Ενέργεια

Η Prysmian τοποθετεί καλώδιο HVDC σε βάθος - ρεκόρ - Προηγήθηκαν ανάλογα έργα στην Ελλάδα

Η Prysmian τοποθετεί καλώδιο HVDC σε βάθος - ρεκόρ - Προηγήθηκαν ανάλογα έργα στην Ελλάδα

H Ιταλική εταιρεία ολοκληρώνει τη θαλάσσια δοκιμή για την τοποθέτηση σύρματος σε 2150 μέτρα νερού - Τέτοια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε προ 5ετίας σε ελληνικά νησιά

Η Prysmian (Ιταλική κατασκευάστρια εταιρεία καλωδίων) ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις θαλάσσιες δοκιμές για την υπερβαθιά εγκατάσταση ενός σύρματος HVDC MI1 500 kV σε 2150 μέτρα νερού.

Η εταιρεία ανέφερε ότι πρόκειται για ρεκόρ βιομηχανίας και είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται ένα καλώδιο HVDC σε τέτοιο βάθος.

Η Prysmian θεωρεί ότι το μη μεταλλικό θωρακισμένο καλώδιο (σχεδιάστηκε με ένα σύνθετο υλικό που βασίζεται σε συνθετικές ίνες υψηλού συντελεστή), διαμορφώνει τη νέα γενιά τεχνολογίας καλωδίων.

Στο νερό αυτό μπορεί να είναι 50% ελαφρύτερο από το χάλυβα και η εταιρεία είπε ότι αυτό, σε συνδυασμό με το υπερσύγχρονο σκάφος τοποθέτησης καλωδίων Leonardo da Vinci, θα επιτρέψει την εγκατάσταση και τη συντήρηση του Tyrrhenian Link Terna (έργο που θα διασφαλίσει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της ηπειρωτικής Ιταλίας και των δύο νησιών της Σικελίας και της Σαρδηνίας) σε βάθος νερού άνω των 2000 μέτρων (το βαθύτερο που έχει φτάσει ποτέ με καλώδιο τροφοδοσίας).

Πρόσθεσε ότι η επιτυχία των θαλάσσιων δοκιμών είναι το αποτέλεσμα πολλών εργαστηριακών δοκιμών και αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη στιβαρότητα των καινοτομιών της Prysmian.


Έργα στην Ελλάδα

Η ίδια τεχνολογία ελαφριάς θωράκισης είχε πράγματι χρησιμοποιηθεί το 2019 για τη διασύνδεση Εύβοιας - Άνδρου - Τήνου σε βάθος νερού 550 μέτρων και το 2020 για το έργο υποθαλάσσιας διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου στα 1000 μέτρα.

Το καλώδιο θα χρησιμοποιηθεί για το Tyrrhenian Link (έργο 1,7 δισ. ευρώ που ανατέθηκε το 2021 από την Terna).

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Prysmian θα σχεδιάσει, θα προμηθεύσει και θα εγκαταστήσει συνολικά πάνω από 1500 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων για την υποστήριξη της ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ της Σαρδηνίας, της Σικελίας και της Καμπανίας, ενισχύοντας τον ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης