συνεχή προσκόμματα να αναβάλουν μια ουσιαστική εξέλιξη που θα διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τον Great Sea Interconnector.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης