Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EIA: Βλέπει χαμηλότερα την τιμή του αργού φέτος - Αμετάβλητη η πρόβλεψη για τη ζήτηση

EIA: Βλέπει χαμηλότερα την τιμή του αργού φέτος - Αμετάβλητη η πρόβλεψη για τη ζήτηση

Η παραγωγή στις ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 300.000 bpd φέτος στα 13,23 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την EIA

 

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ προέβλεψε την Τρίτη αυστηρότερα ισοζύγια προσφοράς και ζήτησης για τις αμερικανικές αγορές πετρελαίου φέτος, ενώ παράλληλα μείωσε τις προοπτικές της για τις τιμές του αργού, σύμφωνα με το βραχυπρόθεσμο Energy Outlook.
Η EIA αύξησε την πρόβλεψή της για τη ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ το 2024 κατά 100.000 bpd στα 20,5 εκατομμύρια bpd. Άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024, με την κατανάλωση να αυξάνεται σε ετήσια βάση κατά 1,1 εκατομμύρια bpd στα 102,9 εκατομμύρια bpd σύμφωνα με το Reuters.

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, θα αυξηθεί κατά 300.000 bpd φέτος στα 13,23 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την EIA, ελαφρώς χαμηλότερη από την τελευταία πρόβλεψή της που έβλεπε την παραγωγή να αυξάνεται κατά 320.000 bpd φέτος.
Στη Permian, το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου των ΗΠΑ, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 10.000 bpd αυτόν τον μήνα στα 6,39 εκατομμύρια bpd.
Ακόμη και με μια πιο σφιχτή αγορά, η EIA μείωσε τις προοπτικές της για τις τιμές του West Texas Intermediate για το έτος στα 80,21 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 2,2% από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 82,03 δολάρια το βαρέλι. Αυτό ακολουθεί τις πρόσφατες πωλήσεις που πυροδοτήθηκαν από ανησυχίες για την οικονομία, ανέφερε ο οργανισμός.

Ανησυχία για ύφεση

Οι αγορές πετρελαίου υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, εν μέσω ανησυχιών για ύφεση. Ενισχύθηκαν ελαφρώς την Τρίτη, με το Brent να διαπραγματεύεται γύρω στα 76,63 δολάρια το βαρέλι και το WTI να διαπραγματεύεται στα 73,27 δολ. το βαρέλι.
Παρά τη μείωση στις προβλέψεις της μέσης ετήσιας τιμής, ο οργανισμός αναμένει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες και θα κυμαίνονται μεταξύ 85 και 90 δολαρίων έως το τέλος του έτους, κυρίως λόγω των περικοπών της παραγωγής από τον όμιλο OPEC+ που ωθούν τα αποθέματα χαμηλότερα.

Ο αναλυτής της UBS Givoanni Staunovo δήλωσε ότι η ενημέρωση της EIA ήταν μια μέτρια ανοδική αναθεώρηση λόγω των ελαφρώς μεγαλύτερων ελλειμμάτων που αναμένονται φέτος και του επόμενου έτους.
Ο οργανισμός μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2025 στα 104,5 εκατομμύρια bpd, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 104,7 εκατομμυρίων bpd. Η πλειονότητα αυτής της μείωσης οφείλεται στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, ανέφερε η ΕΙΑ στην έκθεσή της.
Η EIA μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για την παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ το 2024 σε 103,3 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα, από 103,5 bcfd προηγουμένως. Αναμένει την παραγωγή του 2025 στα 104,6 bcfd, σε σύγκριση με την πρόβλεψη 105,2 bcfd στην προηγούμενη προοπτική της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης