Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ραγδαία αύξηση στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου – Οι αιτίες και ο ρόλος των ΗΠΑ (Oil Price)

Ραγδαία αύξηση στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου – Οι αιτίες και ο ρόλος των ΗΠΑ (Oil Price)
Το αν οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν τελικώς ή όχι στο Ιράν να συνεχίσει να αντλεί ελεύθερα τον μαύρο του χρυσό, θα εξαρτηθεί από το ποιος θα καθίσει στο Οβάλ Γραφείο το 2025
Τον Φεβρουάριο, τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών σκοτώθηκαν στην Ιορδανία, ενώ περισσότεροι από 40 άλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν μετά από επίθεση drone σε στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι αγορές πετρελαίου έβγαλαν τότε μόνο μια υποτονική αντίδραση, με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν ότι η κυβέρνηση ήταν απίθανο να κόψει τη βασική σανίδα σωτηρίας του Ιράν: τις εξαγωγές πετρελαίου.

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι η Ουάσινγκτον θα επέτρεπε στο ιρανικό πετρέλαιο να συνεχίσει να ρέει λόγω του κινδύνου να συμπιεστεί η προσφορά και να προκληθεί μια πολιτικά επιζήμια άνοδος στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Δύο μήνες αργότερα, η Ουάσινγκτον επέβαλε μια σειρά νέων κυρώσεων και ελέγχων των εξαγωγών στο Ιράν, αφού εξαπέλυσε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι κυρώσεις στόχευαν ηγέτες και οντότητες που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), το πρόγραμμα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της ιρανικής κυβέρνησης και το υπουργείο Άμυνας του Ιράν.

Και πάλι όμως, οι ΗΠΑ δεν προσπάθησαν να περιορίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

Κομβικός ο ρόλος της Μαλαισίας

Σύμφωνα με το Oil Price, οι αναλυτές της Standard Chartered αναφέρουν τώρα ότι οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, με τα ύδατα της Μαλαισίας να γίνονται βασικός αγωγός για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο.

Σύμφωνα με την StanChart, τα τελευταία στοιχεία των τελωνειακών εισαγωγών της Κίνας δείχνουν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Μαλαισία ανήλθαν σε 1,456 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (mb/d) τον Ιούνιο, ο δεύτερος υψηλότερος μηνιαίος μέσος όρος που έχει καταγραφεί.

Οι ειδικοί σε θέματα εμπορευμάτων επεσήμαναν ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου της Μαλαισίας είναι περίπου 0,35 mb/d, ενώ οι εξαγωγές συνήθως είναι κατά μέσο όρο 0,2 mb/d, γεγονός που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πετρελαίου που εισάγει η Κίνα από τη Μαλαισία δεν έχει παραχθεί στη χώρα, αλλά στα διυλιστήρια της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεταβιβάσεις γίνονται από κάποια «σκοτεινά» πλοία που απαρτίζουν ένα στόλο γερασμένων δεξαμενόπλοιων.

Αυτές οι μεταφορές μπορεί να είναι επικίνδυνες, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου διαρροών και συγκρούσεων, με τόσα πολλά δεξαμενόπλοια χαμηλής ποιότητας συγκεντρωμένα σε μια στενή εμπορική διαδρομή και με τους αναμεταδότες τους απενεργοποιημένους.

Δυο τέτοια πλοία άλλωστε έπιασαν φωτιά στα ανοικτά της Σιγκαπούρης μετά από σύγκρουση στις 19 Ιουλίου.

Μεγαλύτερες οι εξαγωγές υπό την προεδρία Μπάιντεν

Έχει αναφερθεί παλιότερα άλλωστε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να ελπίζουν ότι θα επιτύχουν μια νέα πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, αφού η κυβέρνηση Τραμπ κατέρριψε τη συμφωνία του 2015 για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

Υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η ιρανική παραγωγή πετρελαίου κατρακύλησε από 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στις αρχές του 2018 σε λιγότερο από 2 mb/d στα τέλη του 2020- αντίθετα, η παραγωγή έχει εκτοξευθεί υπό τον Μπάιντεν στα 3,2 mb/d.

Το αν οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν τελικώς ή όχι στο Ιράν να συνεχίσει να αντλεί ελεύθερα τον μαύρο του χρυσό, θα εξαρτηθεί από το ποιος θα καθίσει στο Οβάλ Γραφείο το 2025.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μια εβδομάδα, ο Τραμπ υποσχέθηκε στην ομιλία του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών να μειώσει τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου. Είπε ότι προηγουμένως είχε πετύχει αυτόν τον στόχο συνδέοντας τον με το εμπόριο: «Είπα στην Κίνα και σε άλλες χώρες, αν αγοράζετε από το Ιράν, θα επιβάλλουμε δασμούς σε κάθε προϊόν που στέλνετε».

Σύμφωνα με την StanChart, το ιρανικό πετρέλαιο είναι πιθανό να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ευρύτερη ατζέντα της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ για την Κίνα.

Για αυτό τον λόγο, είναι πολύ πιθανό η Τεχεράνη να ελπίζει σε μια νίκη της Καμάλα Χάρις καθώς ένας Δημοκρατικός στην θέση του προέδρου είναι πιθανό να συνεχίσει να προωθεί την ατζέντα του Μπάιντεν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης