Ενέργεια

Κομβική η τιμή στην πράσινη δημοπρασία των 3TWh της RWE για 2025-26 (Montel)

Κομβική η τιμή στην πράσινη δημοπρασία των 3TWh της RWE για 2025-26 (Montel)
Τη Δευτέρα (8/7), η RWE προκήρυξε διαγωνισμό για την εξασφάλιση έως και 3 TWh παραγωγής πράσινης ενέργειας για το 2025 και το 2026
Η τιμή της ενέργειας που προσφέρουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες στη γερμανική RWE για τη δημοπρασία πράσινης ενέργειας που ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα θα καθορίσει αν θα εξασφαλίσει τις 3 TWh που επιδιώκει.

«Το ύψος των προσφορών θα καθοριστεί από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, τις τρέχουσες τάσεις της προθεσμιακής αγοράς και την ανάγκη για ασφάλεια των τιμών από την αντιστάθμιση», δήλωσε ο Tobias Federico της Montel Analytics.

«Νομίζω ότι οι 3 TWh θα καλυφθούν σίγουρα, αλλά το ερώτημα είναι αν η RWE θα αποδεχθεί την τιμή», τόνισε.

Υπενθυμίζεται, ότι τη Δευτέρα (8/7), η RWE προκήρυξε διαγωνισμό για την εξασφάλιση έως και 3 TWh παραγωγής πράσινης ενέργειας για το 2025 και το 2026.

Καλά συγχρονισμένη δημοπρασία

Η RWE ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός απευθύνεται κυρίως σε φορείς εκμετάλλευσης αιολικών και ηλιακών πάρκων που λειτουργούν χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Πολλοί φορείς ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη έχουν στραφεί σε συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για να αντλήσουν κεφάλαια.

Η εκπρόσωπος της RWE, Regina Wolter, δήλωσε στο Montel ότι η ζήτηση για βραχυπρόθεσμα PPA έχει αυξηθεί καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να πιάσουν τους στόχους βιωσιμότητας.

Το momentum στο οποίο διενεργείται ο διαγωνισμός, ο οποίος διαρκεί έως τις 16 Αυγούστου, ήταν καλά προσεγμένο, δήλωσε ο Federico, καθώς οι τιμές των PPA συνδέονται με τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων.

«Το καλοκαίρι είναι καλή εποχή για τους διαγωνισμούς, καθώς το φθινοπωρινό ράλι στην προθεσμιακή αγορά ξεκινά πάντα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές», σχολίασε.

Το συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας για παράδοση το 2025 ήταν την τελευταία φορά στα 89,19 ευρώ/MWh στο EEX, ενώ το Cal 26 στα 83 ευρώ/MWh.

Ο Federico δήλωσε ότι αναμένει πως η τάση θα παραμείνει πτωτική και για τον επόμενο μήνα.

Αύξηση της ζήτησης

Η ζήτηση για PPA αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι πελάτες αναμένουν από τις εταιρείες να αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους, δήλωσε ο Christoph Maurer από την εταιρεία συμβούλων Consentec.

«Αυτό είναι αρκετά ακραίο στον τομέα της πληροφορικής. Οι εταιρείες πληροφορικής είναι μακράν οι μεγαλύτεροι αγοραστές τέτοιων πράσινων PPA», ανέφερε ο Mauer.

Ωστόσο, τα πιστοποιητικά για την αγορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας - γνωστά ως εγγυήσεις προέλευσης (GO) - εκδίδονται στη Γερμανία μόνο για ηλεκτρική ενέργεια που δεν επιδοτείται στο πλαίσιο του EEG.

Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κανείς πράσινη ηλεκτρική ενέργεια με GOs θα ήταν να υπογράψει PPA με μονάδες που δεν επιδοτήθηκαν ποτέ ή που είχαν εγκαταλείψει και είχαν πλέον κατηγοριοποιηθεί από τους διαχειριστές μεταφοράς ενέργειας της Γερμανίας στο πλαίσιο του καθεστώτος «άλλης άμεσης εμπορίας», είπε ο Maurer.

Ο Matthis Brinkhaus, αναλυτής της Montel Analytics, δήλωσε ότι μόνο οι χερσαίοι αιολικοί σταθμοί αυτής της κατηγορίας θα μπορούσαν να παράγουν μεταξύ 15-20 TWh ετησίως το 2025 και το 2026.

Σε διάστημα δύο ετών, οι 3 TWh θα αντιστοιχούσαν στο 7,5%-10% αυτού του ποσού.

Η Lisa Zafoschnig, αναλύτρια της νορβηγικής Veyt, δήλωσε σχετικά με τα σχέδια της RWE να εξασφαλίσει 3 TWh πως αυτό είναι πράγματι ένα μεγάλο ποσό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης