Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση τιμών για συμβόλαια άνθρακα και φυσικό αέριο στην Ευρώπη (Montel)

Πτώση τιμών για συμβόλαια άνθρακα και φυσικό αέριο στην Ευρώπη (Montel)

Άφθονη προσφορά και χαμηλή ζήτηση στο αέριο, σύμφωνα με συμμετέχοντες στην αγορά

Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα μειώθηκαν στις 26/7 εν μέσω υψηλότερων όγκων δημοπρασιών πιστοποιητικών και σε συμφωνία με τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.

Το συμβόλαιο αναφοράς EUA της 24ης Δεκεμβρίου υποχώρησε τελευταία φορά κατά 0,68 ευρώ στα 67,73 ευρώ/τόνο στο Ice Endex.

Στις συναλλαγές φυσικού αερίου, ο ευρωπαϊκός βασικός μήνας TTF υποχώρησε για τελευταία φορά κατά 0,72 ευρώ την ημέρα στα 31,90 ευρώ/MWh.

«Ο άνθρακας εξακολουθεί να συσχετίζεται με το αέριο», είπε ένας Αυστριακός έμπορος ενέργειας. Επεσήμανε επίσης τους υψηλότερους όγκους δημοπρασιών που επιβάρυναν τις τιμές.

Όπως υποστηρίζει το Montel, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται, οι ηλεκτροπαραγωγοί μεταπηδούν από τον πιο ρυπογόνο άνθρακα στο αέριο, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση για πιστοποιητικά εκπομπών.

 

Εκτίμηση για άνοδο της προσφοράς στις δημοπρασίες EUA

Όσον αφορά στις δημοπρασίες EUA, οι αναλυτές της Energy Aspects προέβλεψαν ότι η προσφορά της επόμενης εβδομάδας θα φτάσει τους 13,4 εκατομμύρια τόνους, από 11,1 εκατομμύρια τόνους αυτής της εβδομάδας.

«Οι τιμές της ΕΕ ευθυγραμμίζονται τώρα με την πρόβλεψή μας για την εύλογη αξία των 66 ευρώ/τόνο, αν και βλέπουμε τον κίνδυνο περαιτέρω απωλειών βραχυπρόθεσμα εάν οι τιμές υποχωρήσουν πέραν των 65 ευρώ/τόνο», ανέφεραν.

Δεν είδαν πολλούς υποστηρικτικούς παράγοντες για τις EUA επί του παρόντος. «Τα θεμελιώδη στοιχεία δεν αλλάζουν πολύ, με τον πολύ ζεστό καιρό σε όλη τη Νότια Ευρώπη να έχει μια μέτρια πρόσθετη έκκληση στη θερμική παραγωγή, δεδομένων των υψηλών επιπέδων υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας.

Προβλέπουμε ότι οι εκπομπές του δυτικού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ κατά το 3ο τρίμηνο του 24ου τριμήνου θα μειωθούν κατά 14 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση, επομένως η ζήτηση εξακολουθεί να μην υποστηρίζει τις EUA αυτό το τρίμηνο», έγραψαν σε σημείωμα.

 

Άφθονη παροχή αερίου

Στο εμπόριο φυσικού αερίου, οι συμμετέχοντες στην αγορά επεσήμαναν επίσης την άφθονη προσφορά και τη χαμηλή ζήτηση.

Τα επίπεδα αποθήκευσης στην ΕΕ παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στο 83% (πληρότητα). Αντιστοιχούν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά περίπου 10 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας για αυτήν την εποχή, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Στις συναλλαγές άνθρακα, το συμβόλαιο API 2 του πρώτου μήνα ανέβηκε τελευταία κατά 0,15 USD στα 112,60 USD/τόνο.

Οι αναλυτές παρατήρησαν νωρίτερα αυξημένη ζήτηση στην Ασία εν μέσω καύσωνα.

Ωστόσο, η συνολική ζήτηση στην Ευρώπη ήταν ακόμα χαμηλή, δήλωσαν οι συμμετέχοντες στην αγορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης