Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα συμφωνία δέσμευσης άνθρακα για την Exxon

Νέα συμφωνία δέσμευσης άνθρακα για την Exxon

Θα συνεργαστεί αυτή τη φορά με την παραγωγό αμμωνίας CF Industries η οποία θα μειώσει τις εκπομπές από την τοποθεσία κατά 50%

Η Exxon σφράγισε αυτή την εβδομάδα την 4η συμφωνία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, αυτή τη φορά με την παραγωγό αμμωνίας CF Industries.

Βάσει της συμφωνίας, η Exxon θα συλλάβει και θα αποθηκεύσει μισό εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα από μια εγκατάσταση της CF Industries στο Μισισιπή, ξεκινώντας από το 2028.


Η συμφωνία θα επιτρέψει στην CF Industries να μειώσει τις εκπομπές από την τοποθεσία κατά 50%.

Η συμφωνία (είναι η 4η σύμβαση CCS για την Exxon και η 2η τέτοιου είδους με την CF Industries), θα ανεβάσει τη συνολική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που θα συλλέγει και θα αποθηκεύει σε 5,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

«Αυτό ισοδυναμεί με την αντικατάσταση περίπου 2 εκατομμυρίων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων με ηλεκτρικά οχήματα, που είναι περισσότερα από τα συνολικά EV που πωλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023», δήλωσε η Exxon.

Η εταιρεία έβαλε το μεγαλύτερο στοίχημά της στη δέσμευση άνθρακα πέρυσι, όταν εξαγόρασε την Denbury Resources για σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία-στόχος κατείχε και διαχειριζόταν ένα δίκτυο αγωγών για τη μεταφορά διοξειδίου του άνθρακα.

 

Οι άλλες συμφωνίες της Exxon

Εκτός από αυτή την εξαγορά, η Exxon έχει υπογράψει 3 ακόμη συμφωνίες για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

Συγκεριμένα, μία με την CF Industries, μία με την εταιρεία παραγωγής βιομηχανικού αερίου Linde και μία με τη χαλυβουργία Nucor.

Νωρίτερα φέτος η Exxon δήλωσε επίσης ότι συνεργάστηκε με τη Shell για να αναπτύξει λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για τη Σιγκαπούρη.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα είναι η προφανής επιλογή για πολλούς παραγωγούς πετρελαίου που θέλουν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα ή να βοηθήσουν άλλους να μειώσουν το δικό τους. Οι επενδύσεις, ωστόσο, πρέπει να επεκταθούν σημαντικά σε σενάρια καθαρού μηδενισμού.

 

Wood Mack: 200 δισ. δολ. έως το 2034 οι επενδύσεις των CCS

Νωρίτερα φέτος, η Wood Mackenzie προέβλεψε ότι οι επενδύσεις των CCS (έργα Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα) θα έφταναν κοντά στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2034, δημιουργώντας ικανότητα δέσμευσης 440 εκατομμυρίων τόνων ετησίως και χωρητικότητα αποθήκευσης 664 εκατομμυρίων τόνων ετησίως. Το ήμισυ αυτής της επένδυσης θα κατευθυνόταν προς την επέκταση της δέσμευσης, με το άλλο μισό να μοιράζεται μεταξύ της μεταφοράς CO2 και της αποθήκευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης