Αυστραλία: Η 5Β φέρνει την νέα εποχή στα φωτοβολταϊκά (Renew Economy)

Αυστραλία: Η 5Β φέρνει την νέα εποχή στα φωτοβολταϊκά (Renew Economy)
Η προσέγγιση της 5B ως προς την ηλιακή παραγωγή προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα για το κόστος και την υλικοτεχνική υποδομή σε σχέση με τα παραδοσιακά εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά πάρκα
Η πρωτοποριακή εταιρεία 5B με έδρα την Αυστραλία, λέει ότι η πτώση της τιμής των φωτοβολταϊκών πάνελ και η εξελιγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιεί, έχει καταστήσει τα προϊόντα της ιδανική λύση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Renew Economy, τα πάνελ που κατασκευάζει, είναι οι προκατασκευασμένες συστοιχίες με το διακριτικό όνομα Maverick, οι οποίες θεωρούνται άκρως ανταγωνιστικές στην αγορά λόγω του οικονομικού τους κόστους.

Σε μια παρουσίαση στη Σύνοδο Κορυφής Μεγάλης Κλίμακας Ανανεώσιμων Πηγών Παραγωγής και Αποθήκευσης στο Σίδνεϊ την Πέμπτη (25/7), η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της 5B, Nicole Kuepper-Russell, δήλωσε ότι τα προϊόντα της εταιρείας αναδείχθηκαν από τότε που οι τιμές των πάνελ έπεσαν λίγο πάνω από τα 10 σεντς ανά W στην Κίνα τον Μάρτιο.

Το χαμηλό κόστος της ηλιακής ενέργειας ήταν το κύριο θέμα στο συνέδριο, όπως και η πτώση του κόστους αποθήκευσης ενέργειας.

Σε μια παρουσίαση του πρώην επικεφαλής της Clean Energy Finance Corporation, Oliver Yates, ο γκουρού των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποστήριξε ότι οι φθηνότερες μπαταρίες σημαίνουν ότι τα περισσότερα υφιστάμενα κυβερνητικά και βιομηχανικά σχέδια θα πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή για να ληφθούν υπόψη τα «νέα οικονομικά σύνορα της ηλιακής ενέργειας».

Εκπροσωπώντας την Valent Energy - την κοινοπραξία που επικεντρώνεται στην αποθήκευση ενέργειας μεταξύ της Gaw Capital και της BW ESS - ο Yates δήλωσε ότι το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τώρα περίπου στα 200 δολάρια/MWh - 65 δολάρια/MWh για την ηλιακή παραγωγή και 135 δολάρια/MWh για την αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας μέσω BESS.

Τα πλεονεκτήματα των Maverick

Η προσέγγιση της 5B ως προς την ηλιακή παραγωγή προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα για το κόστος και την υλικοτεχνική υποδομή σε σχέση με τα παραδοσιακά εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Οι συστοιχίες Maverick - συναρμολογημένες με τρόπου που μοιάζει με ακορντεόν σε ένα εργοστάσιο στην Αδελαΐδα - είναι προ-καλωδιωμένες, πλήρως plug-and-play, μεταφέρονται με φορτηγό, αποστέλλονται στο πεδίο εγκατάστασης και ξεδιπλώνονται με τη χρήση ανυψωτικού μηχανήματος.

Στην πλήρη ανάπτυξή του, κάθε 5B Maverick έχει μήκος περίπου 40 μέτρα και πλάτος 9 μέτρα.

Το πάνελ αυτό, είναι επίσης πολύ γρήγορο στην ανάπτυξη - γεγονός που το καθιστά δημοφιλή επιλογή για την τροφοδοσία έργων εξόρυξης που δεν απαιτούν σύνδεση με το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο.

Το τρέχον ρεκόρ ταχύτητας ανάπτυξης της 5B είναι 1,25 MW σε μία ημέρα.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα των πάνελ αυτών είναι ότι μπορούν να εγκατασταθούν σε έδαφος παντός τύπου, σε πλαγιές, σε χώμα, βράχια, γρασίδι, έρημο, κάτι που τα καθιστά ιδανική λύση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης