Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Σταμάτησε την προμήθεια πετρελαίου στην Ουγγαρία λόγω των κυρώσεων της Ουκρανίας στη Lukoil

Ρωσία: Σταμάτησε την προμήθεια πετρελαίου στην Ουγγαρία λόγω των κυρώσεων της Ουκρανίας στη Lukoil
Η ουγγρική ενεργειακή εταιρεία MOL και η Lukoil εργάζονται για την επίλυση του ζητήματος, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις ροές του αργού προς την χώρα
Παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου μέσω αγωγών της ΕΕ από τη Ρωσία δεν απαγορεύονται από το εμπάργκο, η Μόσχα έχει σταματήσει τις εξαγωγές προς την Ουγγαρία επί του παρόντος, αφού το Κίεβο επέβαλε αυστηρότερες κυρώσεις στον πετρελαϊκό κολοσσό Lukoil, απαγορεύοντάς του ουσιαστικά να χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως διαμετακομιστή για εξαγωγές του μαύρου χρυσού.

Σύμφωνα με το Oil Price, η Lukoil προμήθευε την Ουγγαρία με αργό πετρέλαιο μέσω του νότιου σκέλους του πετρελαιαγωγού Druzhba που διασχίζει την Ουκρανία.

Μετά τις αυστηρότερες κυρώσεις ωστόσο που επέβαλε το Κίεβο στη Lukoil τον Ιούνιο, το ρωσικό πετρέλαιο δεν φτάνει πλέον στην Ουγγαρία.  

Παρόλα αυτά, η Ουγγαρία - της οποίας ο πρωθυπουργός επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς τους με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και μάλιστα τον επισκέφθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα - συνεργάζεται επί του παρόντος με τη Μόσχα για να αποκαταστήσει τις παραδόσεις πετρελαίου της Lukoil.

Η ουγγρική ενεργειακή εταιρεία MOL και η Lukoil εργάζονται για την επίλυση του ζητήματος, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις ροές του αργού προς την χώρα, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto.

Ο Szijjarto συναντήθηκε την Τρίτη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Υπάρχει τώρα μια νομική κατάσταση στην Ουκρανία, βάσει της οποίας η Lukoil δεν παραδίδει επί του παρόντος στην Ουγγαρία», ανέφερε ο Szijjarto σύμφωνα με το Bloomberg μετά τη συνάντηση.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ο Szijjarto δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Λαβρόφ: «Όσον αφορά τις προμήθειες πετρελαίου, υπάρχει τώρα μια νέα νομική κατάσταση στην Ουκρανία, βάσει της οποίας η Lukoil δεν πραγματοποιεί επί του παρόντος παραδόσεις».

«Εργαζόμαστε τώρα για μια νομική λύση που θα μας επιτρέψει να επαναλάβουμε τις προμήθειες, διότι το ρωσικό πετρέλαιο είναι σημαντικό από την άποψη της ενεργειακής μας ασφάλειας», πρόσθεσε ο Ούγγρος αξιωματούχος.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings δήλωσε ότι η MOL θα μπορούσε να αντιμετωπίζει κίνδυνο όσο αφορά την ενεργειακή της εισαγωγή κυρίως από τον αγωγό Druzhba.

Η MOL σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει περίπου το 40% του μη ρωσικού αργού πετρελαίου φέτος και εκτιμά ότι η πλήρης αντικατάσταση θα είναι δυνατή από το 2026, δήλωσε η Fitch.

«Ωστόσο, η εταιρεία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό αργό, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και τις κανονιστικές συνθήκες», σημείωσε ο οίκος αξιολόγησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης