Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Τα κλιματιστικά εκτοξεύουν την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας - Ο άνθρακας θα καλύψει τα κενά   

IEA: Τα κλιματιστικά εκτοξεύουν την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας - Ο άνθρακας θα καλύψει τα κενά    

Προβλέψεις για άνοδο  4% φέτος

 

Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί με τον ταχύτερο ρυθμό της εδώ και σχεδόν 20 χρόνια φέτος, ωθούμενη από την άνοδο  της ζήτησης για κλιματισμό καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, ανέφερε σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Παρασκευή. 

Η τάση, που αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη χρήση ενέργειας από άνθρακα, ακόμη και όταν αυξάνεται η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προέβλεψε.

 Η αύξηση στη χρήση κλιματιστικών αναμένεται να συνεχιστεί ως ο κύριος μοχλός της αύξησης της ζήτησης, μετά από ένα έτος ρεκόρ ανόδου  θερμοκρασιών  παγκοσμίως και έντονων κυμάτων καύσωνα που ωθούν τα δίκτυα να διατηρήσουν μια αξιόπιστη αλλά πιο βρώμικη παροχή βασικού φορτίου από πηγές όπως ο άνθρακας.

 «Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος αναμένεται να είναι από τις ταχύτερες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υπογραμμίζοντας τον αυξανόμενο ρόλο της ηλεκτρικής ενέργειας στις οικονομίες μας καθώς και τις επιπτώσεις των έντονων καύσωνα», δήλωσε ο Keisuke Sadamori, Διευθυντής Ενέργειας του IEA.

 Η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) εφιστά επίσης την προσοχή στα πρότυπα ζήτησης από τα κέντρα δεδομένων, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη, τις προβλέψεις ζήτησης και την ενεργειακή απόδοση, μεταξύ άλλων, ανέφερε η IEA.

 

Ινδία και Κίνα 

 Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 4% το 2024, ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2007, με την τάση να αναμένεται να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό το 2025, σε σύγκριση με αύξηση της ζήτησης 2,5% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του IEA .

 Η Ινδία αναμένεται να ηγηθεί στην αύξηση της ζήτησης το επόμενο έτος, με άνοδο κατά 8% περίπου το 2024, ενώ η Κίνα αναμένεται να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 6% το χρόνο, μειωμένος κατά 1% από το 2023 καθώς η κινεζική οικονομία συνεχίζει να αναδιαρθρώνεται, σύμφωνα με στοιχεία του IEA .

 
Παραμένει η αβεβαιότητα στην Ευρώπη

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακάμψει μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης με ανάπτυξη 1,7%, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με το πώς θα συνεχιστεί ο ρυθμός, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να ανακάμψουν κατά 3% μετά την πτώση το 2023 λόγω ήπιου καιρού.

 Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται επίσης να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με το συνολικό μερίδιο της πηγής στην παγκόσμια προσφορά να φαίνεται στο 35% το 2025, αυξημένο κατά 5% από το 2023, γεγονός που αναμένεται να ωθήσει την ηλιακή και την αιολική ενέργεια να ξεπεράσει το μερίδιο της υδροηλεκτρικής ενέργειας στο παγκόσμιο μείγμα.

 Η συνολική παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπεται να ξεπεράσει επίσης την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα το 2025, αλλά ο πιο ρυπογόνος πόρος αναμένεται να παραμείνει ανθεκτικός το 2024, προσθέτοντας λιγότερο από 1% ανάλογα με την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά στην Κίνα.

Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον παγκόσμιο τομέα ηλεκτροπαραγωγής μειώνονται, με μικρή αύξηση να αναμένεται φέτος πριν υποχωρήσουν το 2025, ανέφερε η IEA.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης