Τελευταία Νέα

Σχέδια επέκτασης του γερμανικού δικτύου υδρογόνου από την EnBW

Σχέδια επέκτασης του γερμανικού δικτύου υδρογόνου από την EnBW

Στόχος της επένδυσης είναι να φτάσει αρχικά το 1 δισ. ευρώ και συνολικά τα 40 δισ. ευρώ έως το 2030

Σχετικά Άρθρα

Η EnBW (ενεργειακή εταιρεία με έδρα την Καρλσρούη της Γερμανίας) σκοπεύει αρχικά να επενδύσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τη δημιουργία και την επέκταση ενός εθνικού δικτύου πυρήνων υδρογόνου, σύμφωνα με τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης.

 

Το κεντρικό δίκτυο πρόκειται να κατασκευαστεί έως το 2032 και να γίνει βασικό συστατικό ενός μελλοντικού European Hydrogen Backbone (EHB).

Η σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο θα τροφοδοτεί ιδιαίτερα με υδρογόνο μεγάλα βιομηχανικά κέντρα, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εγκαταστάσεις παραγωγής στο μέλλον, ενώ θα ανοίξουν επίσης διακρατικοί διάδρομοι για εισαγωγές υδρογόνου.

«Το δίκτυο πυρήνα υδρογόνου αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα στην οικονομία του υδρογόνου του μέλλοντος, θέτοντας τη βάση για την πλήρη απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της γερμανικής οικονομίας και την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Η EnBW καλωσορίζει και υποστηρίζει αυτό το πρωτοποριακό έργο.

Αυτό σηματοδοτεί την αρχή ενός άλλου σημαντικού κεφαλαίου στην ενεργειακή μετάβαση, στο οποίο η εταιρεία μας θα επενδύσει συνολικά περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030», δήλωσε ο Dirk Gusewell (μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EnBW για την υποδομή κρίσιμης σημασίας).

Στο πλαίσιο κοινής αίτησης των γερμανικών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, η θυγατρική EnBW terranets bw και VNG/ONTRAS Gastransport υπέβαλαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για έργα αγωγών στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων για έγκριση.

 

Θα συνδεθούν η Ανατολική και η Κεντρική Γερμανία

Αυτοί οι αγωγοί (δημιουργούνται με τη μετατροπή υφιστάμενων αγωγών, αλλά και με την κατασκευή νέων συνδέσεων), πρόκειται να συνδέσουν τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και μεγάλα τμήματα της ανατολικής και κεντρικής Γερμανίας με το δίκτυο πυρήνα υδρογόνου.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων δήλωσε ότι η υποβολή αιτήσεων από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς του δικτύου φυσικού αερίου αποτελεί «ουσιώδες βήμα για τη δημιουργία του δικτύου πυρήνα υδρογόνου».

Συνολικά, οι αιτήσεις προβλέπουν μήκος αγωγού 9.666 km (εκ των οποίων περίπου το 60% πρόκειται να μετατραπεί) με αναμενόμενο επενδυτικό κόστος 19,7 δισ. ευρώ.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά το δίκτυο για το οποίο υποβάλλεται αίτηση και ελέγχουμε εάν πληροί τις νομικές απαιτήσεις.

Με βάση την έγκριση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, θα ξεκινήσει η κατασκευή του δικτύου πυρήνα υδρογόνου», δήλωσε ο Klaus Muller (Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων).

 

Ανάπτυξη υποδομών ανά διετία

Μετά το κεντρικό δίκτυο, η υποδομή υδρογόνου θα αναπτύσσεται συνεχώς με τη μορφή διετούς σχεδίου ανάπτυξης δικτύου, έτσι ώστε περαιτέρω απαιτήσεις και πηγές υδρογόνου να μπορούν να ενσωματωθούν διαδοχικά.

Η βάση για αυτό είναι το πλαίσιο του σεναρίου που εκπονήθηκε από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, το οποίο θα συμβουλευτεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων το φθινόπωρο.

Η αίτηση για το δίκτυο πυρήνα υδρογόνου βασίζεται στην ενότητα 28q του νόμου περί βιομηχανίας ενέργειας και πρόκειται να εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων εντός δύο μηνών.

«Η δημιουργία μιας αποτελεσματικής υποδομής υδρογόνου δεν θα γίνει εν μία νυκτί.

Θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, τόσο για τεχνικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.

Ως εκ τούτου, θα είναι ακόμη πιο σημαντικό να προσφέρουμε αποτελεσματικά επενδυτικά κίνητρα για ταχεία ανάπτυξη και επέκταση από την αρχή.

Με τον λογαριασμό αποσβέσεων, ο νομοθέτης έθεσε τις βάσεις για την αντιστάθμιση της διαφοράς μεταξύ του υψηλού επενδυτικού κόστους και του αρχικά χαμηλού εισοδήματος από τις χρεώσεις των χρηστών του δικτύου.

Άλλες βελτιώσεις στο χρηματοδοτικό πλαίσιο που ζητήσαμε, ωστόσο, όπως η μείωση της έκπτωσης για τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Βλέπουμε ακόμα ανάγκη για βελτίωση εδώ», δήλωσε ο Gusewell.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης