Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κύπρος: Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την μελέτη κόστους - οφέλους του Great Sea  

Κύπρος: Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την μελέτη κόστους - οφέλους του Great Sea   

Γιατί απορρίφθηκε η προσφορά της DNV AS, Dubai Branch

 

Με τις εξελίξεις να τρέχουν και τον χρόνο να πιέζει μετά και την επιστολή της ΕΕ προς τον ΑΔΜΗΕ για υποστήριξη στον παράγοντα του γεωπολιτικού ρίσκου για τον Great Sea Interconnector το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας προχωρά σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αξιολόγηση της μελέτης κόστους - οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, το Υπουργείο Ενέργειας προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, ένεκα του γεγονότος πως ο μοναδικός οίκος που κατέθεσε προσφορά κατά την πρώτη προκήρυξη δεν ανταποκρίθηκε σε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις που του έθεσε εντός χρονικού διαστήματος που είχε καθοριστεί.

Πάντως, σύμφωνα με την προκήρυξη στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Σύναψης Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου, eProcurement, και σε αυτή την περίπτωση ο διαγωνισμός γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και όσοι ενδιαφερόμενοι φορείς επιθυμούν να υποβάλουν προσφορές, θα πρέπει να το πράξουν εντός 15 ημερών.

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός άνοιξε στις 16 Αυγούστου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν προσφορές μέχρι τις 12 το μεσημέρι της 2ας Σεπτεμβρίου, ενώ μισή ώρα αργότερα -στις 12.30 μ.μ.- θα αποσφραγιστούν και θα διαφανεί πόσοι οίκοι και για ποιο ποσό κατέθεσαν προσφορά.

 Γιατί αυξήθηκε η εκτιμώμενη αξία

Με βάση, επίσης, την προκήρυξη, η μόνη διαφορά με σχέση με την προηγούμενη αφορά το ποσό της προσφοράς, το οποίο αυξήθηκε από τις €45.000 στις €80.000.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, η αύξηση της εκτιμώμενης αξίας της προσφοράς κρίθηκε αναγκαία με στόχο να δοθεί ένα επιπρόσθετο κίνητρο σε περισσότερους φορείς να υποβάλουν προσφορές και να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα, επίσης, με τις πληροφορίες μας, παρότι υπήρξε αυτή η μικρή εμπλοκή, ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης δεν αλλάζει, αφού εντός τριών μετά την κατακύρωση της προσφοράς αναμένεται ότι ο οίκος που θα επιλεγεί θα καταθέσει τις απόψεις του, προκειμένου η Κυβέρνηση να λάβει και τις τελικές της αποφάσεις για μετοχική συμμετοχή της ή όχι στην εταιρεία ειδικού σκοπού που συνέστησε ο ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, και στον νέο διαγωνισμό το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), για την εξέταση της μελέτης ανάλυσης κόστους-οφέλους για τη διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου που υπέβαλε ο φορέας υλοποίησης της μεγάλης θαλάσσιας διασύνδεσης (GSI), ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ).

Ο ανάδοχος, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, θα πρέπει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της διασύνδεσης στον ενεργειακό τομέα της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το τελικό παραδοτέο θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συνοπτική περίληψη που θα περιγράφει τα βασικά ευρήματα της αξιολόγησης σε διαφανή, κατανοητή και απλή μορφή.

Ο κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι να επανεξετάσει την μελέτη κόστους-οφέλους και να παράσχει τις κατάλληλες προτάσεις προς το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι οποίες θα συμβάλουν στην απόφαση συμμετοχής στο έργο.

Η προσφορά της DNV AS

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου κι έκλεισε στις 2 Αυγούστου, κατατέθηκε μία προσφορά από τον οίκο DNV AS, Dubai Branch.

Η DNV AS είχε υποβάλει προσφορά ύψους €44.750, ενώ η εκτιμώμενη αξία του διαγωνισμού είχε καθοριστεί στις €45.500.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η DNV AS είναι κορυφαίος πάροχος ψηφιακών λύσεων για τη διαχείριση κινδύνου και τη βελτίωση της ασφάλειας και της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων για πλοία, αγωγούς, εργοστάσια επεξεργασίας, υπεράκτιες κατασκευές, ηλεκτρικά δίκτυα, έξυπνες πόλεις και άλλα.

Αποφασίζει σύντομα η ΡΑΕΚ

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός που προκήρυξε το Υπουργείο Ενέργειας, αναμένεται ότι η ΡΑΕΚ θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις σε σχέση με την ένσταση που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ, ζητώντας επαναξιολόγηση της τελευταίας απόφασης της Αρχής.

Όπως έγραψε σε χθεσινό (21/8) του ρεπορτάζ το InBusinessNews, η τριμελής Ανώτατη Διοίκηση της ΡΑΕΚ αναμένεται να συνέλθει και να λάβει τις τελικές της αποφάσεις, από τις οποίες ενδεχομένως να εξαρτηθεί ακόμη και το μέλλον του μεγαλεπήβολου έργου, εντός της ερχόμενης εβδομάδας και το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Αυγούστου.

Πριν την λήψη, όμως, των αποφάσεων της ΡΑΕΚ θα προηγηθούν δύο σημαντικές επαφές-συναντήσεις. Η μία θα είναι με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα έρθει στην Κύπρο για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα και η δεύτερη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα χρηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση με €657 εκατ.

Στη Βουλή εκ νέου οι εξελίξεις

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας θα τεθούν, εκ νέου, στο μικροσκόπιο της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας.

Η συνεδρία της Επιτροπής ορίστηκε για την Τετάρτη (28/8) στις 10 το πρωί και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα:

  • Εξασφαλίσεις φορέα υλοποίησης στην περίπτωση γεωπολιτικού ρίσκου,
  • Μείωση ύψους χορηγίας και συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου,
  • Ανάκτηση εσόδων ηλεκτρικής διασύνδεσης κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Για τη συζήτηση του θέματος κλήθηκαν και θα παραστούν στην Επιτροπή, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας, τα μέλη της Ανώτατης Διοίκησης της ΡΑΕΚ και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας.

Επίσης, θα παραστούν η ηγεσία της ΑΗΚ, της ΔΕΦΑ και της ΕΤΥΦΑ, αφού η Επιτροπή θα συζητήσει και τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης