Παρενέργειες

Φιlenews: Περιθώριο μέχρι τις 14 Αυγούστου στην ΡΑΕΚ δίνει ο ΑΔΜΗΕ

Φιlenews: Περιθώριο μέχρι τις 14 Αυγούστου στην ΡΑΕΚ δίνει ο ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιlenews στις 7 Ιουλίου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξης:

Ο ΑΔΜΗΕ επισήμως πλέον και γραπτώς έχει ενημερώσει τις κυπριακές αρχές ότι αν η ΡΑΕΚ δεν ανακαλέσει αμέσως την απόφαση και αν δεν την αντικαταστήσει με άλλη -όπως τη ζητά ο φορέας υλοποίησης- μέχρι τις 14 Αυγούστου 2024 δεν θα παραχωρήσει το Full Notice to Proceed στη Nexans (η διορία του λήγει τέλος Αυγούστου) και η κατασκευή του καλωδίου θα σταματήσει.

Και ίσως η διακοπή να είναι πολύ μεγάλης διάρκειας, αφού λόγω της μεγάλης ζήτησης τέτοιων έργων η εξασφάλιση νέας χρονοθυρίδας από τη Nexans θα καθυστερήσει πολύ.

Η προηγούμενη προθεσμία που είχε θέσει ο ΑΔΜΗΕ για αναθεώρηση ρυθμιστικών αποφάσεων από τη ΡΑΕΚ έληγε στις 30 Ιουλίου.

Και καταλήγει:

Ενόψει της καθόδου αντιπροσωπίας του ΑΔΜΗΕ στην Κύπρο και της κατάθεσης, ήδη, αίτησης για αναθεώρηση της απόφασης της ΡΑΕΚ υπό καθεστώς αφόρητων πολιτικών πιέσεων, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιστροφής στο αρχικό καθεστώς της απόφασης 22/2023. Δηλαδή, ανοικτό παράθυρο για ανάκτηση εξόδων από τον ΑΔΜΗΕ στο στάδιο των κατασκευών, αλλά με προϋπόθεση την έγκριση της ΡΑΕΚ και μόνο όταν το έργο θα προχωρήσει και δεν θα σκιάζεται από μεγάλη αβεβαιότητα, τεχνική, οικονομική και γεωπολιτική.

Aπό την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ έχει προχωρήσει σε αίτηση αναθεώρησης σύμφωνα με πληροφορίες παρέχοντας στην ΡΑΕΚ όλα τα οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν, ότι με την υπάρχουσα απόφασή της το έργο δεν καθίσταται οικονομικά βιώσιμο.
www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης