Τελευταία Νέα

Η Ιρλανδία κάνει την «επανάστασή» της στην ηλιακή ενέργεια

Η Ιρλανδία κάνει την «επανάστασή» της στην ηλιακή ενέργεια
Η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας της Ιρλανδίας 
Η Ιρλανδία ξεπέρασε το 1,2 GW συνολικής εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής ισχύος, με τα οικιακά πάνελ να αποτελούν το 20% της συνολικής πρόσθετης ισχύος που εγκαταστάθηκε τους τελευταίους έξι μήνες.

Σύμφωνα με το Energy Market Price, η χώρα διαθέτει πλέον περισσότερα από 100.000 ηλιακά έργα σε στέγες, προσθέτοντας περισσότερα από 400 MW καθαρής ενέργειας στο εθνικό δίκτυο, με βάση και τα νέα στοιχεία από τον ESB, τον διαχειριστή του συστήματος διανομής της χώρας.

Ο Nicholas Tarrant, διευθύνων σύμβουλος της ESB Networks, δήλωσε πως «η παράδοση 100.000 συνδέσεων ηλιακών ανανεώσιμων πηγών παραγωγής σε στέγες είναι σημαντική. Η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας της Ιρλανδίας και τα 400 MW μικροπαραγωγής συμπληρώνουν άλλα 800 MW ηλιακής ενέργειας μεγαλύτερης κλίμακας που έχουν συνδεθεί τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί απόδειξη ότι οι πελάτες επιλέγουν να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα και να συμβάλουν στην εκτόπιση της χρήσης εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων».

Σύμφωνα επίσης με το PV Magazine, η ESB Networks δήλωσε ότι η κατασκευή ηλιακών συλλεκτών σε στέγες έχει επιταχυνθεί.

Τον Φεβρουάριο, ο διαχειριστής συνέδεσε 1 GW ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο της χώρας, αποτελούμενη από 500 MW συνδέσεων σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, 300 MW μικροπαραγωγής, όπως η ηλιακή ενέργεια στις στέγες και 200 MW μη εξαγώγιμης παραγωγής.

Η ιρλανδική «επανάσταση»

Από πλευράς του, ο Eamon Ryan, υπουργός για το κλίμα της Ιρλανδίας, περιέγραψε την ώθηση της χώρας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας ως «επανάσταση στις στέγες», χρησιμοποιώντας τον ίδιο όρο που χρησιμοποίησε παλιότερα και ο υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Ed Miliband όταν αναφέρθηκε στην επιθυμία του να τριπλασιάσει την ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2030.

Υπενθυμίζεται ότι υπό την καθοδήγηση του Miliband, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε πρόσφατα την κατασκευή τουλάχιστον τριών νέων ηλιακών πάρκων στα Midlands της Αγγλίας, τα οποία θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τουλάχιστον 400.000 νοικοκυριά.

Οι αποφάσεις για την επέκταση της ηλιακής ενέργειας έρχονται μετά τη δήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) ότι ο πλανήτης θα αποτύχει να πιάσει τον στόχο του για τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, εάν η δυναμικότητα συνεχίσει να αυξάνεται με υποτονικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον IRENA, η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 14% πέρυσι, αλλά για να επιτευχθεί ο στόχος για το 2030 το ποσοστό αυτό πρέπει να ανέλθει στο 16,4%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης