Περιβάλλον

COP29-IEA: Στο ζενίθ οι παγκόσμιες δαπάνες για καθαρή ενέργεια

COP29-IEA: Στο ζενίθ οι παγκόσμιες δαπάνες για καθαρή ενέργεια

Τέτοιου είδους επενδύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο σε υψηλού επιπέδου εκδήλωση που διεξήχθη στο Λονδίνο - Απαιτούνται ισχυρότερες προσπάθειες για γρήγορες, ασφαλείς και δίκαιες ενεργειακές μεταβάσεις - Χρειάζεται απελευθέρωση της χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση τέτοιων έργων  

Σχετικά Άρθρα

Χρήσιμα συμπεράσματα βγήκαν στην πρόσφατη Εβδομάδα Δράσης για το Κλίμα του Λονδίνου, όπου ο Φατίχ Μπιρόλ (Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, IEA) και ο Mukhtar Babayev (Πρόεδρος της COP29) προήδρευσαν του δεύτερου διαλόγου για την ενεργειακή μετάβαση υψηλού επιπέδου COP29-IEA.

Βασικό θέμα των συνομιλιών ήταν η άνοδος των παγκόσμιων δαπανών για καθαρή ενέργεια (βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών).

Παρόλα αυτά υπάρχουν χώρες (ειδικά πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες) που εξακολουθούν να χρειάζονται απότομες αυξήσεις στις επενδύσεις για να πετύχουν τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους τους.

Περισσότεροι από 50 ηγέτες στον τομέα της ενέργειας, των οικονομικών και του κλίματος συμμετείχαν στο διάλογο για να εξεταστεί πώς ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα μια ταχεία αύξηση των επενδύσεων καθαρής ενέργειας παγκοσμίως οι οποίες θα πρέπει να διπλασιαστούν σε πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030.

Με οικοδεσπότη τον Lord Mayor of London στο ιστορικό Mansion House, η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης που απαιτείται για την υλοποίηση έργων καθαρής ενέργειας (ειδικά στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες), όπου το υψηλό κόστος δανεισμού και οι πραγματικοί και αντιληπτοί κίνδυνοι αποτρέπουν κεφάλαια από την επίτευξη πολλών έργων που το χρειάζονται.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο Επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης για τις Υποδομές και την Ενέργεια Amani Abou-Zeid, η Υφυπουργός και Ειδικός Απεσταλμένος της Γερμανίας για τη Διεθνή Δράση για το Κλίμα, Jennifer Morgan και ο Υπουργός Μεταφορών, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών της Ιρλανδίας Eamon Ryan, καθώς και ο Selwin Hart, Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κλιματική Δράση και τη Δίκαιη Μετάβαση.

Ακόμη η Damilola Ogunbiyi, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους και ο Πρόεδρος της COP26, Alok Sharma.

Συμμετείχε επίσης μια σειρά ηγετών από όλο τον χρηματοοικονομικό τομέα και τη βιομηχανία.

Ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο, ο Μπιρόλ  τόνισε επίσης τη δυναμική των επενδύσεων που διαμορφώνουν το ενεργειακό τοπίο (θέμα της πρόσφατα δημοσιευμένης έκδοσης του 2024 της έκθεσης του ΙΕΑ «World Energy Investment») στην κεντρική ομιλία του στο Net Zero Summit της Ομάδας Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή.

Στην κεντρική ομιλία του σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από την Powering Past Coal Alliance, τόνισε ότι ενώ η παγκόσμια χρήση άνθρακα πρόκειται να κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία υπό τις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής, απαιτούνται ισχυρότερες προσπάθειες για γρήγορες, ασφαλείς και δίκαιες μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης