Ενέργεια

Πως διαμορφώνονται οι ενεργειακές τιμές ανά τεχνολογία – Γιατί δεν επηρεάζονται τα κέρδη της ΔΕΗ

Πως διαμορφώνονται οι ενεργειακές τιμές ανά τεχνολογία – Γιατί δεν επηρεάζονται τα κέρδη της ΔΕΗ
Τι αναφέρει η ανάλυση της Eurobank Equities
Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank Equities για τη ΔΕΗ και τις προοπτικές του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα συνολικά, τα συνολικά έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση στους ηλεκτροπαραγωγούς με βάση την καύση φυσικού αερίου, θα αγγίξουν τα 30-40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η συνεισφορά της ΔΕΗ υπολογίζεται σε περίπου 15-20 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος από την φορολόγηση φαίνεται ασήμαντος, χωρίς να επηρεάζει τελικά σοβαρά την καθαρή κερδοφορία της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη ότι αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των επαναλαμβανόμενων EBITDA της για το οικονομικό έτος 2024 (πρόβλεψη στα €1,8 δισ.).

Αντίθετα, η Eurobank εκτιμά ότι η ρυθμιστική παρέμβαση που θα εφαρμοστεί θα περιορίσει μόνο την υπερβάλλουσα κερδοφορία που διευκολύνεται από το τρέχον σκηνικό της χονδρικής ρεύματος.

Ειδικότερα, με βάση την ανάλυση, ο συνολικός κύκλος εργασιών της αγοράς για τις συμβατικές μονάδες αυξήθηκε κατά 76% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, με τον λιγνίτη να σημειώνει αύξηση 200% την ίδια περίοδο, ακολουθούμενος από τις μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες και τις μονάδες φυσικού αερίου κατά 68% και 66% αντίστοιχα.

Οι ενεργειακές τιμές ανά τεχνολογία

5_67.png

Η επίδραση αυτή ενισχύεται σε επίπεδο κερδών, δεδομένης της υψηλής λειτουργικής μόχλευσης για όλες τις μονάδες υπό την τρέχουσα συγκυρία, καθώς TTF και εκπομπές CO2 διαπραγματεύονταν χαμηλότερα τον Ιούλιο.

Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης μονάδων φυσικού αερίου θα ενσωματώσουν πιθανότατα την ειδική εισφορά στους υπολογισμούς κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, μετακυλίοντας ουσιαστικά την επίπτωση πίσω στην αγορά τον επόμενο μήνα.

Για τη ΔΕΗ, η Eurobank Equities υπογραμμίζει πως παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με το μερίδιό της να ξεπερνά το 64% και ουσιαστικά είναι αυτή που θέτει το μέτρο σύγκρισης για τους τοπικούς ανταγωνιστές της.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξέχουσα θέση της, η ΔΕΗ παρέχει σημαντικές εκπτώσεις στα τιμολόγια λιανικής, οι οποίες ξεπέρασαν το 38% τους τελευταίους μήνες, ενώ με την επαναφορά του καθεστώτος επιδότησης των λιανικών τιμολογίων, η ΔΕΗ διέκοψε τις εκπτώσεις, όπως έκανε και στο παρελθόν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ασθενέστερα πριμ της ΔΕΗ στα τιμολόγια λιανικής τον Ιούνιο/Ιούλιο (τα οποία υπεραντισταθμίστηκαν από την παραγωγή), η έκθεση προβλέπει μεγαλύτερα περιθώρια για ανοδικές προσαρμογές των τιμολογίων στο μέλλον.


6_56.png

Πράσινη μετάβαση


Όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, η ΔΕΗ συνεχίζει να μετασχηματίζεται, στοχεύοντας στην πλήρη απόσυρση των λιγνιτικών της μονάδων έως το 2026, με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 840 MW να τίθεται σε λειτουργία μέχρι το ίδιο έτος.

Στον τομέα της προμήθειας, η ΔΕΗ συνεχίζει να κυριαρχεί στον επικερδή τοπικό τομέα προμήθειας, ενώ η λήξη των ζημιογόνων συμβολαίων και η εισαγωγή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας αναμένεται να αυξήσουν τα κέρδη της εταιρείας.

Τέλος, η Eurobank Eq. εκτιμά ότι η διανομή θα ενισχύσει το RAB σε 5,1 δισ. ευρώ (από 4,3 δισ. ευρώ το 2023) μέσω ενός επενδυτικού σχεδίου 2,4 δισ. ευρώ, ενώ η πραγματοποιηθείσα αύξηση του WACC στην Ελλάδα και η πιθανή άνοδός του στη Ρουμανία θα ενισχύσουν περαιτέρω την κερδοφορία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης