Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Ο φθηνότερος άνθρακας θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο στο ευρωπαϊκό μίγμα ενέργειας το χειμώνα

Reuters: Ο φθηνότερος άνθρακας θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο στο ευρωπαϊκό μίγμα ενέργειας το χειμώνα

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σχεδόν 40% από το χαμηλό τους στις 23 Φεβρουαρίου

 

Μια άνοδος στις τιμές χονδρικής στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να στραφούν στον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα, ακόμη και όταν οι χώρες προσπαθούν να απομακρύνουν το καύσιμο από το μίγμα ισχύος σύμφωνα με το Reuters .
Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, έχουν ήδη είτε σταδιακά καταργήσει πλήρως τον άνθρακα είτε έχουν περιορισμένα περιθώρια για μεγάλης κλίμακας μετάβαση από φυσικό αέριο σε άνθρακα, παραμένει βασικό μέρος του συνδυασμού ενέργειας στον νούμερο ένα καταναλωτή ενέργειας στην Ευρώπη την Γερμανία και μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης.

Μια στροφή από αέριο σε άνθρακα θα ανατρέψει μια τάση που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, όταν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έπεσαν κοντά στο χαμηλό τριών ετών τον Φεβρουάριο, δίνοντας κίνητρο για αλλαγή προς άλλη κατεύθυνση. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σχεδόν 40% από το χαμηλό τους στις 23 Φεβρουαρίου.
Οι μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα, οι οποίες εκπέμπουν περισσότερο από το διπλάσιο ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα ανά μεγαβατώρα (MWh) παραγόμενης ισχύος από το φυσικό αέριο, πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη το μεγαλύτερο κόστος των αδειών άνθρακα της ΕΕ για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους.

Τιμές συμβολαίων

Ωστόσο, η τιμή των αδειών παραμένει επίσης πολύ κάτω από το υψηλό ρεκόρ του περασμένου έτους, άνω των 100 ευρώ, περίπου στα 68 ευρώ ανά μετρικό τόνο.
Σύμφωνα με το LSEG, μια τιμή άνθρακα κάτω από 80 ευρώ ανά μετρικό τόνο θα οδηγούσε τα εργοστάσια άνθρακα υψηλής απόδοσης να αντικαταστήσουν τα εργοστάσια αερίου με απόδοση 50% από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
«Μπορούμε να περιμένουμε πολλές μονάδες φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης απόδοσης να αντικατασταθούν από μονάδες άνθρακα υψηλής και μέσης απόδοσης αυτόν τον χειμώνα, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Petter Norby, αναλυτής ενέργειας στην LSEG.

Οι τιμές του άνθρακα υπέστησαν σχετικά ισχυρές απώλειες φέτος λόγω της αδύναμης ασιατικής ζήτησης, του επιφυλακτικού κλίματος της αγοράς και των υψηλών αποθεμάτων, δήλωσε ο Andy Sommer, επικεφαλής αναλύσεων, μοντελοποίησης και μετεωρολογίας της ελβετικής εταιρείας κοινής ωφελείας Axpo.
Αντίθετα, «οι αγορές φυσικού αερίου παρουσίασαν συνεχή ανοδική τάση λόγω της περιορισμένης προσφοράς και συντήρησης LNG στη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που οδήγησε σε αύξηση των αποθεμάτων χαμηλότερη από το μέσο όρο», σημείωσε.

Αστάθεια και ανοδικοί παράγοντες

Η στενή παγκόσμια προσφορά LNG και οι πολλαπλές εγκαταστάσεις εκτός σύνδεσης στις ΗΠΑ συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου τον τελευταίο μήνα και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι ανοδικοί παράγοντες, δήλωσε ο αναλυτής της Rystad, Fabian Ronningen.
Υπάρχει επίσης κάποια αστάθεια που προκαλείται από την πιθανότητα πρόωρης διακοπής του ρωσικού αγωγού και τις συνεχιζόμενες διακοπές συντήρησης φυσικού αερίου στη Νορβηγία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πρόσθεσε.

Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές άνθρακα, με τους εισαγωγείς να δεσμεύουν τα τρέχοντα ετήσια επίπεδα εισαγωγών σε 33 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, εκ των οποίων τα 18 εκατομμύρια προορίζονται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα επίπεδα των εισαγωγών μειώθηκαν κατά 26,3% περίπου από το 2022, όταν οι προμήθειες φυσικού αερίου διακόπηκαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ο άνθρακας για τα επίπεδα ενέργειας είναι μειωμένος κοντά στο 40%, σύμφωνα με στοιχεία της VDKI.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης