Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μotor Oil: Γιατί δίνει 30 ευρώ στόχο η Eurobank Equities

Μotor Oil: Γιατί δίνει 30 ευρώ στόχο η Eurobank Equities
Στον τομέα των ΑΠΕ, ο στόχος να ξεπεράσει τα 2 GW μέχρι το 2030 υλοποιείται ενώ τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που διαθέτει έχουν μέσο όρο 92 ευρώ/MWh
Τιμή-στόχο τα 30 ευρώ με την ένδειξη «αγορά» δίνει για τη μετοχή της Motor Oil η Eurobank Equities και σημειώνει ότι ο φόρος για τα υπερκέρδη θα έχει μόνο μια προσωρινή ελεγχόμενη επίπτωση.

Τα περιθώρια του διυλιστηρίου συνεχίζουν να διατηρούνται υψηλότερα από αυτά του μέσου κύκλου με αποτέλεσμα για το α’ εξάμηνο του 2024 να είναι στα 12 δολ/βαρέλι έναντι 6-8 δολάρια στον μέσο κύκλο με αποτέλεσμα ο όμιλος να βρίσκεται σε πορεία για επίτευξη EBITDA κοντά στο 1 δισ. ευρώ για το 2024.

Από το 2022 η Motor Oil εμφάνισε ισχυρές ταμειακές ροές έχοντας αποδώσει στους μετόχους πάνω από 7,5% σε μερισματική απόδοση, αναπτύσσει τις ΑΠΕ και άλλους τομείς σημαντικών επενδύσεων και βελτιώνει την κεφαλαιακή της διάρθρωση.

Ο φόρος ο οποίος θα ανέλθει στα 180 εκατ. για τα υπερκέρδη θεωρείται μια προσωρινή επιβάρυνση που δεν αλλάζει την επενδυτική άποψη για τον όμιλο.

Όπως είναι γνωστό, με τις επενδύσεις που έγιναν στην Νάφθα αυξάνει κατά 8% την διαθεσιμότητά της στη διύλιση με στόχο οι επενδύσεις της τάξης των 1,5 δισ.  για τα project διύλισης μέχρι το 2030, να διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και ευελιξία ώστε το return of investment capital (ROIC), δηλαδή η απόδοση επί των επενδυμένων κεφαλαίων να ανέλθει στο 20%.

Στον τομέα των ΑΠΕ, ο στόχος να ξεπεράσει τα 2 GW μέχρι το 2030 υλοποιείται, ενώ τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που διαθέτει έχουν μέσο όρο 92 ευρώ/MWh. Η ωρίμανση του pipeline αναμένεται να οδηγήσει το EBITDA που θα προέρχεται από ΑΠΕ σε υπέρβαση των 250 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η διασπορά των δραστηριοτήτων του ομίλου με την παρουσία του και στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής-λιανικής με το μερίδιο της λιανικής NRG, να ξεπερνάει το 5,5%, οδηγεί τον όμιλο στο μετασχηματισμό ενός καθετοποιημένου παίκτη με την ενεργοποίηση της σύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 877 MW που διαθέτει σε ποσοστό 50-50 με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από το τέλος του 2024.

Προβλέπεται ότι το EBITDA για στις δραστηριότητες εκτός των ορυκτών καυσίμων θα είναι μέχρι το 2030 υψηλότερο του 40% του συνόλου.

Κατά συνέπεια, η ανάλυση ανεβάζει τις προβλέψεις για το EBITDA για το 2024-2025 κατά 16% και 13% αντίστοιχα, στοιχεία τα οποία θα υπερκεράσουν τη φορολογία στα λεγόμενα υπερκέρδη του 2024 (που εκτιμώνται στο 19% του ΕΒΙTDA του 2024).

Αν και ο παράγοντας κλειδί για την αποτίμηση παραμένει η δραστηριότητα του διυλιστηρίου, όπου μια διακύμανση ενός δολαρίου ανά βαρέλι σημαίνει περίπου 95 εκατ. το ΕΒΙΤDΑ, η εκτίμηση είναι ότι οι επενδυτές υποτιμούν την αξία του κλάδου των ΑΠΕ του ομίλου, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του χαρτοφυλακίου και τις προοπτικές κερδοφορίας. Με τιμή στόχο τα 30 που δίνει η ανάλυση, η ΜΟΗ θα διαπραγματεύεται 5,6 φορές το EV/EBITDA 2025, σε απόλυτη συμφωνία με την αποτίμηση του μέσου κύκλου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης