Ενέργεια

Aramco: Μείωση 3% στα κέρδη το β' τρίμηνο - Αμετάβλητο το μέρισμα στα 31,1 δισ. δολ.

Aramco: Μείωση 3% στα κέρδη το β' τρίμηνο - Αμετάβλητο το μέρισμα στα 31,1 δισ. δολ.

Η πετρελαϊκή εταιρεία αποτελεί ζωτική πηγή εισοδήματος για τη Σαουδική Αραβία

 

Ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco κατέγραψε πτώση 3,4% στα κέρδη δεύτερου τριμήνου σε χαμηλότερους όγκους αργού και χαμηλότερα περιθώρια διύλισης, ωστόσο διατήρησε αμετάβλητη τη γενναιόδωρη μερισματική πολιτική της, με πληρωμές 31,1 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο.
Η Aramco σημείωσε καθαρά κέρδη β' τριμήνου 109,01 δισεκατομμυρίων ριάλ (29,03 δισ.δολάρια) το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου, ξεπερνώντας τη διάμεση εκτίμηση της εταιρείας και 15 αναλυτών για 27,7 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε μερίσματα 31,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πληρωμές που συνδέονται με την απόδοση. Η Aramco εισήγαγε τα μερίσματα που συνδέονται με την απόδοση πέρυσι, πέρα ​​από ένα βασικό μέρισμα που καταβάλλεται ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, μια ασυνήθιστη πρακτική μεταξύ εισηγμένων εταιρειών.
Η Aramco, η πιο κερδοφόρα εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο και ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό μια ζωτικής σημασίας πηγή εισοδήματος για τη Σαουδική Αραβία, η οποία ξοδεύει τεράστια ποσά στο πλαίσιο του σχεδίου Vision 2030 του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τον τερματισμό αυτού που κάποτε αποκαλούσε «εθισμό στο πετρέλαιο».

Το μέρισμα της Aramco παρέχει «μεγαλύτερη μεταφορά εσόδων από πετρέλαιο στην κυβέρνηση και (περιορίζει) το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος», δήλωσε η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος στην ADCB.
Η Aramco ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναμένει συνολικά μερίσματα 124,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, περίπου σε συμφωνία με την προηγούμενη πρόβλεψη των 124,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι διανομές μερισμάτων που συνδέονται με την απόδοση φέτος αφορούν τη συνδυασμένη περίοδο 2022-2023 και υπολογίζονται ως το 50-70% της ετήσιας δωρεάν ταμειακής ροής, καθαρό από το βασικό μέρισμα και άλλα στοιχεία.
Για το 2025, αυτές οι πληρωμές θα βασίζονται μόνο στα ετήσια αποτελέσματα του 2024, δήλωσε ο Οικονομικός Διευθυντής Ziad Al-Murshed. Οι πληρωμές φέτος ήταν στο ανώτερο άκρο του εύρους 50-70%.

Μετά την πώληση του 0,7% της Aramco για 12,35 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να κατέχει άμεσα σχεδόν το 81,5% της Aramco και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας PIF κατέχει άλλο 16% και επίσης επωφελείται από τα μερίσματα της Aramco.
«Υπάρχουν ακόμη πολλοί τρόποι με τους οποίους η κυβέρνηση μπορεί να αποσπάσει κεφάλαια από την Aramco, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω πωλήσεων μετοχών», είπε ο Malik.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης