Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eνισχυμένος ο Trump μετά την απόπειρα - Τι δείχνει η αμερικανική εμπειρία

Eνισχυμένος ο Trump μετά την απόπειρα - Τι δείχνει η αμερικανική εμπειρία
Οι αγορές στοιχημάτων για το αποτέλεσμα των εκλογών κινήθηκαν απότομα υπέρ του Trump
Ο Ντόναλντ Τραμπ βγαίνει σαφώς ενισχυμένος από την  απόπειρα σε βάρος του και αυτό προκύπτει από όλη την ιστορική ανάλυση αλλά και τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το skai.gr, όσοι ζούσαν το 1963 εξακολουθούν να ρωτούν ο ένας τον άλλον τι έκαναν όταν άκουσαν τον πυροβολισμό του John F Kennedy.

Στις επόμενες δεκαετίες, θα ρωτούν: «Πού ήσουν όταν η σφαίρα έχασε τον Τραμπ;»

Η προσπάθεια να αποτραπεί η εκλογή Τραμπ, στην οποία οι ψύχραιμοι αναλυτές βασίζουν προσδοκίες για εκτόνωση του ουκρανικού, που για τις ΗΠΑ είναι μια χαμένη υπόθεση και έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε μια πολιτική και οικονομική περιηδίνηση, από τα κατεστημένα media στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως θα συναντήσει τώρα τείχη στην κοινή γνώμη.

Και η προσπάθεια από το βαθύ αμερικανικό κράτος να συνεχίσει την "παράσταση Biden" θα απομειωθεί σαν αποτέλεσμα.

Fight - H πρώτη αντίδραση μετά τον πυροβολισμό

Λίγες στιγμές μετά την απόπειρα, ο πρώην πρόεδρος σήκωσε τη γροθιά του, με τα χείλη του να σχηματίζουν μια λέξη «Fight».

Κάποιες προεκλογικές εκστρατείες κρίνονται από συγκεκριμένες στιγμές, σχολιάζουν αναλυτές μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια, σημειώνοντας ότι κάποια χρονικά σημεία αλλάζουν αμετάκλητα το πολιτικό τοπίο, αναγκάζοντας τους εμπλεκόμενους να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους σε νέα βάση.

Η απόπειρα κατά της ζωής του Ντόναλντ Τραμπ είναι η πιο σημαντική στιγμή των τελευταίων δεκαετιών, σημειώνει η Telegraph.

Στα δευτερόλεπτα αφότου ακούστηκαν πυροβολισμοί έγινε σαφές ότι όλα είχαν αλλάξει.

Μια ιστορική εικόνα, που καταγράφηκε από φωτογράφο του Associated Press, δείχνει τον Τραμπ να σκοντάφτει, να στάζει αίμα και να περιβάλλεται από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας.

Λίγες στιγμές μετά την απόπειρα, ο πρώην πρόεδρος σήκωσε τη γροθιά του, με τα χείλη του να σχηματίζουν μια λέξη «Fight».

Αυτό που συνέβη στην Πενσιλβάνια ήταν η πρώτη σοβαρή απόπειρα δολοφονίας για τη ζωή Αμερικανού προέδρου μετά τον πυροβολισμό του Ρόναλντ Ρίγκαν τον Μάρτιο του 1981.

Η διαρκής απειλή βίαιου θανάτου είναι κάτι σαν επαγγελματικός κίνδυνος για τους Αμερικανούς ανώτατους διοικητές και τέσσερις εν ενεργεία πρόεδροι έχουν βρει τον θάνατο.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το περιστατικό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη φετινή προεδρική κούρσα.

Ο Τραμπ έχει χτίσει την εκστρατεία του στην ιδέα ότι όλοι θέλουν να τον καταρρίψουν. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, δικαστές, πολιτικοί αντίπαλοι και δημοσιογράφοι έχουν όλοι κατηγορηθεί ότι προσπάθησαν να χτυπήσουν την εκστρατεία του και να εμποδίσουν την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς δικαίως αμφισβητήθηκαν. Αλλά μετά το περιστατικό στην Πενσιλβάνια, ακόμη και οι χειρότεροι εχθροί του Τραμπ δεν μπορούν να αρνηθούν ότι υπάρχουν κάποιοι που προτιμούν να τον δουν νεκρό παρά να επανεκλεγεί.

Όπως συνέβη με τον Ρίγκαν, ο Τραμπ μπορεί να περιμένει ώθηση στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες ήδη έδειχναν ότι ο Ρεπουμπλικανός μπορεί να ξανακερδίσει τον Νοέμβριο.

Αν η ιστορία μπορεί να δείξει κάτι, τα γεγονότα στην Πενσιλβάνια θα ενισχύσουν την υποψηφιότητά του.

Τους μήνες μετά τον πυροβολισμό του Ρόναλντ Ρίγκαν, ο νεοεκλεγείς Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είδε μια άνοδο των δημοσκοπήσεων κατά οκτώ μονάδες.


Αύριο στο Μιλγουόκι

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ θα μιλήσει στους υποστηρικτές του στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, για να ανακοινώσει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο στο εθνικό συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Τα μέτρα ασφαλείας, που είναι ήδη αυστηρά, πιθανότατα θα ενισχυθούν περαιτέρω ως απάντηση σε αυτό που συνέβη, το γεγονός που παρά λίγο να τερματίσει τη ζωή του υποψηφίου.

Αλλά και η ρητορική θα είναι διαφορετική. Οι υποστηρικτές του Τραμπ ισχυρίζονται ήδη ότι η απόπειρα δολοφονίας είναι η τελευταία μάχη στον πόλεμό του για τη διάσωση των ΗΠΑ και αυτό το πλαίσιο θα κυριαρχήσει τώρα στην εκστρατεία.

Λίγα λεπτά αφότου συνέβη η απόπειρα, ο γιος του πρώην προέδρου δημοσίευσε φωτογραφία του πατέρα του να οδηγείται μακριά, με τη λεζάντα: «Δεν θα σταματήσει ποτέ να παλεύει για να σώσει την Αμερική». Αφού έλαβε τις πρώτες βοήθειες, ο ο Τραμπ είπε ότι είναι «απίστευτο το γεγονός ότι μια τέτοια πράξη μπορεί να λάβει χώρα στη χώρα μας».

Το νόημα αυτής της δήλωσης είναι προφανές: ότι η Αμερική είναι διαλυμένη και ότι θα το διορθώσει με τη βοήθεια των υποστηρικτών του.

Η απόπειρα κατά της ζωής του Τραμπ είναι μια έντονη υπενθύμιση του πώς μια μοναδική στιγμή μπορεί να ανατρέψει μια ήδη καταιγιστική εκστρατεία.

Οποιαδήποτε αμφιβολία ότι ο Τραμπ θα επικρατήσει στις φετινές εκλογές υποχωρεί τώρα και οι γκάφες του Μπάιντεν -αν και αναμφίβολα τραγικές- φαίνονται πλέον άσχετες.


Oι πρώτες επιπτώσεις της απόπειρας

Δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος πρόεδρος των που να έχει κυνηγηθεί σε τέτοιο βαθμό από το αντίπαλο στρατόπεδο, σύμφωνα με το bankingnews.gr
Ένα αντίπαλο στρατόπεδο που σχεδόν "όπλισε" το χέρι του επίδοξου δολοφόνου του και τώρα αποσύρει τις πολιτικές διαφημίσεις για λίγες ημέρες ως ένδειξη συμπαράστασης στον Donald Trump.
H απόπειρα του Σαββάτου 13/7/2024 σηματοδότησε μια νέα στιγμή στη σκοτεινή ιστορία της πολιτικής βίας της Αμερικής.
Φέρνει επίσης μια άλλη ανατροπή στη γεμάτη φετινή κούρσα στον Λευκό Οίκο μεταξύ Trump και Joe Biden.
Η επίθεση σημειώθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Ουισκόνσιν, το οποίο ξεκινά τη Δευτέρα, και όπου ο Trump θα επιβεβαιωθεί ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματός του.
Ακολούθησε επίσης αναταραχή τριών εβδομάδων στη δημοκρατική πλευρά σχετικά με την ικανότητα του Biden να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

"Πολιτικός επιζών"

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο πολιτικός αντίκτυπος δεν ήταν αμέσως σαφής - αλλά οι σύμμαχοι του Trump τον έθεταν ως τον απόλυτο επιζώντα.
Στα μάτια τους, ήταν ήδη πολιτικός μάρτυρας, έχοντας αντιμετωπίσει δεκάδες ποινικές διώξεις τα τελευταία δύο χρόνια.
Αλλά η υπέρβαση μιας απόπειρας δολοφονίας πυροδότησε νέες εκφράσεις αφοσίωσης, θαυμασμού και εξύμνησης του πρώην προέδρου μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και άλλων στην τροχιά του Maga.

Ο Trump είναι «ασταμάτητος», έγραψε στα social media ο Mike Johnson, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Η εκδήλωση έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την υποστήριξη του πρώην προέδρου Trump αναδεικνύοντας το σθένος του, παρακινώντας τη βάση του και προκαλώντας συμπάθεια», έγραψε σε σημείωμα ο Rob Casey, αναλυτής της Signum Global Advisors, μια ομάδα ανάλυσης πολιτικής.

Ο Marco Rubio, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Φλόριντα και υποψήφιος για την υποψηφιότητα του Trump, είπε ότι «ο Θεός προστάτεψε» τον πρώην πρόεδρο.
Ο Bernie Moreno, ένας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τη Γερουσία των ΗΠΑ στο Οχάιο, χαρακτήρισε τον Trump «αμερικανικό θρύλο».
Ο στρατηγός Keith Kellogg, εξωτερικός βοηθός για την εθνική ασφάλεια, είπε ότι είχε δεχτεί «πολλές φορές πυρά» και «αποκάλυψε τον χαρακτήρα σου».

Κύμα συμπαράστασης και στήριξης

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των ειδήσεων για τον πυροβολισμό, ο Trump κέρδισε επίσης την έγκριση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο και ιδιοκτήτη του X, του Elon Musk.
«Τελευταία φορά που η Αμερική είχε έναν τόσο σκληρό υποψήφιο ήταν ο Theodore Roosevelt», έγραψε ο Musk σε μια από τις πολλές αναρτήσεις για τον Trump.
Ο δισεκατομμυριούχος hedge fund Bill Ackman είπε επίσης ότι υποστηρίζει «επίσημα» τον Trump.

Οι αγορές στοιχημάτων για το αποτέλεσμα των εκλογών κινήθηκαν απότομα υπέρ του Trump.
Ο Ronald Reagan απολάμβανε μια σύντομη έκρηξη δημοσκοπήσεων αφού επέζησε από απόπειρα δολοφονίας το 1981.
Ο πυροβολισμός διέκοψε επίσης έναν προκλητικό κύκλο ειδήσεων για τον Biden, ο οποίος αγωνίστηκε να ξεπεράσει μια καταστροφική απόδοση στη συζήτηση του περασμένου μήνα κατά του Trump, με περίπου 20 Δημοκρατικούς νομοθέτες να τον καλούν να παραιτηθεί από την κούρσα την περασμένη εβδομάδα.

«Το περιστατικό είναι επίσης πιθανό να ωφελήσει τον Πρόεδρο Biden, μετατοπίζοντας μέρος της εστίας μακριά από ανησυχίες σχετικά με την ηλικία και την οξύνοιά του, αφαιρώντας την πίεση που του ασκείται να εγκαταλείψει τον αγώνα και ενδεχομένως να τον εδραιώσει περαιτέρω στην επιθυμία του να ολοκληρώσει την εκστρατεία», είπε ο Casey.


«Χτυπήθηκα από σφαίρα η οποία διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού»

«Χτυπήθηκα από σφαίρα η οποία διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού», δήλωσε μετά την επίθεση στην Πενσιλβάνια ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

«Είναι απίστευτο πως μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας», πρόσθεσε και σημείωσε πως «προς το παρόν δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό για τον δράστη, ο οποίος είναι πλέον νεκρός».

«Μια σφαίρα διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού. Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς άκουσα έναν ήχο σφυρίγματος, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να διαπερνά το δέρμα.

«Υπήρξε μεγάλη αιμορραγία, οπότε κατάλαβα τότε τι συνέβαινε».


Kαταδικάζει ο Μητσοτάκης

Την καταδίκη του για την επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τη συμπάθειά του για τα θύματα του τραγικού περιστατικού στην Πενσιλβάνια εκφράζει με ανάρτησή του στα αγγλικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, έγραψε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι ο ίδιος αισθάνεται «αποτροπιασμό από την επίθεση στον πρώην πρόεδρο Τραμπ».

Οπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, «η πολιτική βία είναι απαράδεκτη στις δημοκρατικές κοινωνίες μας. Του ευχόμαστε πλήρη και γρήγορη ανάρρωση».

Προσθέτει ακόμη ότι «εκφράζουμε τα εγκάρδιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των παρισταμένων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην επίθεση».


Καταδικάζει και η ΕΕ


Σοκ εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση με πυροβολισμούς κατά του τέως προέδρου και εκ νέου υποψηφίου για το αξίωμα Ντόναλντ Τραμπ χθες, στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης.
«Είμαι βαθιά σοκαρισμένη από τους πυροβολισμούς που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου Τραμπ» τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στον Ντόναλντ Τραμπ» σημειώνει σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X και προσθέτει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του αθώου θύματος.

«Η πολιτική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Η πολιτική βία είναι απολύτως απαράδεκτη σε μια δημοκρατία» τονίζει.

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ» αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

www.worldenergynews.gr







www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης