Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος 3% στο TTF στα 37 ευρώ/MWh - Aναμένεται άνοδος της χονδρικής - Τα νέα ρίσκα που φέρνει η κρίση της Μ.Ανατολής

Άνοδος 3% στο TTF στα 37 ευρώ/MWh - Aναμένεται άνοδος της χονδρικής - Τα νέα ρίσκα που φέρνει η κρίση της Μ.Ανατολής
Επιδιενώνεται το σκηνικό λόγω κρίσης στην Μέση Ανατολή
Πιο σύνθετη καθίσταται η υπόθεση των επιδοτήσεων καθώς η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου κατά 3% στα συμβόλαια TTF τον Σεπτέμβριο θα ανεβάσει και άλλο την χονδρική, καθώς ο φόρος των 10 ευρώ/MWh ανεβάζει το κόστος των ηλεκτροπαραγωγών. Όλα θα κριθούν από το κάτα πόσον το μείγμα μπορεί να καταστεί εισαγωγικό, αλλά από την άλλη πλευρά η ένταση στην Mέση Ανατολή δεν βοηθά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Κατά συνέπεια οι μελλοντικές επιδοτήσεις θα καταστούν πιο σύνθετη υπόθεση εφόσον το ακριβότερο φυσικό αέριο θα επιβαρύνεται από πλευράς κόστους με επιπλέον φόρο.Δεν αποκλείεται η κυβερητική πολιτική να αναγκαστεί να επαναφέρει το πλαφόν και σε άλλες τεχνολογίες όπως αυτές των ΑΠΕ. Αυτό σύμφωνα και με την αυστηρή ερμηνεία της κοινοτικής οδηγίας απαιτεί άδεια από τις Βευξέλλες, εφόσον δεν έχουν διαμορφωθεί υψηλές τιμές επί 3 συναπτούς μήνες.

Η όλη εξέλιξη δημιουργεί ανησυχίες για εγκλωβισμό της αγοράς σε ευρυτερο φάσμα επιδοτήσεων τον επόμενο μήνα, την ώρα που θα ανεβάινει το κόστος των ηλεκτροπαραγωγών.

Στο μείγμα σήμερα σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (16.00)  κυριαρχούν οι ΑΠΕ με 63% , το φυσικό αέριο έχει 29% και είναι εισαγωγικό με προβλεπόμενες ανάγκες 8.490 MW.

Σήμερα από την άλλη πλευρά η χονδρική υποχώρησε -5%.

Στα 122,64 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο 2/8/2024.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 228 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 75,47 ευρώ/MWh.

Η τιμή μειώθηκε 5% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 414.63 GWh.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 6,1%, το φυσικό αέριο 36%, τα υδροηλεκτρικά 5,6%, οι εισαγωγές 15,1% και οι ανανεώσιμες 32,5%. Οι εξαγωγές στις 14,162 MWh και οι εισαγωγές στις 31,352 MWh.



energeia2.JPG



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης