Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Citi Research: Βραχυπρόθεσμη ευκαιρία αγοράς η υποχώρηση του Brent - Έρχεται ανάκαμψη  

Citi Research: Βραχυπρόθεσμη ευκαιρία αγοράς η υποχώρηση του Brent - Έρχεται ανάκαμψη  

Παραμένουν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

 

Πιθανή βραχυπρόθεσμη ευκαιρία αγοράς βλέπει η Citi Research στην υποχώρηση της τιμής  του Brent κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλ, παρόλο που οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν εκτονωθεί σύμφωνα με το investing.com. 

Η χρηματιστηριακή εταιρεία, σε έκθεση της, εντοπίζει αρκετούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, φτάνοντας πιθανώς τα $80 ανά βαρέλι.

Η πρόσφατη πτώση των τιμών του Brent οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στη Γάζα, όπου διαφαίνεται πιθανή κατάπαυση του πυρός, μειώνοντας τους άμεσους κινδύνους. Επιπλέον, η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, που χαρακτηρίζεται από την αποδυναμωμένη βιομηχανική παραγωγή, έχει συμβάλει σε μια πιο προσεκτική προοπτική για τη ζήτηση πετρελαίου.

Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν σε μείωση του ασφάλιστρου γεωπολιτικού κινδύνου για το πετρέλαιο, που πιέζεται περαιτέρω από τα αδύναμα στοιχεία για τις εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα και τη συγκρατημένη ζήτηση μεσαίου αποστάγματος στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Citi Research σημειώνει ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί. Η πιθανότητα διαταραχών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της περιόδου των τυφώνων, μαζί με τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να προσφέρουν υποστήριξη για τις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα.

Η τρέχουσα θέση της αγοράς, η οποία είναι ιστορικά μικρή, υποδηλώνει επίσης μια πιθανότητα ανάκαμψης, ειδικά εάν οι τιμές του Brent είναι στα 75 δολάρια ανά βαρέλι.

 

Οι προβλέψεις για το αργό

Στις ΗΠΑ, τα πρόσφατα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ήταν μικτά αλλά κάπως ανοδικά για το αργό. Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια στα 426 εκατομμύρια βαρέλια, υπερβαίνοντας την αναμενόμενη άντληση 1,9 εκατομμυρίων βαρελιών του Bloomberg, πρόσθεσε η Citi.

Οι εργασίες των διυλιστηρίων αυξήθηκαν επίσης ελαφρώς, με τις ακαθάριστες εξαγωγές και εισαγωγές αργού να ενισχύονται, αφήνοντας τις καθαρές εισαγωγές οριακά υψηλότερες.

Τα αποθέματα βενζίνης παρουσίασαν μείωση 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών, ευθυγραμμιζόμενα με την ευρύτερη τάση άντλησης αποθεμάτων σε βασικά προϊόντα πετρελαίου. Τα αποθέματα αποστάγματος σημείωσαν επίσης σημαντική πτώση κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια, ενισχύοντας τις ανοδικές προοπτικές για το αργό. 

Τα αποθέματα αεροπορικών καυσίμων αυξήθηκαν ελαφρά και τα αποθέματα αιθανόλης ενισχύθηκαν, αντανακλώντας μια μικτή εικόνα για τα διυλισμένα προϊόντα.

Η κερδοσκοπική τοποθέτηση στο ICE Brent δυσκολεύτηκε τον Αύγουστο, με αισθητή έλλειψη ενθουσιασμού να κινηθεί ανοδικά. Ωστόσο, η αναλογία των ακαθάριστων μακροπρόθεσμων χρημάτων διαχείρισης Brent (MM) προς τα shorts έχει βελτιωθεί στο 1,6x, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά της εποχής της πανδημίας.

Τεχνικά, ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών του Brent στα 82,5 δολάρια το βαρέλι λειτουργεί ως ισχυρό επίπεδο αντίστασης, ενώ η στήριξη παραμένει γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι. Αυτή η τεχνική ρύθμιση θα μπορούσε να ενθαρρύνει περαιτέρω τις αγορές εάν το Brent πλησιάσει το χαμηλότερο άκρο αυτού του εύρους.

 
Δύσκολες αποφάσεις για τον ΟΠΕΚ

Η Citi Research εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να αντιμετωπίσει δύσκολες αποφάσεις τους επόμενους μήνες. Ο όμιλος αναμένεται να αρχίσει να χαλαρώνει τις περικοπές παραγωγής τον Οκτώβριο, αλλά εάν οι τιμές του Brent συνεχίσουν να μειώνονται προς τα χαμηλά 70 δολ. ανά βαρέλι, ενδέχεται να εξεταστούν πρόσθετα μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επέκταση ή την εμβάθυνση των σημερινών περικοπών παραγωγής. Ο ΟΠΕΚ + είναι πιθανό να υπερασπιστεί το επίπεδο των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, ιδιαίτερα δεδομένης της πρόβλεψης του ομίλου για 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (b/d) αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, την υψηλότερη πρόβλεψη μεταξύ των μεγάλων εταιρειών.

«Πιθανές περικοπές στα διυλιστήρια θα μπορούσαν να αναμένονται, καθώς οι ρωγμές πετρελαίου έχουν πέσει κατακόρυφα την τελευταία εβδομάδα, μειώνοντας τα περιθώρια για τα διυλιστήρια», ανέφεραν οι αναλυτές.

Τα  περιθώρια των διυλιστηρίων

Τα margins των διυλιστηρίων δέχθηκαν πιέσεις, ειδικά καθώς οι ρωγμές πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα 17 δολάρια το βαρέλι στις πρόσφατες συνεδριάσεις. Αυτή η μείωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές λειτουργίας των διυλιστηρίων, ειδικά με προγραμματισμένη συντήρηση στην Ευρώπη και πιθανές διακοπές στις ρωσικές εξαγωγές.

Παρόλα αυτά, η Citi Research αναμένει μια πιθανή ανάκαμψη στα cracks πετρελαίου καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος, δυνητικά ανακτώντας το εύρος των 20 δολ. ανά βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

 




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης