Ενέργεια

Μικροαντιδραστήρες 40 MW με τεχνολογία λιωμένου άλατος από γαλλικές πυρηνικές εταιρείες

Μικροαντιδραστήρες 40 MW με τεχνολογία λιωμένου άλατος από γαλλικές πυρηνικές εταιρείες

Οι 5 βασικές φάσεις της συνεργασίας (interestingengineering.com)

Η Naarea (εταιρεία ανάπτυξης μικροαντιδραστήρα με έδρα τη Γαλλία) έχει δημιουργήσει στρατηγική συνεργασία με την Phoenix Manufacture (γαλλική εταιρεία που ειδικεύεται στη μηχανική ακριβείας) για τη μαζική παραγωγή μικροαντιδραστήρα λιωμένου άλατος XAMR.

Η Phoenix Manufacture ειδικεύεται στην εκβιομηχάνιση πολύπλοκων συσκευών για τους τομείς του στρατού, της πυρηνικής ενέργειας, του πετρελαίου, της αεροδιαστημικής και της ρομποτικής.

Ο στόχος της συνεργασίας είναι να δομήσει τη βιομηχανοποίηση του μικροαντιδραστήρα XAMR που αναπτύσσεται η Naarea, ενσωματώνοντας τις βασικές φάσεις του έργου οι οποίες είναι οι εξής: σχεδιασμός, δημιουργία πρωτοτύπων, κατασκευή πρώτης στο είδος (FOAK) και μαζική παραγωγή.

Σύμφωνα με το interestingengineering.com, οι εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν διαδικασίες όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση και ίσως δημιουργήσουν μια κοινή μονάδα, η οποία θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας
Η συνεργασία θα παραταθεί μέχρι το 2032.


5 βασικές φάσεις της συνεργασίας

Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών θα επικεντρωθεί σε 5 βασικά σημεία και θα συνεχιστεί μέχρι το 2032.

Η προκαταρκτική φάση θα περιλαμβάνει την επικύρωση των πρώτων υλών και τη δυνατότητα κατασκευής εξαρτημάτων που σχεδιάστηκαν από τη Naarea για την κατασκευή προσθέτων.

Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία πρωτοτύπων των εξαρτημάτων του μικροαντιδραστήρα XAMR.

Το τρίτο σημαντικό σημείο θα είναι η εν σειρά παραγωγή για την παροχή των απαραίτητων ανταλλακτικών για το FOAK και τη μαζική παραγωγή.

Θα ακολουθήσει μελέτη για τη δημιουργία μιας κοινής μονάδας παραγωγής εξαρτημάτων του μικροαντιδραστήρα XAMR, συγκέντρωση πόρων και αμοιβαία ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Το τελευταίο σημείο για τη συνεργασία θα είναι η αξιολόγηση λύσεων για την ανακύκλωση και ανάκτηση απορριμμάτων που προκύπτουν από την παραγωγή και την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων εξαρτημάτων.


Τρισδιάστατη εκτύπωση εξαρτημάτων μικροαντιδραστήρων XAMR

Θα χρησιμοποιηθούν τρισδιάστατοι εκτυπωτές για την παραγωγή εξαρτημάτων για τον μικροαντιδραστήρα XAMR.

Η Phoenix Manufacture θα προσφέρει την τεχνογνωσία της για να βοηθήσει τη NAAREA με αναθεωρήσεις σχεδιασμού και την κατασκευή αυτών των εξαρτημάτων σε όλες τις φάσεις του έργου.


Οι 3 βασικές τεχνολογίες του πυρηνικού μικροαντιδραστήρα της Naarea

Ο μικροαντιδραστήρας XAMR από τη Naarea συνδυάζει τις ακόλουθες 3 βασικές τεχνολογίες: λιωμένο αλάτι, γρήγορα νετρόνια και μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs).

Ο μικροαντιδραστήρας θα χρησιμοποιεί πυρηνικά απόβλητα μεγάλης διάρκειας ζωής.

Η εταιρεία λέει ότι θα χρησιμοποιήσει το χρησιμοποιημένο ραδιενεργό υλικό που είναι αποθηκευμένο στη Γαλλία, με το απόθεμα να διαρκέσει δυνητικά για αρκετές εκατοντάδες χρόνια.

Στόχος της εταιρείας είναι να κλείσει ο κύκλος του καυσίμου και να προωθήσει πλήρως την κυκλική οικονομία.

Ο γρήγορος αντιδραστήρας νετρονίων μπορεί να παράγει 40 MW ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας (80 MW θερμική) από πυρηνικά αναλωμένα καύσιμα.

Σύμφωνα με την εταιρεία «ο μικροαντιδραστήρας της Naarea αποτελείται από έναν αντιδραστήρα λιωμένου άλατος που λειτουργεί σε σχεδόν ατμοσφαιρική πίεση και ψύχεται με αλάτι στον οποίο μια εγγενώς αυτορυθμιζόμενη αντίδραση σχάσης λαμβάνει χώρα σε υψηλή θερμοκρασία περίπου 1292 βαθμούς Φαρενάιτ (700 ° C)».

Επιπλέον, δεν θα χρησιμοποιεί νερό που θα μειώσει τον κίνδυνο έκρηξης. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλα χαρακτηριστικά, θα του δώσει ένα πολύ υψηλότερο προφίλ ασφάλειας.

Η εταιρεία λέει ότι από μόνη της, θα μπορούσε να παράγει τους πρώτους μικροαντιδραστήρες μέχρι το 2027 και να αυξήσει την παραγωγή σταδιακά σε διάστημα 5 ετών.

Επιπλέον, το μικρό του μέγεθος μπορεί να επιτρέψει την εγκατάστασή του κοντά στους καταναλωτές για να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες τους, επιτρέποντας έτσι την αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας.


Δηλώσεις επιτελικών στελεχών

«Επιλέξαμε να βασιστούμε στην τεχνογνωσία και την ικανότητα της Phoenix Manufacture, μιας γαλλικής εταιρείας που θα συμβάλει στο σχεδιασμό ενός μικροαντιδραστήρα XAMR που κατασκευάζεται στη Γαλλία.

Η ενσωμάτωση της κατασκευής προσθέτων αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για εμάς.

Συγκεκριμένα θα μας επιτρέψει να παράγουμε εξαρτήματα με σταθερή ποιότητα ελεγχόμενη επί τόπου σε κάθε βήμα της διαδικασίας κατασκευής.

Η πρόσθετη κατασκευή καθιστά επίσης δυνατή τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη μείωση των αναγκών συναρμολόγησης και την τήρηση των υψηλότερων προτύπων όσον αφορά την ασφάλεια και την ασφάλεια, η οποία παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας», δήλωσε ο Jean-Luc Alexandre (Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Naarea).

«Είμαστε περήφανοι για αυτή τη στρατηγική συνεργασία με τη Naarea, καθώς η παραγωγή προσθέτων βρίσκεται στο επίκεντρο του οράματός μας για τη γαλλική επαναβιομηχάνιση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η ανατρεπτική τεχνολογία μεταμορφώνει βαθιά όλες τις βιομηχανίες, ιδιαίτερα τον πυρηνικό τομέα», δήλωσε ο Marco Calcamuggi (Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Phoenix Manufacture).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης