Ενέργεια

Η Aramco ενισχύσει το μερίδιό της στην PetroRabigh μετά από συμφωνία 702 εκατ. δολ. με τη Sumitomo

Η Aramco ενισχύσει το μερίδιό της στην PetroRabigh μετά από συμφωνία 702 εκατ. δολ. με τη Sumitomo

Οι μετοχές της PetroRabigh σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2021 (Bloomberg)

Η Saudi Aramco συμφώνησε να αγοράσει ένα επιπλέον μερίδιο στην PetroRabigh (εταιρεία με έδρα τη Σαουδική Αραβία που παράγει και εμπορεύεται διυλισμένους υδρογονάνθρακες και πετροχημικά προϊόντα) από τον συνεργάτη της σε κοινοπραξία Sumitomo Chemical Co. έναντι 702 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Μάλιστα οι μετοχές της PetroRabigh σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2021.

Η Aramco θα αποκτήσει το 22,5% της Rabigh Refining and Petrochemical Co. από την ιαπωνική εταιρεία, ανεβάζοντας το μερίδιό της στο 60% και τη Sumitomo Chemical στο 15%, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη 7/8.

 

Συμφωνία που ευνοεί την PetroRabigh

Η μετοχή της PetroRabigh σημείωσε άλμα έως και 10%, το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο κέρδος από τον Δεκέμβριο του 2021 και μειώθηκε η φετινή πτώση στο 22%.

Οι μετοχές διαπραγματεύονταν στα 8,14 ριάλ την Τετάρτη, κινούμενες πάνω από την τιμή αγοράς της Aramco των 7 ριάλ η μία.

Η συμφωνία βοήθησε την PetroRabigh η οποία ανέφερε ζημία 1,1 δισεκατομμυρίων σαουδαραβικών ριάλ (293 εκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο την Τετάρτη.

Όλα τα έσοδα που θα λάβει η Sumitomo από την πώληση θα διοχετευθούν στην PetroRabigh.

Η Aramco θα παράσχει επίσης επιπλέον 702 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η Aramco και η Sumitomo συμφώνησαν επίσης να παραιτηθούν από δάνεια 750 εκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία, συμβάλλοντας στη μείωση των υποχρεώσεων της PetroRabigh.

Η PetroRabigh διαχειρίζεται ένα συγκρότημα διύλισης και πετροχημικών που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Σαουδικής Αραβίας και παράγει μια ποικιλία από διυλισμένο πετρέλαιο και πετροχημικά προϊόντα, όπως βαρύ και ελαφρύ πετρέλαιο, νάφθα και κηροζίνη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης