Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ+ θα επανεκτιμήσει τις περικοπές παραγωγής μετά την πτώση του Brent κάτω από τα  80 δολ.

Ο ΟΠΕΚ+ θα επανεκτιμήσει τις περικοπές παραγωγής μετά την πτώση του Brent κάτω από τα  80 δολ.

 

Υποχώρηση της ανάπτυξης αντιμετωπίζει η Σαουδική Αραβία

 

 

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε σταθερή παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο, κατά μέσο όρο 26,99 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως - μια ελαφρά μείωση κατά 60.000 bpd από τα επίπεδα του Ιουνίου, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

 Η Βενεζουέλα και το Ιράν αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης των 60.000 bpd, με τις δύο χώρες να αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση από την Κίνα. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του πραγματοποίησαν μια συνάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς ο όμιλος ελπίζει να χαλαρώσει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής του από το τέταρτο τρίμηνο. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε ότι τυχόν αλλαγές στις προγραμματισμένες αυξήσεις της προσφοράς του θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες της αγοράς.

 Παρά την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού έχουν υποχωρήσει, αφήνοντας το Brent κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. 

Αυτή η πτώση θέτει προκλήσεις για τα έθνη του ΟΠΕΚ+, με τη Σαουδική Αραβία ειδικότερα να αντιμετωπίζει υποχώρηση της ανάπτυξης κατά τέσσερα τέταρτα, αναγκάζοντάς την να μειώσει τις επενδύσεις σε βασικά οικονομικά έργα. 

Τον Ιούλιο, η Σαουδική Αραβία διατήρησε την παραγωγή της στα 9 εκατομμύρια bpd, σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με την ποσόστωση του ΟΠΕΚ+. Η Αλγερία και το Κουβέιτ παρέμειναν επίσης εντός των στόχων τους.

 

Πάνω από τα όρια παραγωγής

 
Το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο, συνέχισαν να υπερβαίνουν τα όρια παραγωγής τους. Το Ιράκ αύξησε την παραγωγή του κατά 30.000 bpd στα 4,28 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Η Ρωσία και το Καζακστάν, μαζί με το Ιράκ, έχουν δεσμευτεί για πρόσθετες περικοπές για να αντισταθμίσουν τη χρόνια υπερπαραγωγή τους καθ' όλη τη διάρκεια της συμφωνίας περικοπής παραγωγής.

 Η Βενεζουέλα και το Ιράν, που εξαιρούνται από την τρέχουσα συμφωνία του ΟΠΕΚ+, σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τον Ιούλιο. Η παραγωγή της Βενεζουέλας μειώθηκε κατά 60.000 bpd στα 830.000 bpd και η παραγωγή του Ιράν μειώθηκε κατά 50.000 bpd στα 3,26 εκατομμύρια bpd. Και οι δύο χώρες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις στην Κίνα, η οποία αναμένεται να μειώσει τις εισαγωγές εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

 Η ανάλυση του Bloomberg βασίζεται σε δεδομένα παρακολούθησης πλοίων, πληροφορίες από αξιωματούχους και εκτιμήσεις συμβούλων, συμπεριλαμβανομένων των FGE, Kpler Ltd. και Rapidan Energy Group.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης