Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΣΠΕΝ: Δώστε κίνητρα για το net billing - Βλέπει ρυθμιστικό κενό στον ενεργειακό συμψηφισμό  

ΕΣΠΕΝ: Δώστε κίνητρα για το net billing - Βλέπει ρυθμιστικό κενό στον ενεργειακό συμψηφισμό   

Σήμα κινδύνου για αύξηση του ελλείμματος στον Λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) 

 

Την παροχή κινήτρων στους προμηθευτές για να στηρίξουν το net billing ζητεί ο Σύνδεσμος των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας, ΕΣΠΕΝ, σχολιάζοντας το σχεδίου της  υπουργικής απόφασης που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα διαπιστώνει ρυθμιστικό κενό που πλήττει τους προμηθευτές σε ότι αφορά τον ενεργειακό συμψηφισμό στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και την Κρήτη ενώ προβλέπει αύξηση του ελλείμματος στον Λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, (ΥΚΩ) αν δεν υπαχθεί στη χρέωση αυτή και η ενέργεια που καταναλώνεται από τους αυτοπαραγωγούς. 

Με επιστολή  προς τον υπουργό Περιβάλλοντος -Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει ότι το σχέδιο της απόφασης δεν επιφέρει καμία διόρθωση όσον αφορά στον ενεργειακό συμψηφισμό για τις μη τηλεμετρούμενες παροχές στο διασυνδεμένο σύστημα, στο μικρό συνδεδεμένο σύστημα (ΜΣΣ) Κρήτης και στα μη συνδεδεμένα νησιά  καθώς και για τις τηλεμετρούμενες παροχές στην Κρήτη και τα νησιά. Το αποτέλεσμα είναι το «ρυθμιστικό κενό και η συνεπακόλουθη οικονομική ζημία των Προμηθευτών να συνεχίζουν να υφίστανται» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος.


Ενεργειακός συμψηφισμός

Τονίζει ότι ορθώς με το νέο σχέδιο λαμβάνονται υπόψη και οι  αρνητικές τιμές στον ενεργειακό συμψηφισμό, όμως η συγκεκριμένη διόρθωση δεν καθιστά τον ρολό των προμηθευτών πλήρως οικονομικά́ ουδέτερο, αναφέρει ο ΕΣΠΕΝ.

 Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι 

 Η πρόβλεψη για επιβάρυνση του αυτοπαραγωγού με χρεώσεις ΥΚΩ μόνο για την ενέργεια που απορροφάται από το σύστημα και όχι για την ενέργεια που καταναλώνει, θα έχει δυσμενείς συνέπειες ως προς το ισοζύγιο του  Ειδικού Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ )το οποίο είναι ήδη ελλειμματικό. Ας σημειωθεί ότι ΥΚΩ πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρισμού μέσω ειδικής χρέωσης στον λογαριασμό ρεύματος,

Όσον αφορά τον ενεργειακό συμψηφισμό, για τις μη τηλεμετρούμενες περιοχές, όπως και αυτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι  δεν έχει επέλθει ακόμη οποιαδήποτε διόρθωση. Σχετικά με τη διενέργεια του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες, απαιτείται η συμπλήρωση του κανονιστικού πλαισίου προκειμένου να εξορθολογιστεί η προβληματική διαδικασία εκκαθάρισης, αφενός ως προς τον καταμερισμό της εγχυθείσας ενέργειας στις εκάστοτε παροχές κατανάλωσης, και αφετέρου ως προς τη διασφάλιση της οικονομικής ουδετερότητας των Προμηθευτών.

Ανώτατο όριο

Όσον αφορά  στη διαστασιολόγηση της ισχύος των σταθμών παραγωγής που εντάσσονται σε σχήμα net billing, ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί  ότι ορθώς τίθεται ανώτατο όριο σε σχέση με την ισχύ των αντίστοιχων συμψηφιζόμενων καταναλώσεων.

Δεδομένου ότι στην τρέχουσα φάση οι  μικροί σταθμοί εκπροσωπούνται από τον ΔΑΠΕΕΠ ως ΦΩΣΕ, ο Σύνδεσμος θωρεί ότι στο μέλλον και όσο ωριμάζει η αγορά  δεν θα πρέπει να τίθεται περιορισμός ως προς την επιλογή ΦοΣΕ από τους αυτοπαραγωγούς, καθότι η δραστηριότητα αυτή – ακόμη και για την εξυπηρέτηση των μικρότερων σταθμών – θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική.

Παροχή κινήτρων στους προμηθευτές για την στήριξη του net billing, καθώς οι προβλέψεις για την εκκαθάριση της Απορροφηθείσας και της Εγχυθείσας Ενέργειας απλώς διασφαλίζουν ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει μέχρι στιγμής στα σχήματα του εικονικού και απλού ενεργειακού συμψηφισμού (net metering & virtual net metering), οι Προμηθευτές δεν θα ζημιώνονται από την εμπλοκή τους στα σχήματα του net-billing. 

Οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς ή Διαχειριστές θα πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο των δικαιούχων που εντάσσονται στα σχήματα αυτά, και την παροχή στους Προμηθευτές και τους ΦοΣΕ, του συνόλου των πιστοποιημένων δεδομένων,  που είναι αναγκαία για την τιμολόγηση των καταναλωτών.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης