Ενέργεια

Reuters: Η Exxon ξαναλειτουργεί το διυλιστήριό της στο Ιλινόις μετά από 3 εβδομάδες

Reuters: Η Exxon ξαναλειτουργεί το διυλιστήριό της στο Ιλινόις μετά από 3 εβδομάδες

Τα νέα για την επανεκκίνησή του έσφιξαν… τη διαφορά τιμής εν αναμονή της αύξησης της ζήτησης - Κέρδη 9,2 δισ. δολ. για το β΄ τρίμηνο του 2024 για την αμερικανική εταιρεία καυσίμων (ξεπέρασαν τις προβλέψεις της Wall Street)

Η Exxon (αμερικανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου) άρχισε να επανεκκινεί ορισμένες μονάδες στο διυλιστήριό της στο Joliet του Ιλινόις, μετά από διακοπή 3 εβδομάδων.

Η εγκατάσταση 251.800 bpd έκλεισε στα μέσα Ιουλίου λόγω διακοπής ρεύματος που προκλήθηκε μετά από καταιγίδα. Το διυλιστήριο παράγει περίπου 9 εκατομμύρια γαλόνια βενζίνης και ντίζελ καθημερινά.

«Οι καταστάσεις όπως αυτή χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν, καθώς θα πρέπει να δουν εάν η ξαφνική διακοπή λειτουργίας προκάλεσε ζημιά σε κάποια από τις μονάδες», δήλωσε στο Reuters μια ανώνυμη πηγή κοντά στην εταιρεία εκείνη την εποχή.

Αργότερα προέκυψε ότι η διακοπή ρεύματος είχε επηρεάσει 16 μονάδες στο διυλιστήριο, συμπεριλαμβανομένης μιας μονάδας απόσταξης κενού και μιας μονάδας καταλυτικής πυρόλυσης.

Η διακοπή στο διυλιστήριο Joliet βάθυνε την έκπτωση του βαρέως αργού από τον Καναδά στο West Texas Intermediate επειδή η εγκατάσταση είναι σημαντικός καταναλωτής, αλλά τα νέα για την επανεκκίνησή του έσφιξαν… τη διαφορά τιμής εν αναμονή της αύξησης της ζήτησης.

 

Κέρδη υπεράνω των εκτιμήσεων της Wall Street

Η Exxon νωρίτερα αυτό το μήνα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της Wall Street με τα δεύτερα υψηλότερα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο σε μια δεκαετία, καθώς η εξαγορά της Pioneer Natural Resources τροφοδότησε μια τριμηνιαία παραγωγή ρεκόρ και την υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου από τη συγχώνευση της Exxon και της Mobil.

Η εταιρεία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα κέρδη της για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν σε 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια ή 2,14 δολάρια ανά μετοχή υποθέτοντας μείωση.

Αυτό ήταν υψηλότερο από την εκτίμηση των αναλυτών για $2,02 που συνέταξε η Wall Street Journal.

«Η εξαγορά της Pioneer αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία ολοκλήρωσε η Exxon κατά το δεύτερο τρίμηνο, συνέβαλε 500 εκατομμύρια δολάρια στα κέρδη τους δύο πρώτους μήνες μετά το κλείσιμο με παραγωγή ρεκόρ. Τα οφέλη ολοκλήρωσης και συνέργειας ξεπερνούν τις προσδοκίες», ανέφερε η Exxon.

Η συναλλαγή έδωσε στην Exxon πρόσβαση σε πάνω από 1,4 εκατομμύρια καθαρά στρέμματα στις λεκάνες Delaware και Midland στο Permian.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης