Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τιμές λιανικής κάτω από 15 σεντς/ kwh τον Αύγουστο - Όλη η τροπολογία

Τιμές λιανικής κάτω από 15 σεντς/ kwh τον Αύγουστο - Όλη η τροπολογία
Αναλυτικά η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή
Σχετικά Άρθρα

«Πολύ κακό για το τίποτα» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της διπλής κυβερνητικής παρέμβασης στην αγορά της χονδρικής και της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας για τη συγκράτηση των τιμολογίων που εκδηλώθηκε αιφνιδιαστικά εν μέσω μιας "μίνι" ενεργειακής κρίσης που εκτονώθηκε πριν καλά –καλά εφαρμοστούν τα κυβερνητικά μέτρα.

Όπως είναι γνωστό και κατέγραψε από χθες το WEN, το τέλος των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στο φυσικό αέριο των ηλεκτροπαραγωγών θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Αυγούστου, καθώς δε μπορούσε αναδρομική ισχύς του νομοθετήματος για τον ιούλιο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης με τους παράγοντες που την προκάλεσαν να έχουν εκλείψει,  με εξαίρεση τις υψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζουν να αυξάνουν τη ζήτηση για ψύξη από νοικοκυριά και επιχείρησης, ένα φαινόμενο όμως  καθαρά εποχικό και απολύτως κανονικό.  Από την πλευρά των παρόχων από πουθενά δεν προκύπτει –μέχρι στιγμής τουλάχιστον –ότι ήταν διατεθειμένοι να περάσουν τις μεγάλες αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά στη λιανική. Η πλειοψηφία εξάλλου μετά και το μάθημα που πήρε από την ενεργειακή κρίση , είχε χετζαριστεί σε χαμηλές τιμές διασφαλίζοντας αντίστοιχες τιμές για τους πελάτες τους που πασχίζουν να κρατήσουν αφού ο ανταγωνισμός από τη ΔΕΗ έχει δημιουργήσει ένα ρεύμα επιστροφής προς τον μεγάλο πάροχο.

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τα μερίδια των παρόχων τον Ιούνιο είναι αποκαλυπτικά αυτής της τάσης, αφού με εξαίρεση την Zeniθ και την Volton που είδαν οριακές αυξήσεις, τα μερίδια των υπολοίπων παρόχων έχουν μειωθεί, ενώ αντίθετα της ΔΕΗ είναι αυξημένα στο 52,79%, το υψηλότερο σημείο από την αρχή του έτους από το 48,82% τον Απρίλιο. H protergia απορρόφησε το σύνολο των αυξήσεων της χονδρεμπορικής αγορά σταθεροποιώντας τα τιμολόγιά της στις τιμές του Ιουνίου όχι μόνο για τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και για τα μικρά επαγγελματικά. Χθες η Elin ανακοίνωσε επίσης πάγωμα των πράσινων τιμολογίων τους για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, ενώ η ΔΕΗ φέρεται να έχει αποφασίσει συγκράτηση του πράσινου τιμολογίου της για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες στα 16, 3 λεπτά/κιλοβατώρα.

Οι καταναλώσεις θα αυξήσουν τους λογαριασμούς

 Η κυβερνητική παρέμβαση ολοκληρώνεται σε αυτό το περιβάλλον, αποκλιμάκωσης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά και απορρόφησης του συνόλου ή μέρους των αυξήσεων από τους παρόχους. Αποτέλεσμα, οι επιδοτήσεις για τις οποίες έγινε πολύς ντόρος να περιοριστούν τελικά στα 0,16-0,18 σεντς/κιλοβατώρα για να συγκρατηθούν οι τιμές έως και στα 14,7 λεπτά/κιλοβατώρα.

Η κυβέρνηση καλλιέργησε τις τελευταίες ημέρες μια υψηλή προσδοκία στους καταναλωτές σε σχέση με το κόστος ρεύματος η οποία έχει κίνδυνο να μην  επιβεβαιωθεί. Ο συνδυασμός απορρόφησης αυξήσεων από τους παρόχους και επιδοτήσεων μπορεί να οδηγεί σε συγκράτηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα , οι λογαριασμοί ωστόσο θα είναι φουσκωμένοι, λόγω των υψηλών καταναλώσεων από την αδιάλλειπτη λειτουργία των κλιματιστικων. Η προσδοκία που έχει καλλιεργηθεί για χαμηλές τιμές το πιθανότερο είναι με το άνοιγμα του λογαριασμού ρεύματος να προκαλέσει τα αντίθετα για την κυβέρνηση  αποτελέσματα, πολύ περισσότερο δε που η επιδότηση των κάποιων λίγων ευρώ που θα αναγράφεται σε εμφανές διακριτό σημείο του λογαριασμού θα αντιστοιχεί σε ένα ελάχιστο ποσοστό.

 Άνοδος των τιμών στην χονδρική

Αυτό το αποτέλεσμα θα έχει επιτευχθεί μέσω μιας παρέμβασης στην χονδρεμπορική αγορά (επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή) που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε αύξηση του λειτουργικού κόστους των μονάδων φυσικού αερίου που θα καταστήσει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας σε εισαγωγικό, θα ευνοήσει δηλαδή τους παραγωγούς και traders γειτονικών χωρών. Παράλληλα και σε συνθήκες υψηλής ζήτησης που οι μεγαβατώρες των μονάδων φυσικού αερίου θα είναι απαραίτητες για την κάλυψή της, θα  προκαλέσει αυξήσεις των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά αφού το κόστος για κάθε θερμική μονάδα φυσικού αερίου μετά την επιβολή του φόρου θα διαμορφωθεί σε τιμή TTF συν 10 ευρω, διπλασιάζοντας το κόστος της ηλεκτρικής μεγαβατώρας.

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η κυβερνητική παρέμβαση έγινε υπό καθεστώς πιεσης, χωρίς να παρέλθει ένας επαρκής χρόνος για την πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ προβλέπει την δυνατότητα των κρατών –μελών να παρεμβαίνουν στην αγορά για τη συγκράτηση των τιμών, όταν η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται πάνω από ένα επίπεδα για τουλάχιστον ένα τρίμηνο. Τα κυβερνητικά μέτρα ανακοινώθηκαν την δεύτερη εβδομάδα υψηλής διακύμανσης των τιμών και ενώ υπήρχαν προβλέψεις για αποκλιμάκωση από τις 22 Ιουλίου και μετά που θα αποκαθίσταντο τα προβλήματα στις διασυνοριακές διασυνδέσεις των χωρών της Νοτιο- Ανατολικής Ευρώπης.

Η κυβέρνηση παρά τις καλές προθέσεις στήριξης των καταναλωτών κινήθηκε με βιασύνη και ανακοίνωσε μέτρα που δεν είχε προετοιμάσει στο ελάχιστο. Είναι ενδεικτικό αυτής της προετοιμασίας το γεγονός ότι αρχικά ανακοινώθηκε επιβολή φόρου για τις καταναλώσεις του Ιουλίου, για να διαπιστωθεί στο παρά πέντε ότι δεν υπάρχει νομική δυνατότητα αναδρομικής φορολογίας και να καταλήξει στην φορολόγηση των καταναλώσεων του Αυγούστου.

Μεταξύ άλλων η τροπολογία αναφέρει:

 Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο "Γαία". Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους. Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, «σε κάθε κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο επιβάλλεται ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α΄ 181)» και συνεχίζει «η εισφορά ανέρχεται σε ποσό δέκα (10) ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

 Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, «από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται οι μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τον ν. 4414/2016 (Α' 149) ή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 3468/2006 (Α' 129) ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006».

 

Μέτρα ελάφρυνσης του κόστους ενέργειας στον πρωτογενή τομέα 

 Από την 1η Αυγούστου 2024 οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που κατά την έναρξη ισχύος της τροπολογίας, προσφέρουν το Τιμολόγιο ΓΑΙΑ ως προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταφέρουν σε αυτό τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος στους οποίους παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των παροχών που ανήκουν σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ). 

 Μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024 οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ενημερώνουν τους καταναλωτές αυτούς για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που θα τους βάρυνε βάσει του προϊόντος προμήθειας που διέθεταν πριν από την ένταξή τους στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ. Αν ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας διαπιστώσει ότι η ενέργεια που καταναλώνεται από τον κάτοχο σύνδεσης που έχει ενταχθεί στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ, δεν καλύπτει ενεργειακές ανάγκες αγροτικής παραγωγής ή εκμετάλλευσης ή ο κάτοχος της σύνδεσης έχει απωλέσει την ιδιότητα βάσει της οποίας εντάχθηκε στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ, απεντάσσει τον κάτοχο της σύνδεσης από το Τιμολόγιο ΓΑΙΑ.

 Οι κάτοχοι συνδέσεων που εντάσσονται στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ, βάσει των προβλέψεων και δεν επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτό, δύνανται μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024 να δηλώσουν τη βούλησή τους για υπαγωγή σε διαφορετικό προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, και μετά τη σύναψη της σχετικής σύμβασης προμήθειας απεντάσσονται από το Τιμολόγιο ΓΑΙΑ, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης