Έρευνα της ημερήσιας βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι τα μεγάλα ζώα έχουν τη δυνατότητα να συλλάβουν χιλιάδες τόνους άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη ετησίως
Μια νέα έρευνα μπορεί να φέρει επανάσταση στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προσφέροντας λύση από εκεί που κανένας δεν περίμενε.
Σύμφωνα με την ημερήσια βρετανική εφημερίδα Guardian, η επιστροφή της αγέλης βισώνων μπορεί να έχει απροσδόκητες επιπτώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Όπως υποστηρίζει: «Αυτά τα πλάσματα εξελίχθηκαν για εκατομμύρια χρόνια. Η αποκατάσταση αυτών των οικοσυστημάτων μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία».
Η λύση που μπορούν να δώσουν οι βίσωνες
Ένα μικρό κοπάδι τέτοιων ζώων στη Ρουμανία, έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει μια αρκετά μεγάλη ποσότητα της ρύπανσης που προκαλεί τη θέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων.
Η νέα έρευνα, εξέτασε μια ομάδα 170 βισώνων που περιφέρονται ελεύθερα σε περίπου 20 τετραγωνικά μίλια γης στα βουνά Tarcu της βαλκανικής χώρας.
Στο έγγραφο, το οποίο δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι συμπεριφορές βόσκησης αυτών των βισώνων θα μπορούσαν ενδεχομένως να συλλάβουν περισσότερους από 59.000 τόνους άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη κάθε χρόνο. Αυτό είναι περίπου το ισοδύναμο με την ετήσια παραγωγή 43.000 οχημάτων των ΗΠΑ.
Όταν τα μεγάλα θηλαστικά όπως ο βίσονας βόσκουν, βοηθούν στην τόνωση της ανάπτυξης των φυτών και στην εξασφάλιση του άνθρακα που είναι αποθηκευμένος στο έδαφος, καθιστώντας τα μια λύση βασισμένη στη φύση για τον ταχέως υπερθερμανόμενο πλανήτη μας.
Ο ευρωπαϊκός βίσωνας εξαφανίστηκε από τη Ρουμανία πριν από περισσότερα από 200 χρόνια. Μεταξύ 2014 και 2021, οι οικολόγοι επανέφεραν 100 ζώα στο τοπίο και τώρα το κοπάδι έχει αυξηθεί στα 170.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δυνατότητα αποθήκευσης άνθρακα είναι 9,8 φορές μεγαλύτερη με τους βίσωνες στη γη, αν και ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι 55 % υψηλότερος ή χαμηλότερος.
«Αυτά τα πλάσματα εξελίχθηκαν για εκατομμύρια χρόνια με λιβάδια και δασικά οικοσυστήματα.
Η απομάκρυνσή τους (ειδικά εκεί όπου έχουν οργωθεί λιβάδια), οδήγησε στην απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων άνθρακα», ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Oswald Schmitz από το YaleSchooloftheYale.
«Η αποκατάσταση αυτών των οικοσυστημάτων μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία και οι βίσωνες είναι μερικοί από τους ήρωες… του κλίματος που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου».
Ενίσχυση οικοτουρισμού
Η επαναφορά του βίσωνα στη Ρουμανία πυροδότησε επίσης μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία οικοτουρισμού, βάζοντας χρήματα στις τσέπες των κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με το άρθρο του Guardian.
Πολλοί οικολόγοι διαφημίζουν τον οικοτουρισμό ως τρόπο ανακούφισης της φτώχειας.
Μια μελέτη στην Κόστα Ρίκα υποστήριξε αυτόν τον ισχυρισμό, διαπιστώνοντας χαμηλότερα επίπεδα φτώχειας σε περιοχές όπου υπήρχε οικοτουρισμός, ανέφερε ο Mongabay.
Λύση και από άλλα μεγάλα ζώα
Οι επιστήμονες σημείωσαν πολλά υποσχόμενες δυνατότητες από άλλα είδη που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ικανότητες των οικοσυστημάτων να αποθηκεύουν άνθρακα (ελέφαντες, βόδια κλπ).
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές εξετάζουν τη σύνδεση μεταξύ άγριας ζωής και αποθήκευσης άνθρακα.
Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα μεγάλα ζώα στη σύλληψη και αποθήκευση άνθρακα.
Μάλιστα υποστήριξε την «τροφική επανεμφάνιση» ή την επανεισαγωγή ορισμένων ειδών σε ένα περιβάλλον για να ενθαρρύνει τις αλληλεπιδράσεις από πάνω προς τα κάτω μεταξύ αρπακτικών και θηραμάτων.
Το θαλάσσιο χόρτο μπορεί να αποθηκεύει άνθρακα
Επιπλέον, τα ζώα δεν είναι οι μόνες λύσεις που βασίζονται στη φύση που έχουμε για να καταπολεμήσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Για παράδειγμα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το θαλάσσιο χόρτο παρέχει περίπου 88,3 δισεκατομμύρια δολάρια υπηρεσίες αποθήκευσης άνθρακα κάθε χρόνο.
Ορισμένοι αναζητούν την εκτροφή άνθρακα ως τρόπο για να αυξήσουν την ποσότητα άνθρακα που αποθηκεύεται στα εδάφη σε γεωργικές εκτάσεις.
www.worldenergynews.gr