Ενέργεια

Η ΕΕ επιβάλει δασμούς από 12,8% έως  36,4%, στο κινεζικό βιοντίζελ  από τον Αύγουστο   

Η ΕΕ επιβάλει δασμούς από 12,8% έως  36,4%, στο κινεζικό βιοντίζελ  από τον Αύγουστο    

Συνεχίζεται η έρευνα αντιντάμπινγκ

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει προσωρινούς δασμούς στο κινεζικό βιοντίζελ αφού διαπίστωσε ότι πωλείται στις αγορές της ΕΕ σε άδικα χαμηλές τιμές, στην τελευταία σειρά εμπορικών υποθέσεων κατά της Κίνας.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, πρότεινε τον καθορισμό προσωρινών δασμών μεταξύ 12,8% και 36,4%, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Πρόκειται να επιβληθούν στα μέσα Αυγούστου.

 Η έρευνα πρόκειται να συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε θα μπορούσαν να καθοριστούν οριστικοί δασμοί για πέντε χρόνια.

Η ΕΕ έχει ήδη θέσει προσωρινούς δασμούς για τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα για τις επιδοτήσεις που θεωρεί άδικες στην πιο βαρυσήμαντη περίπτωσή της.

 Για το βιοντίζελ, οι προτεινόμενοι δασμοί είναι 12,8% για τα προϊόντα του Ομίλου EcoCeres, 36,4% για τον Όμιλο Jiaao, συμπεριλαμβανομένης της Zhejiang Jiaao Enproenergy Co και 25,4% για τις εξαγωγές από τον Όμιλο Zhuoyue, συμπεριλαμβανομένης της Longyan Zhuoyue New Energy Co.

Επιπτώσεις στην παραγωγή της ΕΕ

 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βιοντίζελ (EBB), το οποίο υπέβαλε την καταγγελία, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι μια πλημμύρα βιοντίζελ από την Κίνα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην παραγωγή της ΕΕ.

Η Chevron Renewable Energy Group είχε απολύσει Γερμανούς εργαζομένους, η Shell είχε σταματήσει την κατασκευή ενός ολλανδικού εργοστασίου, η BP σταμάτησε ένα έργο στη Γερμανία και η Argent Energy είχε κλείσει ένα βιοδιυλιστήριο, είπε η EBB.

«Ενώ οι κινεζικές εισαγωγές δεν είναι ο μόνος λόγος για αυτές τις αποφάσεις, το ντάμπινγκ στο βιοντίζελ έχει συμβάλει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί», ανέφερε.

 Οι κινεζικές εταιρείες εξήγαγαν 1,8 εκατομμύρια τόνους βιοντίζελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023, το 90% όλων των κινεζικών εξαγωγών βιοντίζελ.

Η European Waste-based and Advanced Biofuels Association δήλωσε ότι χαιρετίζει τα μέτρα, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι θα οδηγήσουν σε ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς από μια «εξαιρετικά δυσμενή» κατάσταση από τα τέλη του 2022.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης