Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια διαμαρτυρόμενοι για τα ορυκτά καύσιμα

Ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια διαμαρτυρόμενοι για τα ορυκτά καύσιμα

Απαιτούν «ένα τέλος στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα έως το 2030» - Συλλήψεις και φυλακίσεις διαδηλωτών - «Μπλόκα» σε Γερμανία, Ελβετία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο

Σχετικά Άρθρα

Για μια ακόμη φορά οι ακτιβιστές για το κλίμα έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Με όχημα… τη συντονισμένη δράση «Το πετρέλαιο σκοτώνει» απέκλεισαν  την Τετάρτη 24/7 αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη, καθηλώνοντας πτήσεις και δημιουργώντας χάος εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών, απαιτούσαν «ένα τέλος στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα έως το 2030».

Βάσει δημοσιεύματος του Oilprice.com, ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Γερμανίας, το αεροδρόμιο Κολωνίας-Βόννης, σταμάτησε για λίγο τις πτήσεις το πρωί τοπική ώρα καθώς ακτιβιστές από το κίνημα της Τελευταία Γενιάς κολλούσαν στην άσφαλτο. Οι εισερχόμενες πτήσεις μετατράπηκαν σε κοντινά αεροδρόμια και ενώ οι πτήσεις ξεκίνησαν ξανά, το αεροδρόμιο αναμένει καθυστερήσεις και ακυρώσεις σε ορισμένες πτήσεις σήμερα.

Στην Ελβετία, 11 άτομα απέκλεισαν δύο δρόμους που κατευθύνονταν προς τα αεροδρόμια της Ζυρίχης και της Γενεύης. Η αστυνομία έχει συλλάβει 5 άτομα.

Στη Νορβηγία, η αστυνομία συνέλαβε 3 άτομα στο αεροδρόμιο του Όσλο που ζήτησαν δράση από τη νορβηγική κυβέρνηση. Εκστρατείες του κινήματος Folk mot fossilmakta (Άνθρωποι ενάντια στην απολιθωμένη δύναμη) διέκοψαν την εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο του Όσλο, απαιτώντας μια «Συνθήκη για τα ορυκτά καύσιμα για τη σταδιακή κατάργηση της ορυκτής ενέργειας έως το 2030».

Η XR Finland απέκλεισε τις πύλες ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι Vantaa, ενώ ακτιβιστές προσπάθησαν να διακόψουν την κυκλοφορία στο αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης στην Ισπανία, ανεπιτυχώς.

Πέντε άτομα στην Ισπανία αναχαιτίστηκαν από την αστυνομία ενώ αναλάμβαναν δράση στο αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης. Ένα άτομο συνελήφθη και στα άλλα επιβλήθηκε πρόστιμο, ανέφερε η εκστρατεία Oil Kills.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακτιβιστές της Just Stop Oil συνελήφθησαν στον περιφερειακό δρόμο έξω από το αεροδρόμιο Heathrow στις 9 π.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη, ανακοίνωσε περήφανα η Just Stop Oil σε μια καρφιτσωμένη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ην. Βασίλειο: Φυλακίστηκαν 5 ακτιβιστές την περασμένη εβδομάδα

Την περασμένη εβδομάδα, ένας βρετανός δικαστής φυλάκισε 5 ακτιβιστές της Just Stop Oil για 4 ή 5 χρόνια ο καθένας λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας στον M25, τον κύριο δρόμο που περιβάλλει το μεγαλύτερο μέρος του Λονδίνου, για μέρες το 2022. Οι διαδηλώσεις σταμάτησαν την κυκλοφορία για τέσσερις ημέρες το 2022 και είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 51.000 ώρες καθυστερήσεων οδηγών.

Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης από τότε που η προηγούμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε νόμο για την αντιμετώπιση της δημόσιας αναταραχής και της όχλησης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με τον δικαστή Christopher Hehir, οι διαδηλωτές του Just Stop Oil είχαν «περάσει τη γραμμή από προβληματισμένος αγωνιστής σε φανατικός».

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης