Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ευρώπη: Αυξημένες οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (Oil Price)

Ευρώπη: Αυξημένες οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (Oil Price)
Οι συνολικές πωλήσεις αζέρικου φυσικού αερίου στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά περίπου 6% από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι
Το Αζερμπαϊτζάν αύξησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά 12% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, στέλνοντας 6,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) σε Ευρωπαίους πελάτες, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Parviz Shahbazov, σε ανάρτησή του στο X την Πέμπτη (11/7).

Σύμφωνα με το Oil Price, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη σοβαρή μείωση της παροχής ρωσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, το Αζερμπαϊτζάν έχει αναδειχθεί ως μία σημαντική εναλλακτική πηγή για την ΕΕ προκειμένου να καλύψεις τις ανάγκες της.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, 6,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν εξήχθησαν στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 51% του συνόλου των αζερικών εξαγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν.

Οι εξαγωγές προς την Τουρκία, ύψους 5 δισ. κ.μ., αντιπροσώπευαν το 39% των εξαγωγών  αερίου της χώρας, ενώ οι εξαγωγές προς τη Γεωργία ύψους 1,3 δισ. κ.μ. αποτελούσαν το υπόλοιπο 10%.

Οι συνολικές πωλήσεις αζέρικου φυσικού αερίου στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά περίπου 6% από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο υπουργός.

Για το κοίτασμα Absheron

Το κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων Absheron, το οποίο η TotalEnergies και ο εταίρος της στην κοινοπραξία, SOCAR, ξεκίνησαν να λειτουργούν τον Ιούλιο του 2023, παρήγαγε περισσότερα από 1,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια ενός έτους για τη φάση του προγράμματος πρώιμης παραγωγής (EPS).

«Τα σχέδια ανάπτυξης του κοιτάσματος Absheron σε στάδια και η αύξηση της ετήσιας παραγωγής από 1,5 δισ. κ.μ. σε 6 δισ. κ.μ. αποτελούν σημαντική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, καθώς και των περιφερειακών και ευρωπαϊκών εταίρων μας», δήλωσε ο Shahbazov.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία προμήθευε περίπου το 1/3 του συνόλου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Επί του παρόντος, η μόνη μεγαλύτερη πηγή αερίου από αγωγούς στην Ευρώπη είναι η Νορβηγία, η οποία δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά σταθερός σύμμαχος του μπλοκ και ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι, οι εξαγωγές αερίου από αγωγούς της Gazprom προς την Ευρώπη υποχώρησαν κατά 55,6% σε σύγκριση με το 2022.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης