Ενέργεια

Γιατί ο OPEC δεν μπορεί να αναιρέσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου (Oil Price)

Γιατί ο OPEC δεν μπορεί να αναιρέσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου (Oil Price)
Μέχρι σήμερα, ο OPEC δεν έχει την πολυτέλεια να επαναφέρει ούτε ένα βαρέλι στην αγορά, ειδικά όσο συνεχίζει να ασχολείται με τα μέλη του που ξεφεύγουν από τις ποσοστώσεις τους
Απίθανο θεωρούν οι αναλυτές το σενάριο ο OPEC να αναιρέσει τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου που ενέκρινε πέρυσι, καθώς η αυξανόμενη παραγωγή από τους πετρελαιοπαραγωγούς εκτός του καρτέλ αυξάνεται, πιέζοντας περαιτέρω τις τιμές.

Σύμφωνα με το Oil Price, η παρατήρηση αυτή, που έγινε από τον επικεφαλής οικονομολόγο της BP Spencer Dale, θα μπορούσε να φέρει κάποια αισιοδοξία στις αγορές πετρελαίου.

Ο OPEC δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι, δεδομένων των κατάλληλων συνθηκών στην αγορά, θα μπορούσε να αρχίσει να αίρει σταδιακά τις περικοπές - συνολικά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για τον όμιλο και τους εταίρους του OPEC+ - το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αρεκτά επιχειρηματικά μέσα ενημέρωσης όπως άλλωστε και οι traders, το εξέλαβαν αυτό ως ένδειξη ότι οι κατάλληλες συνθήκες της αγοράς πράγματι θα εκδηλωθούν κιόλας.

Μέχρι σήμερα, ο OPEC δεν έχει την πολυτέλεια να επαναφέρει ούτε ένα βαρέλι στην αγορά, ειδικά όσο συνεχίζει να ασχολείται με τα μέλη του που δεν παραμένουν εντός των ποσοστώσεων τους βάσει της σχετικής συμφωνίας.

Μια μεγαλύτερη απειλή, ωστόσο, είναι η αυξανόμενη παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γουιάνα και τη Βραζιλία, σύμφωνα με τον Dale της BP.

Καθοριστικός παράγοντας οι ΗΠΑ

Οι τρεις αυτοί παράγοντες αναφέρονται τακτικά στις συζητήσεις σχετικά με την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών του OPEC και των παραγωγών εκτός OPEC για τον έλεγχο της αγοράς και των διεθνών τιμών.

Οι ΗΠΑ είναι σαφώς ο μεγαλύτερος παράγοντας, με την παραγωγή εκεί να προσθέτει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως πέρυσι – αν και ευρέως θεωρείται ότι αυξάνεται πιο αργά φέτος.

Η Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) προέβλεψε αύξηση της παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως φέτος στην τελευταία έκθεσή της για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, όπου αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το έτος σε 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Που καταγράφεται αύξηση της παραγωγής

Η ζήτηση πετρελαίου είναι ο κρίσιμος παράγοντας για τα σχέδια παραγωγής, φυσικά, τόσο μεταξύ των μελών του OPEC όσο και μεταξύ των παραγωγών εκτός OPEC - και δεν εγγυάται συνεχή ισχυρή ανάπτυξη.

Η Βραζιλία, για παράδειγμα, είδε την παραγωγή πετρελαίου της να αυξάνεται κατά 13% πέρυσι σε ένα υψηλό ρεκόρ που ξεπέρασε τα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Φέτος, ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής ταλαντεύτηκε και τον Απρίλιο το σύνολο υποχώρησε σε περίπου 3,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της σε αργό πετρέλαιο στα 4,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2034, το οποίο θα ήταν 47% υψηλότερο από το σημερινό επίπεδο παραγωγής, αλλά η επίτευξη αυτών των σχεδίων θα εξαρτηθεί από τις τιμές -και τη ζήτηση.  

Η Γουιάνα - ο άλλος παραγωγός που ο Dale της BP ανέφερε ως βασικό παράγοντα πετρελαίου στις μέρες μας - έχει επεκτείνει την παραγωγή της μάλλον σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε από το μηδέν το 2019, φθάνοντας σε ρυθμό παραγωγής άνω των 600.000 bpd φέτος, καθώς η Exxon ανέβασε την παραγωγή στο οικόπεδο Stabroek.

Η EIA προέβλεψε στο τελευταίο STEO ότι η παραγωγή της Γουιάνας θα αυξηθεί περαιτέρω σε πάνω από 800.000 bpd το επόμενο έτος.

Έτσι, εάν η προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου υλοποιηθεί, θα καταστήσει σίγουρα ακόμη πιο δύσκολο για τον OPEC να ανακαλέσει αυτές τις περικοπές παραγωγής, καθώς η συνδυασμένη αύξηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γουιάνας θα ανέλθει σε πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, αντισταθμίζοντας ουσιαστικά περίπου το ήμισυ των περικοπών του OPEC.

Ο οργανισμός βρίσκεται πράγματι σε δύσκολη θέση. Αλλά εδώ είναι το θέμα - η αγορά πετρελαίου φαίνεται να είναι ελλειμματική.

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται σε συνεχή πορεία μείωσης και η EIA προέβλεψε πρόσφατα ότι η προσφορά θα υπολείπεται της ζήτησης πετρελαίου κατά περίπου 750.000 βαρέλια ημερησίως το δεύτερο εξάμηνο του έτους, γεγονός που αποτέλεσε ανοδική αναθεώρηση από προηγούμενη πρόβλεψη για 500.000 βαρέλια ημερησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης