Ενέργεια

Ευάλωτες στις γεωπολιτικές εντάσεις οι τιμές της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο (Montel)

Ευάλωτες στις γεωπολιτικές εντάσεις οι τιμές της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο (Montel)
Ο ρόλος του φυσικού αερίου
Οι τιμές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνουν «πολύ ευάλωτες» στη γεωπολιτική αστάθεια μεσοπρόθεσμα, εν μέσω της συνεχιζόμενης εξάρτησης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, ανέφερε η Cornwall Insight σε νέα έκθεσή της τη Δευτέρα (19/8).

Σύμφωνα με το Montel, με τη χονδρική αγορά φυσικού αερίου να είναι «εξαιρετικά ευαίσθητη» σε διεθνή γεγονότα που θα μπορούσαν να διαταράξουν τον εφοδιασμό, οι εγχώριες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 9% από τον Οκτώβριο, ανέφερε η εταιρεία στις τελευταίες προβλέψεις της για το διάστημα Οκτώβριο-Δεκέμβριο.

«Ενώ οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί κάπως σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, η αγορά δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την ενεργειακή κρίση και τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει η έκθεση.

Παρά την ταχεία επέκταση της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το φυσικό αέριο παραμένει κυρίαρχη πηγή ενέργειας για τη χώρα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 35% του ενεργειακού της μείγματος το 2023, με μεγάλο μέρος της προμήθειας να εισάγεται από τη Νορβηγία, άλλους ευρωπαίους παραγωγούς μέσω αγωγών και με τη μορφή LNG, όπως έδειξαν κυβερνητικά στοιχεία.

Εξάρτηση από τις εισαγωγές

«Η εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την εισαγόμενη ενέργεια αφήνει τη χώρα πολύ ευάλωτη σε αυτή την παγκόσμια αστάθεια», λέει η Cornwall, προσθέτοντας ότι αυτό θα σήμαινε ότι οι λογαριασμοί ενέργειας τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να παραμείνουν πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ανακάμψει απότομα από τα χαμηλά 30 μηνών που είχαν σημειωθεί τον Φεβρουάριο και ως εκ τούτου αποτελούσαν «βασικό παράγοντα» πίσω από την προβλεπόμενη αύξηση των λογαριασμών, γράφει η έκθεση.

Πράγματι, οι τιμές του φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, που αποτελούν σημείο αναφοράς, διαμορφώθηκαν τελευταία στις 96,20 πένες ανά ώρα, σημειώνοντας άνοδο άνω του 70% από το χαμηλό πολλών μηνών των 55,42 πένες ανά ώρα που σημειώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, στο Ice Futures.

Ο Craig Lowrey, κύριος σύμβουλος της Cornwall Insight, δήλωσε ότι η αγορά «αντιδρά γρήγορα σε οποιαδήποτε κακή είδηση στο μέτωπο της προσφοράς».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης