Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιταλία: Ο κορυφαίος αγοραστής αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ιταλία: Ο κορυφαίος αγοραστής αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μιλάνο μεταξύ του Υπουργού Parviz Shahbazov και του Ιταλού Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Gilberto Picetto Fratini, ανακοινώθηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να προμηθεύσει την Ιταλία με 9,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος
Η Ιταλία έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος αγοραστής αζέρικου φυσικού αερίου, γεγονός που αποτυπώνεται και στις τριμηνιαίες εκθέσεις φέτος.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μιλάνο μεταξύ του Υπουργού Parviz Shahbazov και του Ιταλού Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Gilberto Picetto Fratini, ανακοινώθηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να προμηθεύσει την Ιταλία με 9,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος.

Οι συζητήσεις περιελάμβαναν την ευρεία συνεργασία των δυο κρατών στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που απασχόλησαν την 29η σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), αλλά και την ηγεσία της Ιταλίας στην G7.

Και τα δύο μέρη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή και στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ιταλίας, τονίζοντας την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και στο μέλλον.

Στη συνάντηση επαναλήφθηκε η δέσμευση του Προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ να προωθήσει τους δεσμούς του Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία, υπογραμμίζοντας την ιδιότητα της Ιταλίας ως κύριου εμπορικού εταίρου του Μπακού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία έχει λάβει πάνω από 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα συνολικά 37,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που παραδόθηκαν στην Ευρώπη, τοποθετώντας το Αζερμπαϊτζάν μεταξύ των τριών κορυφαίων προμηθευτών φυσικού αερίου της χώρας και σηματοδοτώντας σημαντικά επιτεύγματα στις διμερείς σχέσεις.

Σχέδια για νέα έργα

Περαιτέρω συζητήσεις περιλάμβαναν σχέδια για την επέκταση της χωρητικότητας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) κατά 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αρχής γενομένης από το 2026, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στην ενεργειακή ασφάλεια και τις προσπάθειες για την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η συνεργασία με την Ansaldo Energia για τον εξοπλισμό ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1.280 MW και υποσταθμών σε νέες περιοχές, παράλληλα με τη διερεύνηση ευκαιριών για την προμήθεια ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ενέργεια από ΑΠΕ

Η Ιταλία εξέφρασε επίσης το έντονο ενδιαφέρον της για πρόσβαση σε πράσινη ενέργεια από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του ενεργειακού διαδρόμου Κασπίας-Μαύρης Θάλασσας-Ευρώπης, σηματοδοτώντας τις αμοιβαίες φιλοδοξίες για βιώσιμες ενεργειακές λύσεις.
Μιλώντας στο Azernews ο Βρετανός εμπειρογνώμονας Neil Watson σημείωσε ότι η Ιταλία ήταν πάντα ένας πολύ σημαντικός ενεργειακός εταίρος για το Αζερμπαϊτζάν.

«Επί του παρόντος, η Ιταλία εισάγει το 23% της ενέργειάς της και το Μπακού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου μετά την Αλγερία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το τμήμα του Αγωγού ΤAP του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου παραδίδει σε έναν ιταλικό διασυνδετήριο αγωγό. Το αέριο και το αργό πετρέλαιο της Κασπίας του Μπακού αποτελούν αξιόπιστη και διαφοροποιημένη πηγή ενέργειας για την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ το φυσικό αέριο αναγνωρίζεται επίσης ως μια μεταβατική πηγή ενέργειας πριν αναλάβουν οι ΑΠΕ ολοκληρωτικά. Η Ιταλία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να αυξήσει τη χωρητικότητα του TAP κατά 1,2 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ώστε να φτάσει τα 11,2 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2026 και τελικά να φτάσει τα 20 δισ. κυβικά μέτρα», συμπλήρωσε ο εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία έχει ήδη επιτύχει αύξηση 18% στο επίπεδο της εγχώριας παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης