Διεθνή

Τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας στη Ντόχα – Τι δείχνει η πορεία των διαπραγματεύσεων

Τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας στη Ντόχα – Τι δείχνει η πορεία των διαπραγματεύσεων
Συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες των αντιπροσώπων
Συγκρατημένα αισιόδοξα χαρακτηρίζουν αναλυτές και αξιωματούχοι τα μηνύματα που έρχονται από τις νέες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα του Κατάρ με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να βάλει φρένο στην πορεία γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων – θα συνεχιστούν και σήμερα Παρασκευή 16/8 – υπήρξε μικρή πρόοδος στην προσπάθεια να κλείσουν τα κενά που παραμένουν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας.

Αν και η παλαιστινιακή πλευρά δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, τα στελέχη της ενημερώνονται για την πορεία των συνομιλιών από τους εκπροσώπους του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Και ενώ στο Κατάρ γίνεται η ύστατη προσπάθεια για να αποτραπεί ένας εκτεταμένος περιφερειακός πόλεμος, στο Ισραήλ εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν μαζική διαδήλωση ζητώντας από την κυβέρνηση Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία με την Χαμάς.

Ταυτόχρονα βέβαια, Ισραηλινοί έποικοι προχώρησαν σε πογκρόμ στη Δυτική Όχθη, πυροδοτώντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση με τους Παλαιστίνιους.

ΗΠΑ: Θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις

Αμερικάνοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για κάποιου είδους πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στο Κατάρ σχετικά με την προοπτική μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα.

Οι εκπρόσωποι του Κατάρ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ συμφώνησαν να συνεχίσουν και σήμερα Παρασκευή 16/8 τις συνομιλίες τους, για το περιεχόμενο των οποίων ενημερώθηκε και η Χαμάς, όπως αναφέρει το πρακτορείο Axios.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Kirby είπε ότι οι συνομιλίες εστιάζουν στο να κλείσουν τα κενά που παραμένουν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας.

Η αμερικάνικη πλευρά πιστεύει ότι είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία, η οποία με τη σειρά της εκτιμάται πως θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και θα αποτρέψει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Άλλωστε ο Kirby υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ σχεδιάζουν μια επίθεση κατά του Ισραήλ που θα μπορούσε να συμβεί με ελάχιστη ή και με καμία προειδοποίηση.

Πρόοδο βλέπουν και οι Times of Israel

Για πρόοδο μιλούν και οι Times of Israel όσον αφορά στις συνομιλίες στο Κατάρ.

«Πηγή που γνωρίζει τη σημερινή σύνοδο κορυφής για τους ομήρους στη Ντόχα είπε στους Times of Israel ότι τα μέρη έχουν σημειώσει πρόοδο» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο ωστόσο δίνει άλλες λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης