Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Iταλία: Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

Iταλία: Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

Εκτοξεύθηκε η υδροηλεκτρική παραγωγή σε 26 Twh καταγράφοντας ρεκόρ

 

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασε, για πρώτη φορά, την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Terna την Πέμπτη.

Στις 22 Ιουνίου, μεταξύ 1300 και 14:00 τοπική ώρα, η ωριαία παραγωγή από πράσινες πηγές έφτασε στο ιστορικό μέγιστο των 33,2 γιγαβάτ (GW) στην Ιταλία, ανέφερε ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου σε ανακοίνωση.
Τα στοιχεία δίνουν ώθηση στις προσπάθειες της Ιταλίας να στραφεί προς καθαρότερες μορφές παραγωγής. Στο πλαίσιο του σχεδίου της για την ενέργεια και το κλίμα (PNIEC), η Ιταλία σχεδιάζει να αυξήσει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 63% του συνόλου μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

67,3 Twh από ανανεώσιμες το πρώτο εξάμηνο

Η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έφτασε τις 67,3 τεραβατώρες (Twh) το πρώτο εξάμηνο, ενώ η ισχύς που παράγεται από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση σε λίγο περισσότερο από 58 Twh.
Μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η υδροηλεκτρική παραγωγή σημείωσε ετήσια αύξηση 65% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου φτάνοντας σχεδόν τις 26 Twh, υψηλό ρεκόρ για τη χώρα.
Το άλμα στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας ήταν πιο αισθητό στη βόρεια Ιταλία, όπου τα επίπεδα βροχοπτώσεων ήταν υψηλά φέτος, σε αντίθεση με το πιο ξηρό νότιο τμήμα της χώρας.

Η τάση αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη του δεύτερου εξαμήνου για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Enel και A2A, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.

Στην έκθεσή της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Terna ανέφερε επίσης ότι η ιταλική παραγωγική ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,7 γιγαβάτ το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με αύξηση 1,1 GW την ίδια περίοδο του 2023.
Το πρώτο εξάμηνο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,1% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ αυξήθηκε κατά 1,5% τον Ιούνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης