Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δικαστικό «χαστούκι» για την Φον ντερ Λάιεν: Παρατυπίες στις συμβάσεις για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Δικαστικό «χαστούκι» για την Φον ντερ Λάιεν: Παρατυπίες στις συμβάσεις για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
H υπόθεση κατέληξε στη δικαιοσύνη ύστερα από αίτημα της ομάδας ευρωβουλευτών των «Πράσινων» για πρόσβαση στις συμβάσεις εμβολίων της Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες
Απόφαση που πλήττει την εικόνα της υποψήφιας για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, μία μόλις μέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία των ευρωβουλευτών για την δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι δεν έδωσε στο κοινό «επαρκώς ευρεία πρόσβαση» στις συμβάσεις για τα εμβόλια Covid-19, διαπιστώνοντας παρατυπίες στην αιτιολόγηση της για την επεξεργασία τμημάτων των εγγράφων.

H υπόθεση κατέληξε στη δικαιοσύνη ύστερα από αίτημα της ομάδας ευρωβουλευτών των «Πράσινων» για πρόσβαση στις συμβάσεις εμβολίων της Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2021, οι εν λόγω ευρωβουλευτές ζήτησαν να τους δοθούν οι συμβάσεις, προκειμένου να γνωρίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις των συμφωνιών.

Η Επιτροπή συμφώνησε να παράσχει μόνο μερική πρόσβαση σε ορισμένες συμβάσεις. Στην πραγματικότητα η Κομισιόν πραγματοποίησε εν κρυπτώ όλες τις συμφωνίες για την παροχή εμβολίων με τις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ στα έγγραφα που δημοσιοποίησε είχαν αφαιρεθεί τα σημαντικότερα σημεία των συμβάσεων με την επίκληση της ιδιωτικότητας και της προστασίας εμπορικών συμφερόντων.

Αντιδρώντας οι ευρωβουλευτές οδήγησαν την Κομισιόν στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο σήμερα Τετάρτη 17/7 έκρινε πως υπήρξαν «παρατυπίες» από πλευράς Κομισιόν που, όπως αναφέρεται, «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση σε αυτές τις ρήτρες θα υπονόμευε πραγματικά τα εμπορικά συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Επιτροπή «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση σε αυτές τις ρήτρες θα υπονόμευε πράγματι τα εμπορικά συμφέροντα των εν λόγω επιχειρήσεων». «Αυτές οι συμβάσεις αφορούν τη δημόσια υγεία και είναι προς το δημόσιο συμφέρον οι πληροφορίες που περιέχουν σχετικά με τις τιμές των εμβολίων, την ευθύνη για παρενέργειες, τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και άλλες βασικές πληροφορίες να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανείς και προσβάσιμες στο κοινό», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Κιμ βαν Σπάρεντακ σε δελτίο τύπου μετά την υποβολή της αίτησης υπόθεσης στο ΔΕΚ.

Στον αέρα και το PfizerGate

Σημειώνεται πως ακόμη πιο σκανδαλώδης ήταν η υπόθεση της συμφωνία με τη Pfizer, η οποία «έκλεισε» με προσωπική διαβούλευση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τον CEO της φαρμακοβιομηχανίας Άλμπερτ Μπουρλά, χωρίς ποτέ να δημοσιευτούν οι λεπτομέρειες της σύμβασης.

Το αποκαλούμενο και «PfizerGate» αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες της θητείας της Φον Ντερ Λάιεν και οι New York Times έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας τη δημοσιοποίηση των SMS που αντάλλαξε η πρόεδρος της Κομισιόν με τον CEO της Pfizer για το «χρυσό» deal.

Η αντίδραση της Κομισιόν

Μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ, η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προαναγγέλλει την κατάθεση έφεσης, σημειώνοντας πως «επιφυλάσσεται των νομικών επιλογών της».

«Η Επιτροπή θα μελετήσει προσεκτικά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και τις επιπτώσεις τους», αναφέρει η Κομισιόν και προσθέτει: «Στις αποφάσεις του, το Γενικό Δικαστήριο ακολουθεί την Επιτροπή για τους περισσότερους ισχυρισμούς. Ειδικότερα, αναγνωρίζει ότι η προστασία του εμπορικού συμφέροντος καλύπτει τις ρήτρες των συμβάσεων που αφορούν:

-Την τοποθεσία των χώρων παραγωγής·

-Τις διατάξεις για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας·

-Τις διατάξεις για τις προκαταβολές

-Την πρόσβαση στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης.

«Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή είχε το δικαίωμα να παρέχει μόνο μερική πρόσβαση. Δέχτηκε μόνο εν μέρει τη νομική αγωγή σε δύο σημεία. Αποφάνθηκε ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να είχε παράσχει περισσότερες εξηγήσεις για να δικαιολογήσει την άρνηση πρόσβασης σε ορισμένες διατάξεις των συμβάσεων. Αποφάνθηκε επίσης ότι η Επιτροπή έπρεπε να παράσχει τα προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με τα μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων, που αποτελούνται από εκπροσώπους των κρατών μελών και αξιωματούχους της Επιτροπής», σημειώνει η Κομισιόν και καταλήγει:

«Γενικά, η Επιτροπή παρέχει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και της διαφάνειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Επιτροπή χρειαζόταν να βρει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, στην πληροφόρηση, και των νομικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις ίδιες τις συμβάσεις COVID-19, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιώσεις αποζημίωσης σε βάρος των φορολογουμένων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, το Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει την ανάγκη προστασίας των επιχειρηματικών συμφερόντων ενός συμβατικού εταίρου.

Εν πάση περιπτώσει, η Επιτροπή είχε παράσχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (βάσει της Συμφωνίας Πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων) πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις εμβολίων κατά του COVID-19. Σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο, η Επιτροπή είναι υπεύθυνη να διασφαλίζει την απουσία σύγκρουσης συμφερόντων και έχει επίσης καθήκον να προστατεύει το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των ενδιαφερομένων ατόμων. Σε αυτό το στάδιο, η Επιτροπή επιφυλάσσεται των νομικών επιλογών της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης