Ενέργεια

Ανδρουλάκης: Τρια προβλήματα στην ενέργεια - Καθυστέρησε η σύσκεψη

Ανδρουλάκης: Τρια προβλήματα στην ενέργεια - Καθυστέρησε η σύσκεψη
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ένας μόνιμος μηχανισμός

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή Αταίριαστοι ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η σύσκεψη για την ενέργεια καθυστέρησε.

Η χώρα έχει τρία μεγάλα προβλήματα,είπε χαρακτηριστικά: Μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, χαμηλή δυνατότητα αποθήκευσης ώστε να χρησιμοποιούνται οι ΑΠΕ και τις ώρες που δεν παράγονται καθώς και έλλειψη δικτύου για να προχωρήσουμε στη διασυνδεσιμότητα μικρών πάρκων ΑΠΕ, ενεργειακών κοινοτήτων με προτεραιότητα σε παραγωγούς και μεταποιητές ώστε να έχουμε ανθεκτική παραγωγική βάση χαμηλού κόστους. Συνεπώς, ο ρυθμός της απολιγνιτοποίησης έπρεπε να συνδεθεί με τις υποδομές στο δίκτυο και την αποθήκευση. Δεύτερον, η χώρα δεν έπρεπε να έχει υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Το ολιγοπώλιο των τεσσάρων ισχυρών δημιουργεί συνθήκες αισχροκέρδειας» επισήμανε χαρακτηριστικά

«Καθυστέρησε ενάμιση μήνα αυτή η σύσκεψη. Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά έχουν πάει στα ύψη. Μιλάμε για έναν τραγικά λανθασμένο σχεδιασμό ως προς τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Οι τιμές εκτινάσσονται, όταν σταματάει να μπαίνει στο δίκτυο – στο μίγμα – ένα μεγάλο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καταφεύγουμε στο φυσικό αέριο.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ένας μόνιμος μηχανισμός. Μάθαμε ότι ένα τμήμα των επιδοτήσεων για την ενέργεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα τις ζητήσουν πίσω γιατί δόθηκαν με λανθασμένο τρόπο. Πρόκειται για ερασιτεχνισμό» πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης