Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Politico: Υπό αμφισβήτηση το σχέδιο Τραμπ για μείωση των τιμών ενέργειας

Politico: Υπό αμφισβήτηση το σχέδιο Τραμπ για μείωση των τιμών ενέργειας
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών υπόσχεται την επαναφορά των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά τη δεκαετία του 1990
Ο υποψήφιος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λανσάρει ένα νέο μότο στην προεκλογική του καμπάνια: Φτηνό ρεύμα στο λαό!

Οι διεκδικητές της προεδρίας των ΗΠΑ, έχουν εδώ και καιρό εκμεταλλευτεί τις υψηλότερες τιμές της βενζίνης για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με το Politico, τώρα ο Τραμπ προσπαθεί να εστιάσει την προσοχή των ψηφοφόρων στους τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης επίθεσης στους Δημοκρατικούς και τα λεγόμενα «Bidenomics», δηλαδή την οικονομική πολιτική του Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να μειώσει στο μισό τις τιμές της ενέργειας εντός του πρώτου έτους από την ανάληψη της εξουσίας, κάτι που αποτελεί ανέφικτο στόχο, σύμφωνα με τους ειδικούς της ενέργειας.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών υπόσχεται δηλαδή την επαναφορά των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά τη δεκαετία του 1990.

Γιατί ο Τραμπ επικεντρώνεται όμως στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας;

Οι Αμερικανοί έχουν δει τις τιμές του ρεύματος να εκτοξεύονται κατά περίπου 20% από τα τέλη του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία, και οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά το τελευταίο έτος στις περισσότερες μεγάλες βασικές πολιτείες της χώρας.

Η επιθυμία κόντρα στον ρεαλισμό

Πολλοί είναι οι οικονομολόγοι ωστόσο που λένε ότι ο Τραμπ, θέλοντας να μειώσει τους φόρους για τους παραγωγούς ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και να ανακόψει την ομοσπονδιακή υποστήριξη για τα έργα ΑΠΕ, δεν θα καταφέρει να ρίξει τις τιμές ρεύματος ιδίως βραχυπρόθεσμα.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται εδώ και δεκαετίες - και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ ανέβηκαν, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσει πολύ λίγο το πόσο πληρώνουν οι πελάτες για το ρεύμα κάθε μήνα, καθώς οι παράγοντες που οδηγούν τις τιμές της ενέργειας είναι ως επί το πλείστον εκτός της σφαίρας ελέγχου ενός προέδρου.

Ο Τραμπ στην πρώτη θητεία του, προσπάθησε να διασώσει τα συμβατικά καύσιμα, σε μια προσπάθεια που προσέκρουσε σε αδιέξοδο καθώς αύξησε εν τέλει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για εκατομμύρια πελάτες.

Η παραγωγική ικανότητα από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μειώθηκε παρά τις προσπάθειες του υπουργού Ενέργειας του, Ρικ Πέρι, να επιδοτήσει τους σταθμούς άνθρακα στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Για την κλιματική αλλαγή

Ενώ η ατζέντα του Μπάιντεν για την πράσινη ενέργεια αποτελεί μόνιμο στόχο πολεμικής για τον Τραμπ, οικονομολόγοι και lobbies των ΑΠΕ, λένε ότι η ίδια η κλιματική αλλαγή καθιστά την ηλεκτρική ενέργεια πιο ακριβή - από τις δαπάνες των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της Δυτικής Ακτής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών μέχρι τη συσσώρευση του κόστους στο Τέξας και τα νοτιοανατολικά στον απόηχο των πιο σφοδρών καταιγίδων.

Την ίδια στιγμή, τα κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της χώρας έχουν πει ότι οι επιδοτήσεις καθαρής ενέργειας, όπως αυτές που προβλέπονται από τον νόμο-ορόσημο του Μπάιντεν για το κλίμα, συμβάλλουν στη μείωση του ηλεκτρικού κόστους και όχι στην αύξησή του.

Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας του Μίσιγκαν, η DTE Energy, αναθεώρησε το 20ετές ενεργειακό της σχέδιο το 2022 και μείωσε το προβλεπόμενο κόστος κατά περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης