Περιβάλλον

WWF Ελλάς: Τι συμβαίνει με τα αστικά απόβλητα;

WWF Ελλάς: Τι συμβαίνει με τα αστικά απόβλητα;

Στην 5η χειρότερη θέση της ΕΕ στην παραγωγή απορριμμάτων και στις τελευταίες στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων είναι η Ελλάδα - Από 5 έως 5,5 δισ. ευρώ από την Πολιτεία για αχρείαστες επενδύσεις

Σύμφωνα με νέα μελέτη του WWF Ελλάς (ελληνικό τμήμα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF - World Wide Fund for nature), η Ελλάδα μπορεί έως το 2040 να μειώσει κατά 35% τα απόβλητά της και να ανακυκλώνει το 90% των απορριμμάτων χωρίς να καταφύγει σε αχρείαστες επενδύσεις που υπονομεύουν την πορεία της χώρας προς την κυκλική οικονομία.

Παρακάτω θα διαβάσετε τι απαιτείται για σωστή διαχείριση σκουπιδιών, τις συνέπειες από τέτοια πρακτική, αλλά και την επικινδυνότητα της στροφής της χώρας μας προς τη μαζική καύση σκουπιδιών.

Σημειώνεται ότι το WWF Ελλάς θεωρεί αχρείαστες επενδύσεις τα 5 έως 5,5 δισ. ευρώ που θα δοθούν από την Πολιτεία για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της ΕΕ αναφορικά με τις επιδόσεις της στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων: πάνω από το 80% των αποβλήτων καταλήγουν σε χωματερές, ενώ πρόσφατα η ΕΕ ανακοίνωσε πως το πραγματικό ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα δεν ξεπερνά το 16%.

Επιπλέον, η παραγωγή απορριμμάτων την περίοδο 1995-2019 αυξήθηκε κατά σχεδόν 73%, πράγμα που μας κατατάσσει στην 5η χειρότερη θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Με βάση τη μελέτη μας, αν τηρηθεί η ιεραρχία διαχείρισης των αποβλήτων που ουσιαστικά περιλαμβάνει 5 διακριτά βήματα, την πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, διαχείριση υπολείμματος και τέλος, σαν τελευταίο και απευκταίο βήμα, την καύση ή ταφή όσων απορριμμάτων δεν ήταν εφικτό να διαχειριστούν στα προηγούμενα βήματα, τότε θα είμαστε σε θέση να έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης.


Απαιτούμενα μέτρα

Ενδεικτικά, τα σημαντικότερα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε να βαδίσει η χώρα προς την κυκλική οικονομία, σεβόμενη τις δεσμεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ορθή και βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, περιλαμβάνουν: να πληρώνουμε ανάλογα με τις ποσότητες που πετάμε και όχι με τα τετραγωνικά του σπιτιού μας, να τεθεί σε εφαρμογή η χωριστή συλλογή των αποβλήτων τροφίμων, κυρίως με διαλογή «πόρτα-πόρτα» όπως συμβαίνει με επιτυχία σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και να δημιουργηθούν αποτελεσματικά και διαφανή συστήματα ανακύκλωσης, ώστε  οι επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν το πραγματικό κόστος των απορριμμάτων τους.

 

Μελλοντικές συνέπειες σωστής διαχείρισης

Η υιοθέτηση των προτεινόμενων πολιτικών και παρεμβάσεων, θα οδηγήσει την Ελλάδα στην επίτευξη των ευρωπαϊκών της στόχων, και έτσι μέχρι το 2024 θα έχει καταφέρει να:

  • μειώσει τα απορρίμματά της κατά 35%
  • περιορίσει την σπατάλη τροφίμων κατά 50%
  • οδηγεί σε ανακύκλωση το 90% των απορριμμάτων της
  • θάβει μόλις το 8% των παραγόμενων απορριμμάτων
  • εξοικονομήσει τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων.


5-5,5 δισ. ευρώ
από την Πολιτεία για αχρείαστες επενδύσεις

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις μας, το μοντέλο διαχείρισης που προκρίνει σήμερα η Πολιτεία θα κοστίσει πάνω από 5-5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, για αχρείαστες επενδύσεις, με πόρους που θα προέλθουν αποκλειστικά από τους φορολογούμενους. Αντιθέτως, ένα διαφορετικό μοντέλο με έμφαση στην πρόληψη και την ανακύκλωση, θα κοστίσει τουλάχιστον 3 φορές λιγότερο, αξιοποιώντας διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους και δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη στην οικονομία, την κοινωνία, την αγορά εργασίας, τη δημόσια υγεία και φυσικά το περιβάλλον.

Και αν αναρωτιέσαι εάν η καύση των σκουπιδιών είναι τόσο κακή πρακτική όσο ακούγεται, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί.


Οι κίνδυνοι από την καύση σκουπιδιών
Στη μελέτη μας αποδεικνύουμε την επικινδυνότητα της στροφής της Ελλάδας προς τη μαζική καύση σκουπιδιών.
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η καύση συντελεί στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αερίων θερμοκηπίου (η καύση ενός τόνου αποβλήτων οδηγεί στην έκλυση περίπου 1-1,2 τόνων CO2), ενώ προκαλεί την έκλυση τοξικών αέριων ρύπων (πχ. διοξίνες, πτητικά βαρέα μέταλλα). Από την άλλη πλευρά, η ανακύκλωση προκαλεί σχεδόν 75-80% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με την καύση.

Η Ελλάδα βρίσκεται απελπιστικά πίσω στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και η σημειακή βελτίωση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Η διαχείρισή τους χρειάζεται να αποτελέσει σημείο σύγκλισης για όλες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις, καθώς η προβληματική διαχείριση μπορεί να φέρνει πολλά κέρδη σε λίγους, αλλά προκαλεί πολλαπλάσια βλάβη στα δημόσια οικονομικά, το περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης