Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον Αύγουστο – Τα χειρότερα είναι μπροστά

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον Αύγουστο – Τα χειρότερα είναι μπροστά
Το 2023 και το 2010, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ήταν τα θερμότερα χρόνια στη χώρα σε σύγκριση με τα προηγούμενα 64 χρόνια για τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί τα έγγραφα θερμοκρασίας
Κι όμως, ο καύσωνας του Ιουλίου δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που έρχεται τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις των μεγαλύτερων μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) στην πρόγνωση για την Ευρώπη «βλέπει» στην περιοχή των Βαλκανίων και στη χώρα μας άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου τον Αύγουστο, από τις μέσες τιμές των προηγούμενων 30 ετών!

Η απόκλιση είναι πολύ σημαντική, καθώς σημαίνει ότι σε περιπτώσεις καύσωνα τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

«Τα τρία μεγαλύτερα προγνωστικά κέντρα για ατμοσφαιρικά και ωκεανογραφικά δεδομένα συμφωνούν ότι το καλοκαίρι του 2024 στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι ασυνήθιστα ζεστό σε σύγκριση με τα τελευταία 30 χρόνια». Ο κ. Σταύρος Ντάφης, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα «Καθημερινή».

«Αναλύοντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα πρόβλεψης θερμοκρασίας NOAA, η περιοχή των Βαλκανίων και η Ανατολική Ευρώπη γενικότερα, προβλέπεται να παρουσιάσουν τις υψηλότερες θερμοκρασιακές αποκλίσεις αυτό το καλοκαίρι», προσθέτει ο κ. Ντάφης.

Σύμφωνα με τα αρχεία του ΝΟΑΑ, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου καταγράφηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες από τις μέσες τιμές της περιόδου 1990-2020 κατά 3 βαθμούς Κελσίου στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, κατά 4 βαθμούς στη Θεσσαλία και στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας. ενώ ανοδικές τάσεις έως και 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την σεζόν σημειώθηκαν σε Θράκη και Βόρειο Αιγαίο.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ

Το 2023 και το 2010, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ήταν τα θερμότερα χρόνια στη χώρα σε σύγκριση με τα προηγούμενα 64 χρόνια για τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί τα έγγραφα θερμοκρασίας. Αντίθετα, τα πιο κρύα χρόνια ήταν το 1976 και ακολούθησε το 1991.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία το 2023 στην Ελλάδα ήταν περίπου 1,3οC υψηλότερη από την κανονική τιμή δηλαδή από τις μέσες ετήσιες θερμοκρασίες την περίοδο 1981-2010.

Η θερμοκρασία στην Αττική αναμένεται να φτάσει σήμερα τους 39 βαθμούς Κελσίου και πιθανώς να ξεπεράσει τους 40, ενώ στο Νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Στα βόρεια ηπειρωτικά 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 40 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά 41 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη, 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης