Διεθνή

Γαλλία: Έκκληση της Αριστεράς στους συμμάχους Macron για προβάδισμα στον συνασπισμό

Γαλλία: Έκκληση της Αριστεράς στους συμμάχους Macron για προβάδισμα στον συνασπισμό
Εντείνονται οι πολιτικές διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το Bloomberg

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας έτεινε κλαδί ελιάς σε ορισμένους βουλευτές του κινήματος του Emmanuel Macron, καθώς το πολιτικό θερμόμετρο άρχισε να αυξάνεται μετά από την ψηφοφορία που άφησε το κοινοβούλιο διχασμένο.

«Είμαστε διορατικοί αλλά όχι σεχταριστές, επομένως όσοι θέλουν να μας συναντήσουν σε αυτές τις βάσεις —σκέφτομαι, κυρίως, για αριστερούς Μακρονιστές— θα είμαστε εδώ, δήλωσε η Johanna Rolland, η επικεφαλής διαπραγματευτής των Σοσιαλιστών και δήμαρχος της Νάντης, στη δυτική Γαλλία, δήλωσε στο ραδιόφωνο France 2 την Τρίτη σύμφωνα με το Bloomberg.
Ανέφερε την έλλειψη γιατρών και τοπικής αστυνομίας ως συναινετικά θέματα που θα μπορούσε να εργαστεί μια νέα πλειοψηφία, προτείνοντας ότι το κοινοβούλιο θα μπορούσε να συμφωνήσει για τη νομοθεσία κατά περίπτωση.

Η αριστερή συμμαχία - η οποία περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την ακροαριστερή πλευρά - επιδιώκει να αναλάβει την πρωτοβουλία μετά την αιφνιδιαστική νίκη της στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Η ψηφοφορία δημιούργησε μια περίπλοκη διάσπαση στην Εθνοσυνέλευση, η οποία ανοίγει την πόρτα σε άνευ προηγουμένου σύναψη συμφωνιών για το σχηματισμό κυβερνώντος συνασπισμού.
Η Rolland, προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των μελών του Νέου Λαϊκού Μετώπου για την πρόταση υποψηφίου για πρωθυπουργό - κάτι που ο Macron δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί - θα μπορούσαν να διαρκέσουν για λίγο. Ο ισχυρισμός της δείχνει την πολυπλοκότητα των συζητήσεων, καθώς άλλοι στην αριστερά είπαν ότι στόχος ήταν να γίνει μια πρόταση αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης.

Δύσκολη η επιλογή Προέδρου

Αφού ώθησε τη χώρα του σε πολιτική σύγχυση με πρόωρες εκλογές, η επιλογή για πρωθυπουργό είναι σχεδόν δυσεπίλυτη. Ο Macron, πρέπει να βρει έναν υποψήφιο που θα μπορεί να επιβιώσει από τις ψήφους δυσπιστίας σε μια διαιρεμένη κάτω βουλή του κοινοβουλίου. Ωστόσο, η βάση της εξουσίας του έχει συρρικνωθεί περαιτέρω, συμπιέζεται ανάμεσα στο ακροδεξιό Εθνικό κόμμα της Marine Le Pen και την ανανεωμένη αριστερά.

Παρά την εκπληκτική επιστροφή της, η αριστερά έχει πάνω από 100 έδρες λιγότερες από την πλειοψηφία και πρέπει να επεκτείνει την εμβέλειά της και σε άλλα κόμματα εάν θέλει να έχει μια ευκαιρία να κυβερνήσει τη χώρα. Ωστόσο, οι ακροαριστεροί νομοθέτες είναι απίθανο να συμφωνήσουν να συνεργαστούν με τον Macron.
Την Τρίτη,η Rolland απέκλεισε τον αμφιλεγόμενο ηγέτη της France Unbowed, Jean-Luc Melenchon, για την πρωθυπουργική θέση.

«Κανείς στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν μπορεί να πει, με σιγουριά, ότι θα είναι αυτό ή εκείνο το πρόσωπο – χρειαζόμαστε κατευνασμό και συζήτηση», είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ψηφοφορία για τον υποψήφιο πρωθυπουργό της συμμαχίας.

Ενώ οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές κέρδισαν έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2022, το France Unbowed του Melenchon ήταν σταθερό, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ορμή του και την ικανότητά του να απευθύνεται στους μετριοπαθείς. Αργά τη Δευτέρα, ο Melenchon φάνηκε να μετριάζει την επιθετική του στάση, λέγοντας ότι οι οίκοι αξιολόγησης και οι γαλλογερμανικές σχέσεις είναι σημαντικές.

«Χρειαζόμαστε σταθερότητα», είπε στην τηλεόραση LCI, αναφέροντας τις διαφορές εντός της αριστερής συμμαχίας σχετικά με την πρόσωπό του και ακόμη και με το κέντρο για το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Οι νομοθέτες θα μπορούσαν να βρουν συμβιβασμούς σε ορισμένα μέτρα όπως ο φόρος περιουσίας, είπε ο Melenchon, επιβεβαιώνοντας επίσης ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξακολουθεί να υφίσταται. Στην εκστρατεία της, η συμμαχία υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού και υψηλότερους φόρους για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους.

Ο Francois Bayrou, σύμμαχος του Macron και επικεφαλής του κεντρώου κόμματος MoDem, είπε επίσης χθες το βράδυ στο LCI ότι τα περιγράμματα μιας κυβέρνησης θα πρέπει να εκτείνονται στην αριστερά χωρίς το France Unbowed και τη δεξιά χωρίς την Εθνική Συσπείρωση. Επανέλαβε τη θέση του ότι το France Unbowed είναι «επικίνδυνο».

Ελπίδες για κεντρώο συνασπισμό

Ο Πρωθυπουργός Gabriel Attal, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να διοριστεί διάδοχος, συναντά μέλη του κόμματος την Τρίτη εν μέσω προσδοκιών ότι η ομάδα του Macron θα επιδιώξει να σφυρηλατήσει έναν κεντρώο συνασπισμό με στοιχεία του Νέου Λαϊκού Μετώπου και της κεντροδεξιάς. Το περιθώριο ελιγμών του όμως μπορεί να είναι περιορισμένο.

Ενώ η ομάδα του Macron απέδωσε καλύτερα από το αναμενόμενο την Κυριακή - έρχεται δεύτερη με 168 έδρες - οφείλει πολλές έδρες στους αριστερούς υποψηφίους που εγκατέλειψαν τις τακτικές τους κινήσεις για να αποφύγουν τη διάσπαση των ψηφοφοριών που θα μπορούσαν να δώσουν νίκη στην ομάδα της Le Pen, η οποία ήρθε τρίτη. Αυτό θα μπορούσε να είναι το κίνητρο στο λεγόμενο «Ρεπουμπλικανικό μέτωπο» ενάντια στην ακροδεξιά για να συνεργαστεί παρά τις διαιρέσεις.

«Θυμάμαι ότι υπάρχουν δεξιοί που ψήφισαν» την αριστερά για να αποτρέψουν τη Le Pen από το να κερδίσει την εξουσία, είπε η Rolland . «Δεν μπορούμε να παραπονεθούμε ότι ο Emmanuel Macron ξέχασε ότι η αριστερά τον ψήφισε κάθε φορά στον δεύτερο γύρο και τώρα λειτουργεί με υπαγόρευση».

Έρευνα της Toluna-Harris Interactive για τις προθέσεις ψήφου που διεξήχθη μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων την Κυριακή δείχνει ότι η Le Pen θα τερματίσει μπροστά στον πρώτο γύρο των επόμενων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το 2027 — πολύ μπροστά από πιθανούς αντιπάλους στο κέντρο και στα αριστερά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης